wtorek, 14 stycznia 2014

ROLADA DROBIOWA W SOSIE PIECZONA W PRODIŻU



To rolada, którą warto zrobić na obiad. Przygotowana dzień wcześniej, a pieczona na drugi dzień jest bardzo smaczna. 
W tym czasie przejdzie przyprawami i farszem warzywnym. Warto sobie kilka dni wcześniej w wolnym czasie wytrybować całego  kurczaka z kości i zamrozić. Potem już tylko pozostanie nam sama przyjemność przygotowania i konsumowania tej potrawy. 

Tak przyrządzone mięsa i sos z nich są bardzo smaczne. Ja tą roladę piekłam w prodiżu, ale można ją również piec w piekarniku w dobrze przykrytym rondlu w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu ok. 1,30 do 1,50 godziny.



SKŁADNIKI :

--- 1 duży kurczak
--- 4-5 połówek suszonych pomidorów
--- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
--- por dł. ok. 10 cm
--- sól i pieprz
--- papryka w proszku
--- 2 ząbki czosnku
--- majeranek
--- olej rzepakowy




1)Kurczaka wytrybować z kości, odcinając tylko piersi- resztę mięsa pozostawić przy skórze. Całość posypać pieprzem solą i posiekaną natką pietruszki.

2)Na wierzch ułożyć  na całości paski suszonych pomidorów i jedną pierś pokrojoną w cienkie plasterki. Na to rozłożyć do połowy drugą pierś pociętą w grube paski i paski pora. Całość posolić i posypać papryką.

3) Roladę zwinąć i całą dokładnie osznurować. Czosnek posiekać i rozetrzeć ostrzem noża z 1 płaską łyżeczką soli, 1 łyżką majeranku i trochę papryki. Tym nasmarować zwiniętą roladę. Przełożyć do worka foliowego ( resztki czosnku dołożyć)  i dokładnie zamknąć. Roladę włożyć do lodówki na drugi dzień piec.


4) Do miski prodiża wlać 3 łyżki oleju rzepakowego, włożyć osznurowaną roladę i piec około 30 minut - w międzyczasie podlać odrobiną wody.
5) Po 30 minutach roladę odwrócić na drugą stronę , podlać troszkę  wodą, spróbować sos i ewentualnie dosolić. Piec kolejne 30 minut. Mięso odwrócić drugia raz, podlać troszkę wodą i piec jeszcze 30 minut.
Razem 1,5 godziny.
6) Prodiż wyłączyć i po 10 minutach wyjąć roladę, zdjąć nici , sos przelać do rondla- dolać do niego 1/2 szklanki wody i sos zagęścić mąką z wodą - ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Pokazałam Państwu sposób trybowania kurczaka, ale wiadomo że fotografia nie odda tego wiernie. Można to zobaczyć na Yutubie wpisując w wyszukiwarkę "trybowanie kurczaka".

8 komentarzy:

  1. Danusiu moje uznanie-nigdy bym tak nie wytrybowala kurczaka!!!Raz probowalam same udka:)z miernym efektem....Super to wszystko wyglada,slinka cieknie.Calus.JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, najgorzej pierwszy raz, potem już idzie.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Ha, no właśnie....trybowanie kurczaka! Podziwiam Cię Danusiu....ja wolę nie jeść i nie trybować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Danusiu już nie mam z tym kłopotu, doszłam do wprawy. U mnie takie rolady mają bardzo duże powodzenie, bo są niezwykle smaczne i naprawdę nie ma porównania z kurczakiem w całości, czy jego częściami- dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Cudna i z pewnością pyszna. Ja nie mam cierpliwości do trybowania kurczaka, wytrybowanie 6 udek kończy się u mnie nerwicą, więc znalazłam inny sposób na niego, zawożę dwa kurczaki, albo kaczkę i kurczaka mojej cioci i ona mi trybuje bo ma wprawę i podobno lubi a ja w tym czasie piję kawę. Prawda jakie to łatwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadiu, no pomysł przedni, tylko że trzeba mieć jeszcze taką ciocię. Ja już mam wprawę, więc u mnie też mogłabyś w tym czasie wypić kawkę.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Bardzo smakowita.Ślicznie Tobie wyszła.Co to jest prodiż ( ha,ha,ha ) już zapomniałem że takie coś istnieje,a kiedyś tyle różnych dań robiłem w prodiżu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja co jakiś czas do niego wracam. Lubię piec mięsa w prodiżu, bo jest to dla mnie bardzo wygodne, a poza tym są czytelnicy , którzy mnie prosili o więcej receptur na to ustrojstwo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...