środa, 12 czerwca 2013

TARTA PROWANSALSKA Z POMIDORAMI




To bardzo smaczne danie na obiad,czy wczesną kolację. Przepis , tak samo jak ciasto na tartę pochodzi z Prowansji krainy w południowo  wschodniej Francji. Krainy słońca, lawendy, oliwek, ziół,pysznych pomidorów i wina. Pomidory do tej tarty powinny być mięsiste i lekko słodkawe. Niestety u nas raczej takich brakuje więc sok z cytryny nie będzie miał zastosowania. Nie mniej jednak ta jarska tarta  podana z sałatą w sosie słodko-kwaśnym smakuje znakomicie.



        SKŁADNIKI:

          Ciasto:
             ---250 gram mąki pszennej + 1 łyżka
             ---125 gram miękkiego masła
             ---1 łyżka oliwy z oliwek
             ---1/4 szklanki zimnej wody
             ---1 żółtko
             ---szczypta soli
Ciasto proszę przygotować wg przepisu wcześniej przeze mnie podanego na ciasto uniwersalne.

          Pozostałe:
             ---70 dkg pomidorów mięsistych (najlepiej podłużne,ale miałam malinówki)
             ---70 gram koziego startego sera
             ---kilkanaście zielonych oliwek
             ---10 ml soku z cytryny,ale tylko do słodkawych pomidorów
             ---sól i pieprz
             ---1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
             ---1 gałązka rozmarynu
             ---kilka listków melisy
             ---gałązka oregano lub tymianku
             ---oliwa z oliwek





Pomidory naciąć lekko na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć na sicie,żeby obciekły i jeszcze dodatkowo obsuszyć papierem kuchennym. Wszystkie zioła razem posiekać. Przy słodkawych pomidorach sok cytrynowy wymieszać ze startym kozim serem. Jeżeli nie mamy takich ser pozostawiamy bez zmian.



Podpieczoną tartę posypujemy równomiernie startym serem. Na ser układamy plastry pomidorów. Solimy i pieprzymy. Posypujemy posiekanymi ziołami i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć kilkanaście oliwek. Całość skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 35-45 minut. Najlepiej podawać z sałatą w sosie słodko-kwaśnym.         

6 komentarzy:

  1. Jejku!Jaka ona musi być pyszna!!!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest,jak ktoś lubi dania jarskie-bardzo dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Duuuzo pomidorow = duuuuzo radosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Żeby tak jeszcze torchę mniej wody miały i bardziej pachniały jak kiedyś-pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Witaj :) Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award (za dobrze wykonaną robotę na blogu).
    Szczegóły tutaj: http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    Gratuluję i zapraszam do zabawy :)

    polperfekcyjna.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Jest mi niezmiernie miło,że zostałam przez Ciebie nominowana do tej nagrody.Przykro mi bardzo,ale nie jestem jeszcze gotowa do jej przyjęcia.Może innym razem,kiedy będę miała więcej przepisów na blogu.Bardzo Cię proszę daj szansę innemu blogowi,być może bardziej zasłużył niż ja.Z poważaniem-Danuta:)

      Usuń