środa, 6 lutego 2013

ZUPA MARCHEWKOWO-KOPERKOWA




Dzisiaj podam przepis na łatwą zupę z dodatkiem mleka. Możemy ją ugotować w sytuacji kiedy nie mamy pod ręką żadnych konkretnych warzyw. W takiej sytuacji ja się znalazłam dzisiaj, bo nawet ziemniaków nie miałam. Ugotowałam więc coś "z niczego". Dość gęstą pożywną zupę.


SKŁADNIKI na 4 solidne porcje:

                ---porcja rosołowa lub jakieś kości jakie mamy w lodówce , mogą być nawet wędzone
                ---1,5 litra wody
                ---1 płaska łyżeczka soli
                ---2 liście laurowe
                ---4 ziarna ziela angielskiego
                ---1 średni por
                ---kawałek selera
                ---pietruszka
                ---4 większe marchewki
                ---1/3 pieprzu białego mielonego
                ---3 ząbki czosnku
                ---1 szklanka mleka
                ---3 łyżki kwaśnej śmietany
 Na kluseczki:
                ---1 jajko
                ---6 łyżek wody
                ---6 płaskich łyżek mąki
Ugotować wywar mięsno- jarzynowy bez marchewki. Rosołek przecedzić. Marchewkę pokroić w kostkę lub plasterki , pora w półplasterki a czosnek drobno posiekać. Wszystko dodać do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać kopiastą łyżkę posiekanego świeżego koperku. Dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i doprawić solą wg własnego smaku. Mąkę z jajkiem i wodą dobrze roztrzepać rózgą i wlewać strumyczkiem na gotującą się zupę. Wlać 1 szklankę mleka rozrobioną z kwaśna gęstą śmietaną i zagotować i jeszcze raz sprawdzić smak - ewentualnie doprawić.

ZUPA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

8 komentarzy:

  1. Dziękuję za komentarz.Mój wnusio też ją bardzo lubi.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne zdjęcie. Zachęciło mnie do zrobienia tej zupy. Wczoraj ugotowałam. Dziś moja mama ma dać mojej córce :) która jest ekstremalnym przykładem dziecka-niejadka nowych rzeczy... zobaczymy jak pójdzie, na pewno dam znać, ja zjadłam sobie wczoraj na wczesną kolację i była bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z moich dzieci w ogóle nic nie chciało jeść,ale mam to na szczęście już za sobą.Mój wnusio natomiast je wszystko co mu dadzą łącznie ze śledziami i szpinakiem.Zupka powinna przypaść do gustu młodej damie-mam nadzieję.Dziekuję bardzo za komentarz i pozdrawiam serdecznie.:)

      Usuń
  3. Zupcia delikatna i pyszna.dziekuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy bardzo tą zupę, ale ja głodomor muszę mieć do niej coś treściwego - he, he.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Lubię koperkową, ale szklanka mleka z kwaśną śmietaną pierwszy raz się z czymś takim spotkałam :) Oczywiście zrobiłam byłam ciekawa smaku i pyszne bardzoo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci Basiu dziękuję. Ty to jesteś czytelniczka, zawsze można na Tobie polegać ....jeszcze się nie zdarzyło, żebyś nie wystawiła komentarza. Mam jeszcze tak panią Stasię, Ona też zawsze pamięta. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń