Gotując rosół robię go w większej ilości. Na drugi dzień robię zupę pomidorową- pewnie jak większość z nas, ale czasami zmieniam repertuar i robię zupę cytrynową. Zupa jest lekko kwaskowa,pachnie delikatnie skórką cytrynową. Można ją podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę, groszkiem ptysiowym, ale mnie najbardziej smakuje z lanym makaronem ugotowanym w wodzie oddzielnie.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---1,20 litra rosołu
---sok z 1/2 dużej cytryny
---skórka otarta z całej cytryny
---2 żółtka
Inne:
---lany makaron
---natka pietruszki
Do rosołu zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok cytrynowy - chwilę pogotować. Do kubeczka z żółtkami wlać trochę wywaru zupy i dobrze romącić. Całość dodać do gorącego wywaru zdejmując z ognia energicznie mieszając. Makaron rozłożyć na talerze, posypać pietruszką i zalać zupą. Polecam tą smaczną zupkę.
bardzo ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować jak Pani zostanie rosół-polecam:)
Usuń