niedziela, 19 maja 2013

BUŁKI PARYSKIE



Pamiętacie  Państwo bułki paryskie, ale te okresu PRL-U?  Nazywały się też wrocławskie, zależy w jakiej części Polski. Wtedy były one znacznie lepsze niż dzisiaj. Bułki z przepisu, który mam od starszej Pani z Poznania mam już ponad 30 lat, ale sam przepis jest dużo, dużo starszy. Zmieniłam tylko trochę  dodając mąkę pełnoziarnistą pszenną. Bułki mają ładnie przypieczoną skórkę. Sama bułka jest wilgotna i bardzo pulchna. Szybko się robi i łatwo. Polecam przy ścisłej diecie pod warunkiem, że bułki będziemy konsumować po jeden,  dwóch dniach.




SKŁADNIKI:

- 40 dkg mąki pszennej, czasami trzeba dać ciut więcej, bo zależy od wilgotności mąki
- 10 dkg mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 lekko kopiasta łyżeczka drożdży instant lub 12 g świeżych
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
- 1 małe jajko
- 1 jajko do smarowania
- mąka do podsypywania



Obie mąki przesiać do miski,wsypać drożdże i wymieszać. W przypadku drożdży świeżych rozpuścić w letnim mleku z cukrem- pozostawić chwilę aż się spienią i wlać na mąkę.Wlać olej i jajko roztrzepane z cukrem i solą oraz lekko podgrzane mleko.Wyrobić ciasto podsypując mąką.Ciasto się trochę klei,ale to nic nie szkodzi. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.



Ciasto 1 raz zagnieść podsypując mąką i podzielić na dwie części. Uformować dwie bułki i ponacinać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać ziarnem sezamowym, makiem lub nie posypywać wcale. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec na drugiej półce od dołu piekarnika ok. 25-30 minut-
sprawdzić patyczkiem. Bułki muszą być rumiane.

BUŁKA CZYTELNIKÓW :


Pieczona w garnku- Ewa z San Diego



13 komentarzy:

  1. Niektóre przepisy Pani już wykorzystałam, ku zadowoleniu całej mojej rodziny. Naprawdę pysznie jest w Kuchni Danusi.Za bułki paryskie zabieram się w tym tygodniu. Dlatego mam pytanie.Zafundowałam sobie formę do pieczenia bagietek i bardzo bym chciała ją wypróbować. Czy powyższy przepis nadaje się do tego by upiec według niego bagietki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jak najbardziej można upiec w tych foremkach, tylko chyba foremki są węższe i dłuższe, więc i bułki będą podobne, ale to w niczym nie przeszkadza. Nie mam takich foremek, więc nie bardzo wiem jak one wyglądają.Ciasto jednak tak samo się upiecze w foremkach jak i bez nich.
      Bardzo dziękuję za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Witam Danusiu. Mam chrapkę na te Twoje bułki ale jestem chyba tradycjonalistką co do drożdży dlatego proszę napisz mi ile dodać świeżych? Pozdrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agnieszko.
      Jedna paczuszka drożdży instant to z reguły 7 g, czyli ok. 2 pełnych łyżeczek. Siedem gram drożdży instant = ok. 18 g świeżych drożdży. Daj Agnieszko ok. 10 g drożdży świeżych.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Iwona, właśnie robię te bułeczki, ciekawa jestem czy mi wyjdą takie śliczne i smaczne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Iwonko. Bardzo jestem ciekawa jak wyszły bułki.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Moja bulka z polowy porcji wyszla pyszna!Pieklam w garnku i wyszlo tak jak lubie!!!!He,he.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rzadko piekę w garnku, ale muszę też wnieść poprawkę. Dziękuję Ewuniu.

      Usuń
  5. A czy wazne jest jaki typ mąki pszennej? Moze byc 650? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale byłam na urlopie. Tak na przyszłość...może być 650. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń