Szparagi, szparagi- na moim blogu przybywa przepisów z udziałem tych warzyw. Mamy sezon, więc warto je teraz spożywać. Mają mało kalorii, są lekkostrawne , źródło przeciwutleniaczy czyli samo zdrowie. Ta zapiekanka na ryżu zasmakuje także tym, którzy średnio lubią te warzywa. Można ją przygotować sobie wcześniej , a potem tylko zapiec w piekarniku.
- 100 g ryżu
- 1 duży pomidor malinowy
- 1- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- przyprawa curry
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wody
- brytfanna lub naczynie żaroodporne wysmarowane masłem i wysypane kaszką manną
- Czosnek drobniutko posiekać, sparzony pomidor obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek krótko podsmażyć na patelni na oleju, dodać pomidory i chwilę dusić do zmięknięcia pomidorów. Dodać suchy ryż.
- Całość zalać zimną wodą i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Zmniejszyć dopływ ciepła do minimum, przykryć i gotować ok. 15 minut, do wchłonięcia wody- nie mieszać. Przełożyć na brytfannę lub naczynie żaroodporne i wyrównać.
- 2 pęczki zielonych szparag
- sól i cukier do smaku
- Szparagi odłamać w ok. 1/3 długości - od dołu. Wodę zagotować i włożyć szparagi. Wodę posolić do smaku i dodać 2 łyżeczki cukru. Gotować z uchyloną pokrywą 5 minut od zagotowania. Odcedzić i zalać natychmiast zimną wodą i również odcedzić. Szparagi ułożyć na ryżu.
- ok. 120- 130 g szynki parmeńskiej lub polędwicy wędzonej wołowej ( może być chudy parzony , wędzony boczek )
- 1 łyżka oleju
- Przekrojone na pół podsmażone plasterki wędliny ułożyć na szparagach.
Wykończenie potrawy :
- 100 g sera owczego dojrzewającego lub po prostu sera żółtego startego na tarce
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- sól i pieprz
- Jajka rozmącić dobrze ze śmietaną lub jogurtem, doprawić solą i pieprzem i łyżką polać całą zapiekankę. Posypać startym na dużych oczkach serem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec 10 minut z termoobiegiem i 10 minut bez termoobiegu.
Lubimy bardzo risotto ze szparagami, myślę więc, że i Twoja zapiekanka, Danusiu, spotka się z uznaniem w naszym domu. Trzeba będzie zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Sezon szparagowy w pełni, więc jemy Beatko ile się da, bo te e słoiczków to już nie to samo. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam. Jak dobrze rozumie to ryż dodać do rozgotowanego pomidora z czosnkiem?
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda pięknie i na pewno jest smaczna. Koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam Marta
Witam . Tak , dodać ryż do pomidorów . Ja zaraz dopiszę w tekście . Przepraszam , umknęło mi . Pozdrawiam :)
Usuńależ danie!! wyglada i brzmi tak smakowicie !!! zapisuje bo pomysl bardzo mi przypadł do gustu:)
OdpowiedzUsuńNo, i tak trzymać- he, he. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)
Usuń