Polecam bardzo smaczną rybkę zapiekaną w piekarniku.Do przygotowania tej potrawy miałam filety z dorsza,ale może być każda inna rybka,jaką lubimy.Polecam też bardzo smacznego dorsza pod beszamelem.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
---60 dkg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry) świeżych lub mrożonych
---8 średnich ziemniaków
---2 średnie marchewki
---1 średni seler
---2 większe cebule
---15 dkg śmietanki kremówki
---spory ząbek czosnku
---3/4 szklanki soku pomidorowego
---1 łyżka ketchupu (dodałam od siebie)
---sok z cytryny
---mąka
---olej
---natka pietruszki lub koperek
---sól i pieprz
1.Rozmrożone filety dobrze osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące i obsmażyć krótko z obu stron na oleju.
2.Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry,marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko przesmażyć na oleju.
3.Wyłożyć na żaroodporny półmisek wysmarowany olejem,na wierzchu ułożyć porcje filetów rybnych.
4.Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym,ketchupem,doprawić solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem i zalać całość.
5.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (180 z termoobiegiem) i piec 35-40 minut.
6.Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Inspiracja-Przepisy Czytelników-wyd.Prószyński i S-ka-1995 r.
Przepis świetny, ale wystrzegam się śmietany jeżeli tylko mogę, dla mnie wystarczy sam przecier pomidorowy, kajet mój pęcznieje od Twoich , Danusiu, przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bożenko,a potrawy ze śmietanką są takie smaczne i jak tu sobie odmówić.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuję,że kuknęłaś.
świetna zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko i polecam.:)
Usuńuwielbiam takie danie i gratuluję świetnych przepisów - będę wpadać tutaj często :)
OdpowiedzUsuńile czasu podsmazac warzywa i ziemniaki? :)
OdpowiedzUsuńNie smażymy na czas,po prostu wszystko krótko przesmażyć mieszając -ok.5-7 minut.
UsuńPozdrawiam:)
o dziekuje, trzeba wyprobowac! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRybka jest bardzo smaczna-szczerze polecam-dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Witam, stwierdziliśmy z mężem że danie ma ciekawy smak, dziękuję za inspirację, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ryba smakowała. Dziękuję Elu.
UsuńRybcia bardzo smaczna a poniewaz notorycznie brakuje mi czasu bylo ekspresowo.Dzieki,buziaki.Ewa
OdpowiedzUsuńO, tak tą rybkę też bardzo lubimy. Widzę Ewuniu, że czasu Ci brakuje. U mnie teraz przerwa urlopowa, ale znalazłam chwilkę - pozdrawiam serdecznie :)
Usuń