Kilka przepisów wstecz wstawiłam na bloga kotlety schabowe w sosie barbecue na ciepło.
Ponieważ ten sos jest bardzo smaczny, więc poczyniłam pewne zmiany w przepisie i zrobiłam rybę na zimno. Polecam Państwu taką rybę w nowym wydaniu.
SKŁADNIKI:
- 65- 70 dkg filetów dorsza
- mąka do posypania ryby
- pieprz cytrynowy
- puszka pomidorów bez skórki w zalewie (400 g)
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 większe ząbki czosnku
- 3- 4 łyżeczki cukru
- 3 liście laurowe
- pieprz i sól
1) Filety dorsza pokroić na mniejsze kawałki, posolić i posypać pieprzem cytrynowym- odstawić na 30 minut. Otoczyć w mące i usmażyć na wolniejszym ogniu z obu stron.
2) Wszystkie składniki sosu wymieszać z całymi liśćmi laurowymi i pokrojonymi drobniej pomidorami. Pogotować ok. 5 minut doprawiając pieprzem i solą do smaku.
3) Usmażone ryby przekładać do pojemnika z przykrywką i przelewać sosem . Resztę sosu wylać na wierzch. Pozostawić do ostudzenia , przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Mam na imię Danusia tak jak ty :D :D mam 45 lat i dwójkę dzieci :D Asię lat 12 i Adasia lat 8 :D mieszkam w Gliwicach i podczytuję cię w tajemnicy od dłuższego czasu :D pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńWitam Danusiu.
UsuńTo już dzisiaj rzadkie imię, więc chyba cieszmy się z tego. Danusiu chciałabym mieć tyle lat co Ty, ale czas biegnie i nie chce się zatrzymać. Cieszę się, że zaglądasz do mnie i zapraszam na skorzystanie z moich przepisów. Coś tam można dla siebie wyszukać. Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Witaj, ryba to moja zmora, jeszcze nigdy mi nie wyszła, a tak je lubię...
OdpowiedzUsuńDlatego pozwolisz, że pozachwycam się twoją rybką...
Pozdrawiam ;-)
Jak masz filety, to łatwo jest coś przygotować. Możesz się zachwycać- pozwalam- ha, ha.
UsuńPozdrawiam.
Danusiu do przepisów zaglądam i z nich korzystam :D sama bardzo lubię gotować i eksperymentować , teraz zastanawiam się czy by nie szło piersi z kurczaka w takim sosie zrobić . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDanusia :D
Danusiu, myślę, że można. Kiedyś u kogoś jadłam wcześniej upieczone skrzydełka i potem włożone do takiej zalewy- przemarynowane i były bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam.
A inną rybę można?Np morszczuk.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńStasiu, możesz każdą rybkę tak zrobić, ale chyba najlepiej żeby były to filety.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Stasiu.
UsuńDanusiu, świetnie ta rybka wygląda. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
Dziękuję Aniu. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo lubię Danusiu wszystkie rybki i na ciepło, i na zimno. Mimo późnej pory z chęcią wrąbałabym kawałeczek Twojego dorsza z tą pyszną zalewą :)) Dobrej nocy :)
OdpowiedzUsuńWitam Helenko.
UsuńRybki u mnie 2- 3 razy w tygodniu muszą być obojętnie w jakiej wersji.
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.
Podobna rybke znam z dziecinstwa,jakos w moim domu nie robilam nigdy.Dziekuje za podpowiedz.Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńWitam. Moja Mama czesto robiła różne potrawy z udziałem ryb i tak mi zostało.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Nigdy nie jadłam na zimno w takim sosie, ale jeżeli Ty zachwalasz, to musi być dobra :-)
OdpowiedzUsuńP.S. A propos całusa - już nie mogę się doczekać, możemy nawet na Honeckera polecieć :-D
Aha, ha, ha , tylko, że muru berlińskiego już nie ma.
UsuńDo zobaczenia na blogu po 21 sierpnia. Pozdrawiam Marzyniu.
Rybka jest przepyszna.Miałam filety z mintaja.Wyszło doskonale.
OdpowiedzUsuńDziękuję Stasiu za wystawienie komentarza. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
UsuńA ja jestem Alicja S, odwiedzam Pani Danusi blog od dawna i pozdrawiam z New York City :)
OdpowiedzUsuńAlu, proszę- jestem Danuta. tak nam będzie przyjemniej w sieci. Bardzo Ci dziękuję i zapraszam do mojej kuchni.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ryba w tym sosie jest pyszna, smakowała wszystkim. Zdecydowanie polecam. Robiłam na spotkanie wigilijne, a jutro zrobię kolejny raz już na święta. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńKochana Izo, bardzo Ci dziękuję, że znalazłaś chwilę na wstawienie komentarza. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitaj Danusiu. Mam pytanko ile dni taka rybka może stać w lodówce
OdpowiedzUsuńWitam. Taka rybka może stać w lodówce ok. tygodnia. Nigdy dłużej nie miałam. W składzie jest ocet, ketchup, pomidory, więc w pewnym sensie są to konserwanty. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń