czwartek, 25 lipca 2013

RYŻ Z OWOCAMI



Letni obiad. Ryż z cynamonem- coś w rodzaju puddingu. Do tego sos wiśniowy, smażone świeże morele, świeże maliny i wiejska śmietana. Żeby było treściwiej podałam wcześniej zupę z papryki na rosole. 


             SKŁADNIKI na 4 osoby:

               ---200 gram ryżu jaśminowego
               ---1/2 łyżeczki soli
               ---2 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
               ---cynamon
               ---kilka wiórków masła i trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego

             Inne:

               ---200 gram świeżych malin ( do wyboru)
               ---ok.50 dkg świeżych moreli  ( w zimie np. zmiksowane brzoskwinie z puszki lub morele)
               ---ok.40 dkg świeżych wiśni (w zimie mrożone)
               ---6 kopiastych łyżek cukru
               ---kurkuma
               ---8 łyżek wody

Ryż jaśminowy dość mocno się rozkleja. Używam go bo ta potrawa to coś w rodzaju puddingu. .Jeżeli wolimy kształtny ryż to proszę użyć innego np.basmati. Ugotować dwie torebki ryżu (2x100 gram) wg przepisu na opakowaniu. Gorący ryż wyjąć z torebek i wymieszać z 2-ma łyżkami cukru. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć ryż wygładzając powierzchnię łopatką do równania masy tortowej. Tępą stroną nożyka zrobić ukośną kratkę i palcami posypać cynamonem rowki. Na wierzch dać cienkie wiórki masła, ale nie za dużo, żeby ryż nie pływał. Pracę możemy sobie rozłożyć w czasie i ryż zrobić znacznie wcześniej.
Wydrylować wiśnie, przełożyć do rondelka, wlać 4 łyżki wody, wsypać 4 kopiaste łyżki cukru i na ostrym ogniu przesmażyć do lekkiego zgęstnienia. Morele sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki- wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do rondelka, wlać 4 łyżki wody, wsypać 2 kopiaste łyżki cukru i wsypać 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy. Przesmażyć krótko, bo szybko gęstnieje. Morele z kurkumą mają piękny kolor i super smak. Przed podaniem ryż wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni C i podgrzać ok.10-15 minut. Podać do tego dodatkowo śmietanę, surowe maliny i cynamon wymieszany z cukrem oraz wiśnie i morele.
           

13 komentarzy:

  1. Pyszne danie, do tego zjedzone na tarasie, czego chcieć więcej? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i pogoda musi dopisać.Dziekuję.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń
  2. Tradycyjne, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie robię z myślą o Mężu,bo ja jestem bardziej mięsna.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Danusku - pyszny ryzek z owocami i ze smietanka wiejska to cos - ja robie tez z jablkami zapiekany - pozdrawiam Cie serdecznie - jade teraz na wekend do synka troche musze sie odstresowac po tych dentystycznych okropnosciach ale juz mam to za soba zreszta wiesz jak to jest bo sama to przezylas - Caluje Cie mocno i serdecznie pozdrawiam .Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko,też robię z jabłkami,ale tak bliżej jesieni.Basiu życzę Ci miłego pobytu.Relaksuj się.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. świetny pomysł,to się nazywa śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Justynko akurat było na obiad,bo śniadanie z reguły w tygodniu jem sama:)

      Usuń
  5. piękny bukiet :) a taki ryż uwielbiam :) i często robię - dodaję jeszcze kleks jogurtu greckiego :) Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam,jak już wyżej pisałam jestem bardziej "mięsna",ale co się nie robi dla PiW:)

      Usuń
  6. Prawdzwie letni obiad...a ta krateczka taka równa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest dzisiaj w cienu 27 C,wiec letni obiadek smakowal doskonale.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My Ewuniu na takie temperatury musimy jeszcze poczekać - dziękuję.

      Usuń