poniedziałek, 2 czerwca 2014

SAŁATKA WARSTWOWA Z SARDYNKAMI



Bardzo popularne są sałatki z tuńczykiem. Ponieważ bardzo lubimy sardynki, więc dzisiaj dla odmiany sałatka warstwowa właśnie z tymi rybkami. Zamiast sardynek możemy  dodać dowolną rybę z oleju.
 Nie robiłam, ale myślę, że też pasowała by tutaj świeżutka makrela wędzona.To tylko kwestia smaku.
 Do sałatki użyłam samego majonezu, ale można majonez wymieszać częściowo z jogurtem greckim. Dopóki mogę daję sam majonez, bo po prostu taka sałatka mi bardziej smakuje. Sałatka jest szybka, bo wszystkie składniki są ścierane na tarce jarzynowej.



SKŁADNIKI na obręcz o średnicy  ok. 20- 21 cm:

Jeżeli nie posiadamy oddzielnej obręczy , sałatkę można zrobić w tortownicy wcześniej wykładając ją folią spożywczą.

- 5 średnich ziemniaków
- 7 średnich ogórków konserwowych
- 5 jaj
- 3 puszki sardynek w oleju  - 120 g brutto
- 5 średnich marchewek
- ser żółty ok. 10 dkg- miałam owczy drobno starty
- 420 ml majonezu
- pęczek szczypiorku




1) Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach , obrać. Ugotować jajka. Sardynki odcedzić z oleju i rozdrobnić widelcem.
2) Ziemniaki, ogórki, marchewkę i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekać.
3) Zapiąć obręcz i układać kolejno warstwami  ziemniaki + rybka + ogórki konserwowe + marchewka + szczypiorek tylko w około brzegu +jajka + starty ser. Każdą warstwę docisnąć i każdą posmarować majonezem ( ok. 2 kopiastych łyżek stołowych).
4) Wierzch udekorować lub pozostawić tylko posypaną serem. Sałatkę schłodzić- jest lepsza po kilku godzinach. Odpiąć delikatnie obręcz i poprawić ewentualnie to co się nam troszkę zepsuło na boczku.


SAŁATKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii


Helenka z bloga "Moje walijskie pichcenie "

36 komentarzy:

  1. Danusiu,pięknie zrobiona i bardzo smakowita sałatka.Bardzo mi się podoba.Zapisuję do zrobienia.Pozdrawiam Krzysztof.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, bardzo dziękuję i podziwiam, że znajdziesz zawsze chwilę czasu, żeby wystawić komentarz. Przy takiej ilości smacznych potraw jakie gotujesz to jest bardzo miłe.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Danusiu:-) ta sałatka to kolejne arcydzieło rąk Twoich, i ta piękna dekoracja na każdym zdjęciu! Sałatka jest bardzo pomysłowa i pięknie się prezentuje. Niestety za sardynkami nie przepadam, ale skorzystam z Twojej podpowiedzi i zrobię z wędzoną makrelą. Niedługo imieniny męża - mam więc już pomysł czy zaskoczyć gości :) Miłego dnia, oby był słoneczny, bo u mnie niestety od rana siąpi ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Helenko, bardzo Ci dziękuję. Sama jesteś zarobiona, bo przecież prowadząc bloga i pracując nie jest łatwo, a pomimo to zawsze wpiszesz mi parę słów. U nas nie pada, ale za ciepło to nie jest, a ja jestem "zmarźlak".
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu, w "przedmowie" do przepisu napisałaś "daję sam jogurt" - a jeśli się nie mylę chodziło o sam majonez? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Helenko, już poprawiłam. Rano kończyłam pisać przepis i chyba jednym okiem patrzałam.

      Usuń
  4. woowww wygląda pięknie, niczym najlepszy tort:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile razy piszesz Antenko, tyle razy z przyjemnością patrzę na Wasze ciepłe zdjęcie. Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam Ciebie i Twoje maluszki.

      Usuń
  5. ...Danusiu jak zwykle, wszystko to co robisz jest piękne i wygląda niezwykle smakowicie. Twoja rodzinka ma wielkie szczęście mając taką Danuśkę w domu :) Pozdrawiam niezwykle serdecznie :) Jolka z białym pieskiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu Ciebie i pieska. Ty jesteś kochana, bo jednak co jakiś czas znajdziesz chwilę czasu, żeby napisać komentarz. Bardzo to miłe. Są komentarze- blog żyje. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  6. wygląda rewelacyjnie, fajny pomysł z dodaniem sardynek ja używam śledzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja śledziową Justynko też robię, ale wtedy dodaję warstwę buraczków i sałatka nazywa się "Szuba". Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Pani Danusiu chętnie zrobię pani sałatkę ,ja od dawna robię identyczną tyle że zamiast sardynek daję wędzoną makrelę .Dziękuję za podpowiedż w kwesti zmiany rybek.Pewnie obie sałatki smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. To wszystko kwestia naszej kreatywności w kuchni. Makrela wędzona to moja ulubiona rybka i dość często jest w moich sałatkach, a w tym przypadku również doskonale pasuje. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Pani Danusiu ta sałatka to arcydzieło!!! Ja robię podobną z tuńczykiem ewentualnie z łososiem wędzonym na ciepło. Na pewno wypróbuje z sardynkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Dorotko. Jak już pisałam wyżej, rybka może być inna. To zależy co nam przyjdzie do głowy i co mamy w sklepie pod ręką. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Danusiu wygląda przepysznie , muszę spróbować ... buziaczki Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ta porcja nie jest duża, więc zjedliśmy z Mężem w dwa wieczory. Dziękuję.
      Też przesyłam buziaczki w oba policzki i czerwony goździk- ha, ha.

