wtorek, 5 marca 2013

UNIWERSALNY SOS GRZYBOWY



To jest bardzo dobry przepis na sos grzybowy jako baza wyjściowa. Do tego sosu możemy wkładać mięso i dusić. Możemy go zagęścić w czystej postaci i użyć np. do pierogów, krokietów i.t.p.

   SKŁADNIKI:

       ---3 dkg grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki)
       ---500 ml wody
       ---średnia cebula
       ---1 łyżka oleju
       ---1 łyżka sosu sojowego grzybowego
       ---sól i pieprz
       ---2 łyżki śmietany

Wcześniej namoczone grzyby drobniutko posiekać lub zmiksować w blenderze. Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę. Do rondelka wlać1 łyżkę oleju i podsmażyć grzyby i cebulę. Wlać wodę i sos sojowy grzybowy i pogotować kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietanę i zagęścić mąką rozrobioną z wodą.


10 komentarzy:

  1. smaczny pomysł chyba wypróbuję go w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli lubisz grzyby to polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!
    Przygotowałam bardzo podobny sos na tegoroczną Wigilię i podałam go do pierogów i krokietów. Pierwszy raz wpadłam na taki pomysł i muszę przyznać, że sos był rozchwytywany. Odkryliśmy, że świetnie pasuje do pierogów ruskich :)
    Miałam już podgotowane grzybki i wywar z nich, więc posiekałam drobno te grzybki, podsmażyłam z cebulką i zalałam wywarem. Potem przyprawy, śmietana i woda z mąką - do zagęszczania sosów używam zawsze mąki kukurydzianej (jeśli nie robię sosu na zasmażce), bo bardzo łatwo się rozpuszcza, nie zostawia grudek i odpowiada mi konsystencja takiego sosu.
    Pozdrawiam panią bardzo gorąco, dziękuję serdecznie za pyszne przepisy i serce, które pani wkłada w prowadzenie bloga, w Nowym Roku życzę pani radości, miłości i wytrwałości. Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu. Jeżeli mam sos do spożycia w tym samym dniu to podprawiam mąką kukurydzianą, ale jeżeli pozostanie mi do następnego dnia to podprawiam mąką pszenną. Po odgrzaniu nie robi się rzadki jak w przypadku mąki kukurydzianej.
      Bardzo dziękuję za miłe słowa i życzenia.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Witam!
      To dziwne. Moje sosy na mące kukurydzianej robią się gęstsze i następnego dnia muszę podlać wodą, bo inaczej są zbyt gęste.

      Usuń
    3. To może trafiła mi się zła mąka i się sparzyłam, ale ponowię zagęszczanie kukurydzianą- może coś w tym jest.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
    4. Chyba ma Pani rację. Mąż podpowiada mi, że w Polsce sprzedaje się mąkę kukurydzianą o żółtawym odcieniu, która nadaje się bardziej do panierowania. Tutaj kupuję mąkę kukurydzianą w kolorze białym i ta jest idealna do zagęszczania. Chyba jest jakaś różnica w produkcji tych mąk. Myślę, że u nas może być ona robiona z łuskanych ziaren.
      Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
    5. Witam. U nas mąka kukurydziana jest wyraźnie żółta, więc może to jest ta przyczyna. Poza tym wyraźnie wyczuwa się jakby to były malutkie ziarenka, coś w rodzaju mąki krupczatki. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. biała maka kukurydziana to sama skrobia tak jak z ziemniaków

    OdpowiedzUsuń