niedziela, 27 listopada 2016

BABKA Z WKŁADKĄ MAKOWĄ







Babka z wkładką z masy makowej- wilgotna, aromatyczna i bardzo smaczna. Dodatek bitej śmietany, chociaż nie jest jej dużo bardzo fajnie podkręca smak babki. Dobrze ostudzoną babkę - przed dekoracją można delikatnie przekroić w połowie i dodatkowo przełożyć śmietaną, ale wg mnie nie ma takiej potrzeby. 
Wstawiłam Państwu dwie babki z tego przepisu nie polane i nie udekorowane. W jednej z nich masa makowa jest po upieczeniu na górze babki, w drugiej mniej więcej w połowie. Zależy to od tego czy masa makowa będzie dociśnięta do ciasta, czy po prostu pozostawimy ją wystającą, a ponieważ jest cięższa od ciasta sama się zatopi. Nie zawsze tak się dzieje, a ja nie wiem od czego to zależy. 
Mnie osobiście bardziej smakuje babka z masą makową dociśniętą do ciasta, ale nie wciśnięta. 
Do dekoracji użyłam plasterków suszonych jabłek, wcześniej na krótko zamoczonych żeby troszkę zmiękły i się dobrze zwijały.
 Polewa, której użyłam jest doskonała, błyszczy się po zakrzepnięciu i powiedziałbym nawet, że jest dużo ładniejsza niż z czekolady. Polałam tylko górę babki i środek, jeżeli chcemy polać całą babkę należy podwoić składniki polewy. 
Przepis jest obszerny, bo zawsze staram się Państwu dokładnie pokazać co i jak, ale babkę się szybko robi, a wkładkę można przygotować z maku suchego już zmielonego. 
Jest taki w sprzedaży w opakowaniach 200 g. Taki mak jest o tyle wygodny, że tylko zalewamy mlekiem, dodajemy poszczególne składniki i chwilę smażymy, odpada nam trzykrotne mielenie maku w ziarenkach.




CIASTO :
  • szklanka o poj. 250 ml
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 płaskie proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy i kaszka manna do wysypania
  • forma do babki z kominem o poj. 2- 2,5 litra

MASA MAKOWA  :

  • 100 g maku suchego mielonego  - 1 wersja
  • 100 g maku w ziarenkach ( mak sparzyć , pozostawić do ostudzenia na kilka godzin, odcedzić dokładnie na sicie i zmielić 3 razy - 2 wersja        
  • 100 g mleka do maku suchego mielonego ( do maku w ziarenkach mleka nie dodajemy )
  • 3 płaskie łyżeczki miodu
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2- 3 krople aromatu migdałowego
  • opcjonalnie garść rodzynek

  • Do rondelka wlać mleko, dodać miód, masło, cukier rodzynki i podgrzać, następnie dodać suchy mak i chwilę smażyć na wolnym ogniu do zgęstnienia. Masę ostudzić, następnie do ostudzonej dodać aromat, proszek do pieczenia i 1 łyżkę surowego ciasta- dokładnie wymieszać widelcem. W przypadku maku parzonego pominąć mleko , zwiększyć o 1 łyżeczkę masła i postępować tak samo jak w przypadku maku suchego- czyli przesmażyć.

POLEWA I INNE  :

  • 1,5 łyżko stołowej mleka
  • 2 płaskie łyżki stołowe kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 200 g mocno schłodzonej śmietany 30 - 36 % + 1 płaska łyżka stołowa cukru pudru
  • wiśnie kandyzowane, plasterki jabłek suszonych zwiniętych w różyczki wcześniej na krótko namoczonych , żeby zmiękły lub inne owoce, połówki orzechów itp.

  • Wlać do rondelka mleko, dodać cukier puder i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Rondelek zdjąć z palnika dodać masło , kakao , postawić na palnik i intensywnie mieszając rózgą podgrzać ( nie wolno zagotować ) do zgęstnienia.
  • Pojemnik od blendera wstawić wcześniej na kilka minut do zamrażarki. Do zimnego wlać zimną śmietanę, dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i ubić na sztywno. Taka rada w przypadku przebitej śmietany- wlać trochę zimnej śmietanki  i powoli ubijać ponownie.




WYKONANIE  :


  • Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki- temperatura pokojowa .
  • Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.
  • Ucierać ( miksować ) masło z cukrem dodając po jednym żółtku, aromat migdałowy i sok z cytryny  na gładką masę. Po tym stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i przesianą przez sito.
  • Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Połowę piany dodać do utartego ciasta i dłonią krótko przemieszać. Dodać resztę  piany i zagarniając dłonią od dna misy dokładnie połączyć.
  • Całe ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzch wyłożyć łyżką w około masę makową i lekko docisnąć do ciasta.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po ok. 15 minutach przykładamy paterę do góry nogami i przechylamy formę z babką. Jeszcze lekko ciepłą polewamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero robimy dekorację z bitej śmietany i owoców itp. Pieczemy z włączoną górą i dołem- bez termoobiegu.
MOJA UWAGA : proszę nie używać gotowego, przyprawionego maku w puszce , bo po pierwsze nie wiem jak się zachowa w pieczeniu, po drugie to jest czysta chemia.



BABKA CZYTELNIKÓW :


8 komentarzy:

  1. Ładna i pyszna. Do takiej babki idealnie pasuje herbata na zdrowej, filtrowanej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do takiej babki pasuje herbata na każdej wodzie, w tym przepisie nie chodzi o filtry :)

      Usuń
  2. Cos mnie wzielo dzisiaj,baba siedzi w piekarniku i juz pypcia mam na jezyku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę Ewuniu też bym zjadła, ale na razie odpuszczam babki na rzecz letnich ciast. U Ciebie cały rok lato, a u nas sama wiesz jak jest. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Juz upieczona pyszna jem jeszcze ciepla.

    OdpowiedzUsuń