poniedziałek, 29 kwietnia 2013

DORSZ POD BESZAMELEM Z PORAMI



Dzisiaj sporo się napisałam i obrobiłam zdjęć na bloga więc krótko.Proponuję bardzo smaczną rybę zapiekaną pod beszamelem z porami.



       SKŁADNIKI na 4 osoby:

           ---1,5 kg dorsza lub innej ryby
           ---2 pory
           ---2 łyżki oleju
           ---zioła prowansalskie
           ---sól i pieprz
           ---gałka muszkatałowa
           ---5 dkg masła
           ---4 płaskie łyżki mąki
           ---1,5 szklanki mleka
           ---2 żółtka
           ---ser kozi,oscypek lub inny wg uznania (ok.3 -4 dkg)
           ---masło do wysmarowania naczynia do zapiekania



Rozmrożoną i osuszoną rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 200 stopni C. Piec z termoobiegiem do czasu kiedy ryba puści sok (ok.15-20 min). Zawsze jest trochę tego płynu, który potem sprawia, że potrawa jest płynna. Rybę wyjąć i sok zlać i zostawić. Pokrojonego pora pokroić i chwilę podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem.



Rybę z powrotem włożyć do tego samego naczynia i posypać podsmażonym porem. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni stopić masło i od razu dodać 4 płaskie łyżki mąki i rozmieszać nie rumieniąc. Dodawać mleko energicznie mieszając, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia. Do żółtek dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej, rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym, wlać odstawiony sok z ryby- wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sosem rybę i posypać startym serem. Ja posypałam oscypkiem, który kiedyś kupiłam u Górali i zamroziłam. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać bez termoobiegu ok.30-40 minut do ładnego zrumienienia. Podawać z surówką i ziemniakami z wody lub pure. Ja miałam surówkę długoterminową do której zrobiłam sos z oleju i musztardy. Polecam bo rybka jest wspaniała.


DORSZ CZYTELNIKÓW:

Anusia

8 komentarzy:

  1. Musi być pyszny. Wczoraj na obiad robiłam dorsza, ale pod koperkiem i czosnkiem - też było pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Jak koperek,a szczególnie czosnek to coś dla mnie,też musiał być pyszny-pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziś zrobiłam tę rybkę na obiad - pychotka! Od siebie dodałam do sosu beszamelowego gałkę muszkatołową. Polecam niezdecydowanym!

      Usuń
    3. Ja Aniu też dodaję,ale zapomniałam to ująć,sierota jestem.Bardzo Ci dziękuję-muszę to uzupełnić.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za promocję potrawy!!!

      Usuń
  2. ciekawe jak można pokrojonego pora pokroić...

    OdpowiedzUsuń