środa, 6 lutego 2013

POLĘDWICZKI W SOSIE JABŁKOWYM



Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso. Lubię ją robić w różnych odsłonach ponieważ obróbka termiczna tego rodzaju mięsa jest stosunkowo krótka. Polędwiczka w sosie jabłkowym jest bardzo smaczna i wilgotna. Najczęściej podaję ją z ziemniakami obsmażanymi i surówką lub z kapustą z koperkiem na ciepło.


SKŁADNIKI na 4 osoby:

             ---50 dkg polędwiczek wieprzowych
             ---3 duże jabłka lub 4 mniejsze
             ---2 łyżka oleju rzepakowego
             ---1 łyżki masła
             ---2 duże cebule
             ---sól
             ---1 mała łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
             ---1 łyżka octu jabłkowego
             ---mąka do opruszenia
             ---majeranek
             ---1 szklanka wody


Umyte i obsuszone mięso naciąć na przemian po obu bokach . Posypać 1 płaską łyżeczką soli i oprószyć mąką - wygnieść rękoma. Rozgrzać 2 łyżki oleju i polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron. Oprószyć majerankiem , wlać 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego i wlać 1 szklankę wody. Przykryć i dusić przez ok.15-20 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w półplasterki, jabłka pokroic w kostkę.

Dołożyć jabłka i cebulę do polędwiczki polać 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego i posypać majerankiem. Dusićpod przykryciem , aż zmiękną jabłka i cebula. Wyjąć polędwiczkę a sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić ewentualnie solą i octem jabłkowym i włożyć polędwiczki do sosu i zagotować razem. Pokroić na plastry i polać sosem jabłkowym.


4 komentarze:

  1. Witam Pani Danusiu!
    Postanowiłam dzisiaj na niedzielny obiad zrobić te polędwiczki. Mam dzisiaj gości i nie wiem czy to jest dobry pomysł robić nowe danie bez uprzedniego wypróbowania ; Wszystkie Pani przepisy są bardzo dobre i myślę ,że pomysł na polędwiczki nie jest zły. Mój mąż twierdzi,że dodanie jabłek może być niewypałem, bo nie wszyscy
    przepadają za takimi połączeniami. Mam nadzieję, że wszystko się uda, ale tak na wszelki wypadek dałam tylko dwa jabłka.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Te jabłka dodają smaku potrawie,ale dobrze Pani zrobiła,że zmniejszyła ilość jabłek ,bo rzeczywiście nie każdy lubi nowości.Potem sama już Pani będzie wiedziała czy robić tak jak w moim przepisie,czy z korektą własną.Moja kuchnia i tak jest dośc tradycyjna,bo ja z Mężem nie możemy się jakoś przekonać do tych wszystkich "krewetek'-pozdrawiam niedzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Wczoraj na obiad robilam poledwiczki z jablkami.Sa pyszne.Bardzo dziekuje za przepisy.Pozdrawiam.Elzbieta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać ten komentarz. Świadomość, że przepis jest na blogu nie na darmo bardzo cieszy. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń