niedziela, 20 października 2013

LIKIER AROMATYZUJĄCY DO CIAST I KREMÓW-POMARAŃCZOWY



Robiąc kandyzowane plastry pomarańczy do dekoracji ciast pozostaje mi syrop pomarańczowy. Jest bardzo aromatyczny, pachnący i intensywny w smaku . Świetnie nadaje się do aromatyzowania ponczu do nasączania tortu jak również jako aromat pomarańczowy do ciast pieczonych jak również kremów.





Na 250 ml syropu daję 100 gram spirytusu .
Po ok.10 dniach likier aromatyzujący jest gotowy.

Poniżej syrop zlany z kandyzowanych pomarańczy.


14 komentarzy:

  1. pewnie obłędnie pachnie. Bardzo lubię nasączać biszkopty smakiem pomarańczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie Agnieszko,bo przy tej ilości pomarańczy i przy 300 ml syropu zapach i aromat jest piękny-pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Witam,
    ile taki likier może sobie stać w słoiczku? I ile można przechowywać karmelizowane pomarańcze? :)
    Pozdrawiam, Iza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Długo może stać likier i kandyzowane pomarańcze. Ja jeszcze od 20 października 2013 r. nie robiłam, ani jednego, anie drugiego. Likier jeszcze mam, bo do ciast aż tak dużo nie idzie, a pomarańcze też mam. Trzymam je w słoju w lodówce- też mi na długo starczają, bo z reguły biorę 2 skórki i drobniutko kroję, albo kroję w paski i używam do dekoracji.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu,moj syrop ma posmak goryczki I w zwiazku z tym chyba zrobie likier I sama go wypije bo przeciez w ciescie goryczki nie moze byc!Hihi.Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście ta goryczka Ewuniu by zniknęła. Pozdro.

      Usuń
  4. Zrobiony goryczka się ulotnila.Dobry.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, że likier się nie ulotnił- ha, ha.

      Usuń
  5. Ha,ha,troche było czuc MALIZNA!!!!!Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zatkać nos, wtedy Ewuniu nie czuć- ha, ha.

      Usuń
  6. A Ty Dowcipnisiu!!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Renata Kozłowska10 listopada 2016 17:24

    Też zrobiłam wg Twojego przepisu i rzeczywiście likier ma cudny kolor i obłędnie pachnie. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Ja też muszę zrobić, bo mi się kończy, a może mi nie uwierzysz, ale właśnie miałam jeszcze od czasu kiedy wstawiłam ten przepis, czyli 3 lata. Miałam 2 butelki i do tego czasu mi wystarczyło. Bardzo Ci dziękuję- serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...