poniedziałek, 4 lutego 2013

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI


 Dość często robię w tygodniu tzw. szybkie sałatki , które są urozmaiceniem pod względem smakowym jak i wartościowym. Sałatkę z makreli robi się bardzo szybko. Można ją podać na kolację jak również położyć na kanapki do pracy. Dzisiaj nawet podałam ją na kolację do odsmażanych klusek leniwych , które zostały mi od obiadu. Pyszota.


SKŁADNIKI:

- makrela wędzona ok.30-35 dkg
- średnie ogórki kiszone
- 2 białe cebule
- posiekana nać pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sproszkowanej
- 1 łyżka oleju lnianego lub innego do sałatek

Makrelę oczyścić i porwać palcami na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę przesmażyć z papryką na 1 łyżce oleju. Dodać do sałatki razem z 1 łyżką oleju lnianego lub oliwy i zieloną nacią pietruszki. Wszystko przemieszać i schłodzić.

SAŁATKA CZYTELNIKÓW :

Ryfka

2 komentarze:

  1. Miałam straszne smaki na wędzoną rybkę, którą ostatni raz jadłam jeszcze za czasów panieńskich, kilkanaście lat temu. Tamta rybka była z grilla, na takie smakołyki jednak będę musiała jeszcze poczekać, wzamian zrobiłam sobie sałatkę według Twojego przepisu - wyszła bardzo smaczna! Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wędzoną rybę, taką jeszcze ciepłą po wędzeniu, ale nie zawsze mam do niej dostęp. Dziękuję ryfko.
      Miłego wieczoru.

      Usuń