wtorek, 9 lipca 2013

ZUPA CYTRYNOWA NA ROSOLE



Gotując rosół robię go w większej ilości. Na drugi dzień robię zupę pomidorową- pewnie jak większość z nas, ale czasami zmieniam repertuar i robię zupę cytrynową. Zupa jest lekko kwaskowa,pachnie delikatnie skórką cytrynową. Można ją podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę, groszkiem ptysiowym, ale mnie  najbardziej smakuje z lanym makaronem ugotowanym w wodzie oddzielnie.



                    SKŁADNIKI na 4 osoby:

                            ---1,20 litra rosołu
                            ---sok z 1/2 dużej cytryny
                            ---skórka otarta z całej cytryny
                            ---2 żółtka

                     Inne:
                            ---lany makaron
                            ---natka pietruszki

Do rosołu zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok cytrynowy - chwilę pogotować. Do kubeczka z żółtkami wlać trochę wywaru zupy i dobrze romącić. Całość dodać do gorącego wywaru zdejmując z ognia energicznie mieszając. Makaron rozłożyć na talerze, posypać pietruszką i zalać zupą. Polecam tą  smaczną zupkę.

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować jak Pani zostanie rosół-polecam:)

      Usuń