Przypomniały mi się bomboczki, które już dawno widziałam na blogu Agnieszki " Moje mniam". , a które pochodzą ze strony rosyjskiej. Przymierzałam się do nich kilka miesięcy i w końcu przyszedł czas.
Troszkę przepis zmieniłam.
Poszłam też na skróty z wykrawaniem bomboczków. Rozwałkowane ciasto pokroiłam w wydłużone prostokąty, żeby nie było skrawków , no i żeby było szybciej. Nie dysponowałam mozzarellą, fetą więc dałam w zastępstwie kozi ser.
Oryginalny przepis na tą potrawę znajdziecie Państwo na blogu Agnieszki. Polecam ten wspaniały, bardzo smaczny zamiennik ziemniaków.
SKŁADNIKI na 16 sztuk:
Ciasto:
--- 200 gram mąki
--- 1/2 szklanki wrzącej wody
--- 2 łyżki oleju
--- szczypta soli
Sposób zrobienia ciasta jest w przepisach podstawowych.
Farsz:
--- ok. 25 dkg pomidorów ( sparzonych i obranych ze skórki)
--- 120 gram serka koziego lub mozzarelli, fety
--- opcjonalnie posiekane 2 ząbki czosnku
--- olej do obsmażenia
1)
Ciasto rozwałkować cienko jak na pierogi na kwadrat ok. 32 x 40 cm. Pociąć na 16 lekko wydłużonych prostokątów.
2)
Na każdy położyć kawałeczek pomidora, sera i posypać troszkę posiekanego czosnku. Skleić.
3)
W garnku zagotować wodę z solą i gotować 1 minutę od wypłynięcia.
4)
Przekładać osączone na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki) na patelni i obsmażać na rumiano z obydwu stron.
Bardzo smaczny zamiennik ziemniaków.
Danusiu, pyszne ta bamboczki, chyba wolę właśnie wersję gotowaną, spróbuję po powrocie z gór zrobić z białym oscypkiem zamiast koziego sera.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam narciarkę. Dziękuję, że znalazłaś chwilę czasu w przerwie na "herbę". Stęskniłam się za Tobą, bo nie widzę Cię w sieci, ale wiem że jesteś.
UsuńW głębokim tłuszczu staram się niczego nie smażyć, no chyba że są to pączki itp.
Pozdrawiam cieplutko!!!
Widziałam to już gdzieś i zachwyciłam się, ale teraz pomidory są mniej smaczne. Poczekam do lata i zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńJa robiłam z malinówek, więc nie były takie beznadziejne w smaku jak te zwykłe.
UsuńMiłego wieczoru!!!
Ciekawa propozycja - podoba mi się ich kształt - lubię praktyczne rozwiązania .
OdpowiedzUsuńIdę czasami na skróty, bo w ten sposób mam więcej czasu.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
O jejku, jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Powiem Ci JaGuś, że były smaczne te bomboczki.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Ciekawy przepis ,zastanawiam się czy w zimie można wykorzystać suszone pomidory w oliwie zamiast świeżych?
OdpowiedzUsuńWiesława.
Witam. Myślę, że suszone pomidory bardzo zdominują smak tych pierożków. Ja robiłam z pomidora malinowego, on ma troszkę więcej masy i aromatu, chociaż i tak to nie jest to co w lecie z krzaka.Myślałam też o zastąpieniu pomidora lekko ukiszonym ogórkiem lub słodkim korniszonem i jakiś jeszcze inny składnik - wypróbuję. Jeżeli będzie smacznie wstawię na bloga.
UsuńPozdrawiam!!!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak smakują smażone , ale i tak były pyszne. Jeszcze nie raz je zrobię i tak jak pisałaś pomyślę o różnych wypełnieniach.
UsuńPozdrawiam Agusiu!!!