      Usuń
  10. Pani Danusiu jestem pełna podziwu dla Pani I Gratuluję talentu. Jestem bardzo żadko na Pani blogu ale to z braku czasu. W miarę możliwości będę tu wpadać. Jak narazie to oglądam tylko zdjęcia z tym co Pani ugotowała I upiekła... pozdrawiam serdecznie I życzę dużo zdrowia Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Ja wiem , że wszyscy jesteśmy zaganiani, ale takie czasy nastały mniej spokojne niż kiedyś. Cieszę się Justynko, że jesteś. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Danusiu, fajna sałatka. Do tego jak ładnie podana :) Robi wrażenie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Widzę, że jesteś zarobiona, ale nie dziwię się. I tak Cię podziwiam, że na wszystko znajdujesz czas. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Cud,miód,malinki!!! Danusiu ona jest taka piękna,dostojna wręcz,ślicznie przybrana,a to co ma w środku powoduje,że....muszę skoczyć do sklepu po 3 puszki rybek,mmmm już czuję ten smak:)
    Pycha.Mokre,wieczorne Gniezno pozdrawia Cię serdecznie i ja oczywiście też:) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Rozbawiłaś mnie z samego rana Twoim komentarzem. Powiedziałabym nawet poetyckim. Nie zawsze wieczorem mam siły odpowiadać na komentarze, a z rana wyspana mam nową energię. Dziękuję Ci Madziu.
      Pozdrawiam w ten pochmurny dzień.

      Usuń
  13. Danusiu ostatnio sie zastanawialam bo bardzo lubie szprotki czy to to samo co sardynki?W Biedronce pod nazwa sardynki kupilam szprotki a juz w innym sklepie sardynki kupilam jako wieksze rybki.Salatka bardzo apetyczna.Pozdrawiam Danusiu serdecznie JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Szprotki są malutkie, a sardynki są właściwie ok. 2 razy większe. Szprotki do tej sałatki też mogą być jak również inne rybki. Dziękuję.
      Pozdrawiam Justynko.

      Usuń
  14. Takiej sałatki nie można nie lubić, wspaniale smakowo skomponowana, pięknie podana, bardzo podoba mi się wersja z rybą, ale sardynek nie lubię z powodu ości i twardej skórki, wolę wędzone szprotki w oleju i taką sobie zrobię.
    Przepysznie, Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam takie sardynki, że skórki się nie czuło. Ości razem wygniotłam widelcem i było dobrze, ale masz rację szprotki by pasowały idealnie. Następnym razem tak zrobię.
      Miałam robić Twoją sałatkę, ale leń mnie za bardzo wziął w swoje objęcia i odłożyłam na inny czas.
      Dziekuję Bożenko- miłego wieczoru.

      Usuń
  15. Dawno mnie tu nie było bom ciągle w rozjazdach i na służbie, ale dzisiaj nie jestem w pracy, bo mnie dopadło zapalenie ucha (tak, tak, żeby kózka się nie wietrzyła, toby uszka...). I sycę sobie oczy oraz wyobraźnię tymi pysznościami na różnych blogach, ale Twoje pomysły PO PROSTU WYMIATAJĄ Danusiu!
    Ten serek owczy na wierzchu to jakby śnieżkiem przysypało tę sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to już wiem czemu Ciebie nie było. Służba nie drużba Marzyniu. A zapalenie uszka- to chyba się zachłysnęłaś jakimś ostrzejszym płynem ha, ha na tych rozjazdach. Dziękuję bardzo i przesyłam dużo całusków.

      Usuń
  16. Bardzo dobraaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, jesteś bardzo kreatywna, pięknie Ci wyszła ta sałatka. Zaraz wstawię zdjęcie. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziekuje,dziekuje i ciagle będę się starala!!!!Ewa

      Usuń
  17. Danusiu,musze jeszcze dopisać,ze po 24-godzinach ,to dopiero smak tej sałatki jest niezapomnianyyyyyyyyyyyyyy!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Ewuniu, bo ona się wtedy dobrze przegryzła. U mnie niestety dość szybko schodzi, bo wtedy odstawiamy wszystkie wędliny.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Znowu robię tę sałatkę. Stała się obowiązkowa na imprezach rodzinnych. Dziękuję za Twój bardzo ciepły i miły blog. Masz DUSZĘ Danusiu.

    OdpowiedzUsuń