sobota, 11 stycznia 2014

TORT NALEŚNIKOWY POD BESZAMELEM



Potrawa z usmażonych wcześniej naleśników orkiszowych przekładanych farszem z twarogu i cebuli. Całość przekładana dodatkowo sosem beszamelowym i w całości zalana. Możemy do tej potrawy podać surówkę cytrynową z marchewki lub  np. marchewkowo - chrzanową.  



SKŁADNIKI na 4 osoby:

---10 naleśnikóworkiszowych  usmażonych z przepisu , który jest na moim blogu
---45-50 dkg twarogu półtłustego lub chudego
---30-35 dkg cebuli
---3 łyżki oleju

SOS:


---5 dkg  masła
---4 płaskie łyżki mąki
---1,5 szklanki słodkiego mleka
---3 żółtka
---pieprz i sól
---gałka muszkatałowa




1)Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju na lekko rumiano.

2)Twaróg rozgnieść widelcem, dodać przesmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem.

3)Zrobić sos beszamelowy.Masło stopić na patelni, dodać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Wlewać stopniowo mleko energicznie mieszając do zagotowania.Sos zdjąć z ognia i dodawać kolejno żółtka energicznie mieszając.Całość doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową.4)
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem i układać naleśniki .Na każdy kolejno położyć  farsz i przesmarować 1 łyżką sosu beszamelowego. Całość przykryć ostatnim naleśnikiem.
5)Pozostały sos wylać na przełożone placki.

6)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec bez termoobiegu ok. 30 minut- do ładnego przyrumienienia.

7)Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut, żeby tort nie był napuszony i dobrze się kroił.



2 komentarze:

  1. Mniam, pyszne muszą być te naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, były bardzo smaczne, a że jesteśmy tylko we dwójkę więc nie mogliśmy wstać od stołu. Dziękuję i pozdrawiam!!!

      Usuń