sobota, 2 lutego 2013

SURÓWKA ZIMOWA

             
                                         
 Surówka jest wyrazista w smaku więc dobrze się komponowała z pieczonym drobiem. Możemy ją również podawać do smażonych ryb i kotletów mielonych.


SKŁADNIKI na 2 osoby:

           ---3 średnie ogórki kiszone
           ---1 spora cebula czerwona
           ---1 duże jabłko
           ---2 łyżki oleju lnianego lub z oliwek
           ---1 łyżeczka musztardy francuskiej
           ---1 łyżeczka majonezu
           ---1 duża łyżka posiekanego koperku


Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Pokrojoną w kostkę cebulę przelewamy na sicie wrzącą wodą, żeby się cebula nie przypominała. Obrane jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach , dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.


Używam w swojej kuchni oleju lnianego. Jest bardzo zdrowy ponieważ zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega 3. Kwasy te pomagają nam utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Poza tym olej podnosi walory smakowe surówek. Wracając do przepisu- 2 łyżki oleju mieszamy z 1 łyżeczką musztardy francuskiej i 1 łyżeczką majonezu. Dodajemy sos do surówki i mieszamy. Surówkę robimy na godzinę przed podaniem żeby składniki  zdążyły się polubić. Tej surówki można zrobić więcej i przechowywać w lodówce. Do wędliny śniadaniowej idealny dodatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz