Po raz pierwszy tą sałatkę jadłam ok. 25 lat temu na imieninach u sąsiadki i to od niej dostałam przepis. Wtedy takie sałatki dopiero raczkowały , więc tym bardziej przypadła mi do gustu. Poza tym szybko się ją robi a efekt smakowo jest doskonały.
SKŁADNIKI:
---1 puszka kukurydzy konserwowej
---1 puszka ananasa w plastrach
---2 wędzone pałki kurczaka
---5 dkg orzechów włoskich (kto nie może to proszę zastąpić rodzynkami)
---2 duże łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 1 łyżka jogurtu
---1 płaska łyżeczka musztardy łagodnej
Ananasy kroimy w kosteczkę (opcjonalnie moczymy 5 dkg rodzynek), kukurydzę odcedzamy z zalewy. Mieso z kurczaka bez skóry też kroimy mniej więcej w kostkę a orzechy siekamy lub grubo mielimy blenderem. Wszystko wkładamy do miski i mieszamy.
Dodajemy majonez lub majonez wymieszany z jogurtem i ponownie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodowce i gotowe.
Kości z resztką mięsa i skórki wkładam do woreczka i zamrażam. Wykorzystuję je do barszczu lub żurku.
Dzisiaj wypróbuję tą sałatka
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego. Mam nadzieję, że będzie smakowała,.
UsuńPozdrawiam :)