wtorek, 29 października 2013

RYBA PO MARYNARSKU-OBIAD JEDNOGARNKOWY



Polecam bardzo smaczną rybkę zapiekaną w piekarniku.Do przygotowania tej potrawy miałam filety z dorsza,ale może być każda inna rybka,jaką lubimy.Polecam też bardzo smacznego dorsza pod beszamelem.



       SKŁADNIKI na 4 porcje:

               ---60 dkg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry) świeżych lub mrożonych
               ---8 średnich ziemniaków
               ---2 średnie marchewki
               ---1 średni seler
               ---2 większe cebule
               ---15 dkg śmietanki kremówki
               ---spory ząbek czosnku
               ---3/4 szklanki soku pomidorowego
               ---1 łyżka ketchupu (dodałam od siebie)
               ---sok z cytryny
               ---mąka
               ---olej
               ---natka pietruszki lub koperek
               ---sól i pieprz


1.Rozmrożone filety dobrze osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące i obsmażyć  krótko z obu stron na oleju.

2.Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry,marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko przesmażyć na oleju.

3.Wyłożyć na żaroodporny półmisek wysmarowany olejem,na wierzchu ułożyć porcje filetów rybnych.

4.Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym,ketchupem,doprawić solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem i zalać całość.

5.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (180 z termoobiegiem) i piec 35-40 minut.

6.Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.



Inspiracja-Przepisy Czytelników-wyd.Prószyński i S-ka-1995 r.

13 komentarzy:

  1. Przepis świetny, ale wystrzegam się śmietany jeżeli tylko mogę, dla mnie wystarczy sam przecier pomidorowy, kajet mój pęcznieje od Twoich , Danusiu, przepisów.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko,a potrawy ze śmietanką są takie smaczne i jak tu sobie odmówić.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję,że kuknęłaś.

      Usuń
  2. uwielbiam takie danie i gratuluję świetnych przepisów - będę wpadać tutaj często :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu podsmazac warzywa i ziemniaki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smażymy na czas,po prostu wszystko krótko przesmażyć mieszając -ok.5-7 minut.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. o dziekuje, trzeba wyprobowac! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybka jest bardzo smaczna-szczerze polecam-dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Witam, stwierdziliśmy z mężem że danie ma ciekawy smak, dziękuję za inspirację, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ryba smakowała. Dziękuję Elu.

      Usuń
  6. Rybcia bardzo smaczna a poniewaz notorycznie brakuje mi czasu bylo ekspresowo.Dzieki,buziaki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak tą rybkę też bardzo lubimy. Widzę Ewuniu, że czasu Ci brakuje. U mnie teraz przerwa urlopowa, ale znalazłam chwilkę - pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.