środa, 15 stycznia 2014

BOMBOCZKI - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW- БOМБOЧКИ



 Przypomniały mi się bomboczki, które już dawno widziałam na blogu Agnieszki " Moje mniam". , a które pochodzą ze strony rosyjskiej. Przymierzałam się do nich kilka miesięcy i w końcu przyszedł czas. 
 Troszkę przepis zmieniłam. 
 Poszłam też na skróty z wykrawaniem bomboczków. Rozwałkowane ciasto pokroiłam w wydłużone prostokąty, żeby nie było skrawków , no i żeby było szybciej. Nie dysponowałam mozzarellą, fetą więc dałam w zastępstwie kozi ser. 
Oryginalny przepis na tą potrawę znajdziecie Państwo na blogu Agnieszki. Polecam ten wspaniały, bardzo smaczny zamiennik ziemniaków.



SKŁADNIKI na 16 sztuk:

Ciasto:
--- 200 gram mąki
--- 1/2 szklanki wrzącej wody
--- 2 łyżki oleju
--- szczypta soli
Sposób zrobienia ciasta jest w przepisach podstawowych.

Farsz:
--- ok. 25 dkg pomidorów ( sparzonych i obranych ze skórki)
--- 120 gram serka koziego lub mozzarelli, fety
--- opcjonalnie posiekane 2 ząbki czosnku
--- olej do obsmażenia



1)
Ciasto rozwałkować cienko jak na pierogi na kwadrat ok. 32 x 40 cm. Pociąć na 16 lekko wydłużonych prostokątów.
2)
Na każdy położyć kawałeczek pomidora, sera i posypać troszkę posiekanego czosnku. Skleić.
3)
W garnku zagotować wodę z solą i gotować 1 minutę od wypłynięcia.
4)
Przekładać osączone na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki) na patelni i obsmażać na rumiano z obydwu stron.
Bardzo smaczny zamiennik ziemniaków.

12 komentarzy:

  1. Danusiu, pyszne ta bamboczki, chyba wolę właśnie wersję gotowaną, spróbuję po powrocie z gór zrobić z białym oscypkiem zamiast koziego sera.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam narciarkę. Dziękuję, że znalazłaś chwilę czasu w przerwie na "herbę". Stęskniłam się za Tobą, bo nie widzę Cię w sieci, ale wiem że jesteś.
      W głębokim tłuszczu staram się niczego nie smażyć, no chyba że są to pączki itp.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Widziałam to już gdzieś i zachwyciłam się, ale teraz pomidory są mniej smaczne. Poczekam do lata i zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z malinówek, więc nie były takie beznadziejne w smaku jak te zwykłe.
      Miłego wieczoru!!!

      Usuń
  3. Ciekawa propozycja - podoba mi się ich kształt - lubię praktyczne rozwiązania .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idę czasami na skróty, bo w ten sposób mam więcej czasu.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. O jejku, jak smacznie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci JaGuś, że były smaczne te bomboczki.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Ciekawy przepis ,zastanawiam się czy w zimie można wykorzystać suszone pomidory w oliwie zamiast świeżych?
    Wiesława.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Myślę, że suszone pomidory bardzo zdominują smak tych pierożków. Ja robiłam z pomidora malinowego, on ma troszkę więcej masy i aromatu, chociaż i tak to nie jest to co w lecie z krzaka.Myślałam też o zastąpieniu pomidora lekko ukiszonym ogórkiem lub słodkim korniszonem i jakiś jeszcze inny składnik - wypróbuję. Jeżeli będzie smacznie wstawię na bloga.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak smakują smażone , ale i tak były pyszne. Jeszcze nie raz je zrobię i tak jak pisałaś pomyślę o różnych wypełnieniach.
      Pozdrawiam Agusiu!!!

      Usuń