wtorek, 31 maja 2016

ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI NA RYŻU Z POMIDORAMI I WĘDLINĄ


Szparagi, szparagi- na moim blogu przybywa przepisów z udziałem tych warzyw. Mamy sezon, więc warto je teraz spożywać. Mają mało kalorii, są lekkostrawne , źródło przeciwutleniaczy  czyli samo zdrowie. Ta zapiekanka na ryżu zasmakuje także tym, którzy średnio lubią te warzywa. Można ją przygotować sobie wcześniej , a potem tylko zapiec w piekarniku.


  • 100 g ryżu 
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • pieprz  i sól
  • przyprawa curry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • brytfanna lub naczynie żaroodporne wysmarowane masłem i wysypane kaszką manną

  • Czosnek drobniutko posiekać, sparzony pomidor obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek krótko podsmażyć na patelni na oleju, dodać pomidory i chwilę dusić do zmięknięcia pomidorów. Dodać suchy ryż.
  • Całość zalać zimną wodą i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Zmniejszyć dopływ ciepła do minimum, przykryć i gotować ok. 15 minut, do wchłonięcia wody- nie mieszać. Przełożyć na brytfannę lub naczynie żaroodporne i wyrównać.
  • 2 pęczki zielonych szparag
  • sól i cukier do smaku
  • Szparagi odłamać w ok. 1/3 długości - od dołu. Wodę zagotować i włożyć szparagi. Wodę posolić do smaku i dodać 2 łyżeczki cukru. Gotować z uchyloną pokrywą 5 minut od zagotowania. Odcedzić i zalać natychmiast zimną wodą i również odcedzić. Szparagi ułożyć na ryżu.
  • ok. 120- 130 g szynki parmeńskiej lub polędwicy wędzonej wołowej ( może być chudy parzony , wędzony boczek )
  • 1 łyżka oleju
  • Przekrojone na pół podsmażone plasterki wędliny ułożyć na szparagach.


Wykończenie potrawy :
  • 100 g sera owczego dojrzewającego lub po prostu sera żółtego startego na tarce
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

  • Jajka rozmącić dobrze ze śmietaną lub jogurtem, doprawić solą i pieprzem i łyżką polać całą zapiekankę. Posypać startym na dużych oczkach serem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec 10 minut z termoobiegiem i 10 minut bez termoobiegu.

6 komentarzy:

  1. Lubimy bardzo risotto ze szparagami, myślę więc, że i Twoja zapiekanka, Danusiu, spotka się z uznaniem w naszym domu. Trzeba będzie zrobić. Pozdrawiam
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Sezon szparagowy w pełni, więc jemy Beatko ile się da, bo te e słoiczków to już nie to samo. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Witam. Jak dobrze rozumie to ryż dodać do rozgotowanego pomidora z czosnkiem?
    Potrawa wygląda pięknie i na pewno jest smaczna. Koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Tak , dodać ryż do pomidorów . Ja zaraz dopiszę w tekście . Przepraszam , umknęło mi . Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ależ danie!! wyglada i brzmi tak smakowicie !!! zapisuje bo pomysl bardzo mi przypadł do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, i tak trzymać- he, he. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń