Babka z wkładką z masy makowej- wilgotna, aromatyczna i bardzo smaczna. Dodatek bitej śmietany, chociaż nie jest jej dużo bardzo fajnie podkręca smak babki. Dobrze ostudzoną babkę - przed dekoracją można delikatnie przekroić w połowie i dodatkowo przełożyć śmietaną, ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.
Wstawiłam Państwu dwie babki z tego przepisu nie polane i nie udekorowane. W jednej z nich masa makowa jest po upieczeniu na górze babki, w drugiej mniej więcej w połowie. Zależy to od tego czy masa makowa będzie dociśnięta do ciasta, czy po prostu pozostawimy ją wystającą, a ponieważ jest cięższa od ciasta sama się zatopi. Nie zawsze tak się dzieje, a ja nie wiem od czego to zależy.
Mnie osobiście bardziej smakuje babka z masą makową dociśniętą do ciasta, ale nie wciśnięta.
Do dekoracji użyłam plasterków suszonych jabłek, wcześniej na krótko zamoczonych żeby troszkę zmiękły i się dobrze zwijały.
Polewa, której użyłam jest doskonała, błyszczy się po zakrzepnięciu i powiedziałbym nawet, że jest dużo ładniejsza niż z czekolady. Polałam tylko górę babki i środek, jeżeli chcemy polać całą babkę należy podwoić składniki polewy.
Przepis jest obszerny, bo zawsze staram się Państwu dokładnie pokazać co i jak, ale babkę się szybko robi, a wkładkę można przygotować z maku suchego już zmielonego.
Jest taki w sprzedaży w opakowaniach 200 g. Taki mak jest o tyle wygodny, że tylko zalewamy mlekiem, dodajemy poszczególne składniki i chwilę smażymy, odpada nam trzykrotne mielenie maku w ziarenkach.
CIASTO :
- szklanka o poj. 250 ml
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 płaskie proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- tłuszcz do wysmarowania formy i kaszka manna do wysypania
- forma do babki z kominem o poj. 2- 2,5 litra
MASA MAKOWA :
- 100 g maku suchego mielonego - 1 wersja
- 100 g maku w ziarenkach ( mak sparzyć , pozostawić do ostudzenia na kilka godzin, odcedzić dokładnie na sicie i zmielić 3 razy - 2 wersja
- 100 g mleka do maku suchego mielonego ( do maku w ziarenkach mleka nie dodajemy )
- 3 płaskie łyżeczki miodu
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2- 3 krople aromatu migdałowego
- opcjonalnie garść rodzynek
- Do rondelka wlać mleko, dodać miód, masło, cukier rodzynki i podgrzać, następnie dodać suchy mak i chwilę smażyć na wolnym ogniu do zgęstnienia. Masę ostudzić, następnie do ostudzonej dodać aromat, proszek do pieczenia i 1 łyżkę surowego ciasta- dokładnie wymieszać widelcem. W przypadku maku parzonego pominąć mleko , zwiększyć o 1 łyżeczkę masła i postępować tak samo jak w przypadku maku suchego- czyli przesmażyć.
POLEWA I INNE :
- 1,5 łyżko stołowej mleka
- 2 płaskie łyżki stołowe kakao
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła
- 200 g mocno schłodzonej śmietany 30 - 36 % + 1 płaska łyżka stołowa cukru pudru
- wiśnie kandyzowane, plasterki jabłek suszonych zwiniętych w różyczki wcześniej na krótko namoczonych , żeby zmiękły lub inne owoce, połówki orzechów itp.
- Wlać do rondelka mleko, dodać cukier puder i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Rondelek zdjąć z palnika dodać masło , kakao , postawić na palnik i intensywnie mieszając rózgą podgrzać ( nie wolno zagotować ) do zgęstnienia.
- Pojemnik od blendera wstawić wcześniej na kilka minut do zamrażarki. Do zimnego wlać zimną śmietanę, dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i ubić na sztywno. Taka rada w przypadku przebitej śmietany- wlać trochę zimnej śmietanki i powoli ubijać ponownie.
WYKONANIE :
- Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki- temperatura pokojowa .
- Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.
- Ucierać ( miksować ) masło z cukrem dodając po jednym żółtku, aromat migdałowy i sok z cytryny na gładką masę. Po tym stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i przesianą przez sito.
- Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Połowę piany dodać do utartego ciasta i dłonią krótko przemieszać. Dodać resztę piany i zagarniając dłonią od dna misy dokładnie połączyć.
- Całe ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzch wyłożyć łyżką w około masę makową i lekko docisnąć do ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po ok. 15 minutach przykładamy paterę do góry nogami i przechylamy formę z babką. Jeszcze lekko ciepłą polewamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero robimy dekorację z bitej śmietany i owoców itp. Pieczemy z włączoną górą i dołem- bez termoobiegu.
MOJA UWAGA : proszę nie używać gotowego, przyprawionego maku w puszce , bo po pierwsze nie wiem jak się zachowa w pieczeniu, po drugie to jest czysta chemia.
na Święta idealna!
OdpowiedzUsuńna święta coś z makiem obowiązkowo- pozdrawiam :)
UsuńŁadna i pyszna. Do takiej babki idealnie pasuje herbata na zdrowej, filtrowanej wodzie.
OdpowiedzUsuńdo takiej babki pasuje herbata na każdej wodzie, w tym przepisie nie chodzi o filtry :)
UsuńCos mnie wzielo dzisiaj,baba siedzi w piekarniku i juz pypcia mam na jezyku.
OdpowiedzUsuńKurczę Ewuniu też bym zjadła, ale na razie odpuszczam babki na rzecz letnich ciast. U Ciebie cały rok lato, a u nas sama wiesz jak jest. Pozdrawiam :)
UsuńJuz upieczona pyszna jem jeszcze ciepla.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ewuniu :)
Usuń