środa, 22 kwietnia 2015

MAZUREK BEZOWY- MOŻE BYĆ TORCIK



To mój mazurek wielkanocny. Nie ma sensu, żebym trzymała przepis  do przyszłego roku ze względu na dekorację. Może to być również torcik bezowy , z resztą bardzo smaczny. Można dołożyć owoce na wierzch i polać ozdobnie kajmakiem - wszystko zależy jaki nam pomysł przyjdzie do głowy. U mnie tradycyjny mazurek na cieście kruchym po prostu nie ma powodzenia, więc nie warto  piec sobie a muzom. W przekroju jest tylko mały kawałeczek, bo nie wypadało mi robić zdjęć przy śniadaniu wielkanocnym.



Beza na owalną foremkę lub tortownicę o średnicy 26 cm :

  • 220 g białek
  • 440 g cukru 
  • 2 łyżeczki octu
  • Bezę proszę przygotować wg tego przepisu na blogu. Czas pieczenia, temperatura taki sam, tylko inne proporcje.
  • Bezę można wysuszyć wcześniej nawet kilka dni, pod warunkiem, że włożymy ją do rękawa foliowego i szczelnie zawiążemy obydwa końce. Przechowywać w temperaturze pokojowej.


Krem :
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki
  • 100 g advocaata
  • Do zimnej misy włożyć mascarpone , mocno schłodzoną śmietankę i razem miksować na puszystą masę. Pod koniec ubijania dolewać stopniowo likier.
Dodatkowo :
  • 100 g pistacji
  • kilka suszonych moreli 
  • 4- 5 łyżek kajmaku
  • kilka płatków migdałowych
  • kilka rodzynek, 2- 3 żurawiny
  • 3- 4 śliwki suszone
  • 2- 3 połówki orzecha włoskiego
  • Pistacje oczyścić z łupinek, zalać wrzątkiem na 2- 3 minuty , odcedzić, osuszyć . Zawinąć w ściereczkę i potrzeć, żeby zeszła brązowa skórka. Pistacje zmielić w blenderze, niezbyt drobno.
  • Morele przekroić na połowę - w poprzek, żeby były cieńsze.
  • Ze śliwek pokroić cienkie paseczki- na łodygi.
  • Kajmak lekko podgrzać, ale to bardzo lekko, żeby był trochę rzadszy. Przy wykładaniu na mazurek nie może być ciepły.


Wykonanie :

  • Bezę ułożyć na paterze. Z kremu odłożyć 2- 3 łyżki na dekorację. Pozostały krem wyłożyć na bezę i równomiernie obłożyć boki- więcej na wierzch mazurka. Na wierzch ciasta rozsmarować kajmak robiąc widelcem ozdobne rowki. Boki posypać zmielonymi pistacjami.
  • Odłożony krem przełożyć do dekoratora i udekorować w około mazurek. Dekorację końcową można wykonać wg mojego pomysłu lub własnego.

4 komentarze:

  1. Danusiu, ja ten "mały" kawałeczek smakuję w okresie wielkanocnym, toż on przecież trwa! Są faktycznie wypieki i potrawy przypisane do konkretnego święta i czasu, ale osobiście chętniej je zjadam właśnie poza tym czasem, bo w święta jest tego dobra nadmiar.
    Pieknie udekorowany i bardzo fajny pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstawiałam ten przepis i ślinka mi ciekła. Chodzi za mną ciasto bezowe, ale już sobie przed wyjazdem daruję. Mam pulpę z mango i ciśnie mnie ona, ale jednak po powrocie - będą lody , albo beza.
      Pozdrawiam Bożenko bardzo słonecznie :)

      Usuń
  2. Danusiu, Ty masz rękę artysty! Ja dopiero się wprawiam w dekorowaniu, na te święta i tak zaszalałam i zrobiłam też JAJO, tylko wiklinowe :-)
    Jak chcesz, to zerknij:
    http://odpoczynekmamymarzyni.blogspot.com/2015/04/wianek-wielkanocny-czyli-brzezinowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam Marzyniu, do artysty to mam daleko - he, he. Wianek cudny, to jest właśnie ręka artystyczna.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...