Łatwa, smaczna zapiekanka z kapustą pekińską na ziemniakach. Zapiekankę zrobiłam ze świeżymi pomidorami, bo mamy sezon, ale w okresie jesiennym czy zimowym można zrobić z odparowanymi pomidorami z puszki.
- ok. 80 dkg ziemniaków
- kapusta pekińska - ok. 1.20 kg
- sól i pieprz
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 75 dkg mięsistych pomidorów + 2 ząbki czosnku
- ser Grana Padano- 50 g - zetrzeć na tarce
- półmisek żaroodporny wysmarowany masłem
- Obrane ziemniaki zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Pokroić w plasterki i ułożyć w półmisku żaroodpornym.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, posiekać 3 ząbki czosnku, kapustę poszatkować. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać kapustę i smażyć do miękkości i całkowitego odparowania. Do ostudzonej dodać kopiastą łyżkę majonezu i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki. Posypać połową sera.
- Pomidory pokroić w kostkę, włożyć do rondla i rozgotować do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć do rondelka, dodać posiekane 2 ząbki czosnku i gotować do zgęstnienia doprawiając solą i pieprzem . Wyłożyć łyżką na kapustę.
- Przygotować zalewę do zapiekania : 250 ml śmietany rozmącić z 2 jajkami i doprawić solą i pieprzem. Posypać resztą sera.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać na mocno rumiany kolor- ok. 20 - 30 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz