wtorek, 20 maja 2014

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO- BAZYLIOWYM Z TUŃCZYKIEM



Zapraszam do przepisu na szybki , pożywny obiad.  Rzadko piszę większe wstępy, ale ten jest bardzo krótki, bo się po prostu nie wyrabiam czasowo. 



SKŁADNIKI na 4 osoby:


- 1 opakowanie makaronu świdry ( fusilli- o Matulu co za nazwa)- miałam pełnoziarnisty Lubelli- 400 g
- 2 puszki pomidorów w zalewie  ( 2 x 400 g)
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 kopiasta łyżeczka czerwonej papryki wproszku
- pieprz i sól
- duża garść liści świeżej bazylii
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- parmezan lub inny starty ser do posypania



1) Na głębszej patelni podsmażyć krótko  w pierwszej kolejności  posiekany czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę zesmażyć, dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć- przemieszać.
2) Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut- sos się trochę zagęści. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i tuńczyka- wymieszać i podawać.
3) Makaron można wymieszać z sosem i posypać parmezanem lub startym drobno innym serem. My wolimy wszystko oddzielnie i dopiero na talerzu polewamy sosem i posypujemy serem.

12 komentarzy:

  1. Dzien dobry pani Danusiu. Ciesze sie, ze znajduje na pani blogu potrawy, ktore pojawiaja sie i u mnie na stole, jak np. tunczyk w sosie pomidorowym z mala roznica, ze ja nie dodaje mielonej papryki. Bazylie maz nie lubi to tylko daje do mojego talerza. Szybka i smaczna potrawa na piatek :-) Pani Danusiu szukalam na pani blogu i w "smakowych kubkach" przepis na drozdzowke z budyniem i rabarbarem, niestety nie znalazlam. Musze przyznac, ze mi troche brak zaufania do przepisow z innych blogow ( nie zawsze wychodzi pulchne ciasto i szybko sie suszy po ukrojeniu), jedynie jak pani zadnego nie ma, bede zmuszona skorzystac z jakiegos. Dziekuje z gory i przepraszam za fatyge. Pozdrawiam i zycze udanego, cieplego wieczoru. Aleks.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aleks. Zamiast bazylii można dać zioła prowansalskie suszone, też smakuje super. No, bardzo mi przykro, ale jeszcze nie wstawiłam na bloga takiego przepisu, bo my akurat nie bardzo lubimy połączenie w cieście pieczonego budyniu, ale może kiedyś wstawię taki przepis. Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Uwielbiam różnego rodzaju makarony a z tuńczykiem szczególnie , Twój sos wygląda bardzo apetycznie
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Babciu Ewo, makarony to taka świetna szybka potrawa jak się ma czas ograniczony.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. całość wygląda bosko:) wpadam na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  4. A co to za kapustka obok ?:)Tę propozycję obiadową wykorzystam na piątek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to kapusta gotowana z masełkiem i bułką tartą. Kapustę przekrajam na 4 częsci, do garnka wlewam ok. 4 cm wody, przykrywam i gotuję ok. 15 minut- trzeba sprawdzić czy miękka, ale nie rozgotowana. Solę dopiero na talerzu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Dobry wieczor pani Danusiu, dziekuje bardzo za odpowiedz. Znalazlam pani przepis na drozdzowke z rabarbarem i to wystarczy, zrezygnowalam z budyniu ( sama do tej pory tez nie pieklam zadnego ciasta z gotowanym budyniem i ne jestem pewna jak by smakowal). Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aleks. To kwestia smaku, ale nam jakoś ten budyń pieczony nie podchodzi. Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Witam. Danie smaczne i proste 😀dodałam tylko za dużo pieprzu 😀😀😀pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Elu za komentarz. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń