Robiąc kandyzowane plastry pomarańczy do dekoracji ciast pozostaje mi syrop pomarańczowy. Jest bardzo aromatyczny, pachnący i intensywny w smaku . Świetnie nadaje się do aromatyzowania ponczu do nasączania tortu jak również jako aromat pomarańczowy do ciast pieczonych jak również kremów.
Na 250 ml syropu daję 100 gram spirytusu .
Po ok.10 dniach likier aromatyzujący jest gotowy.
Poniżej syrop zlany z kandyzowanych pomarańczy.
pewnie obłędnie pachnie. Bardzo lubię nasączać biszkopty smakiem pomarańczy
OdpowiedzUsuńPachnie Agnieszko,bo przy tej ilości pomarańczy i przy 300 ml syropu zapach i aromat jest piękny-pozdrawiam:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńile taki likier może sobie stać w słoiczku? I ile można przechowywać karmelizowane pomarańcze? :)
Pozdrawiam, Iza.
Dzień dobry. Długo może stać likier i kandyzowane pomarańcze. Ja jeszcze od 20 października 2013 r. nie robiłam, ani jednego, anie drugiego. Likier jeszcze mam, bo do ciast aż tak dużo nie idzie, a pomarańcze też mam. Trzymam je w słoju w lodówce- też mi na długo starczają, bo z reguły biorę 2 skórki i drobniutko kroję, albo kroję w paski i używam do dekoracji.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu,moj syrop ma posmak goryczki I w zwiazku z tym chyba zrobie likier I sama go wypije bo przeciez w ciescie goryczki nie moze byc!Hihi.Uklony.Ewa
OdpowiedzUsuńW cieście ta goryczka Ewuniu by zniknęła. Pozdro.
UsuńZrobiony goryczka się ulotnila.Dobry.Ewa
OdpowiedzUsuńTo dobrze, że likier się nie ulotnił- ha, ha.
UsuńHa,ha,troche było czuc MALIZNA!!!!!Uklony.Ewa
OdpowiedzUsuńTrzeba zatkać nos, wtedy Ewuniu nie czuć- ha, ha.
UsuńA Ty Dowcipnisiu!!!!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Ewuniu:)
UsuńTeż zrobiłam wg Twojego przepisu i rzeczywiście likier ma cudny kolor i obłędnie pachnie. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWitam Reniu. Ja też muszę zrobić, bo mi się kończy, a może mi nie uwierzysz, ale właśnie miałam jeszcze od czasu kiedy wstawiłam ten przepis, czyli 3 lata. Miałam 2 butelki i do tego czasu mi wystarczyło. Bardzo Ci dziękuję- serdecznie pozdrawiam :)
Usuń