sobota, 29 czerwca 2013

PIEROGI ZE SZPINAKIEM Z SOSEM KURKOWYM,PIEROGI Z TRUSKAWKAMI



Kiedy tylko pojawią się kurki zawsze wtedy robię pierogi ze szpinakiem z sosem kurkowym. Rzadko je robię,ponieważ nie lubię kurek mrożonych, więc potrawa jest tylko sezonowa. Polecam- pyszota.



      SKŁADNIKI na ok.38-40 pierogów:


        Ciasto:
         ---40 dkg mąki  wrocławskiej lub poznańskiej
         ---1 szklanka wrzącej wody
         ---1 łyżka oliwy lub oleju
         ---szczypta soli

Sposób wykonania jest w przepisach podstawowych-link.



     Farsz do pierogów:

      ---45 dkg szpinaku w liściach -miałam mrożony z firmy HORTEX
      ---4-5 dkg drobno startego koziego lub owczego sera
      ---2 ząbki czosnku
      ---1 łyżka oliwy

 Pierogi są dość czasochłonne, więc zrezygnowałam ze świeżego szpinaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko przesmażamy posiekany czosnek. Dodajemy zamrożone liście szpinaku, wlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do całkowitego odparowania. Przestudzamy , dodajemy starty ser i doprawiamy pieprzem i solą. Uważać trzeba , żeby nie przedobrzyć ponieważ ser też jest słonawy.
Na wykrojone koła nakładamy po dobrej łyżeczce farszu i sklejamy. Zagotowujemy w szerokim rondlu wodę lekko osoloną i wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Pierogi podajemy z sosem kurkowym.




    Sos kurkowy:

         ---40-50 dkg kurek
       ---1 średnia cebula
       ---1 szklanka bulionu
       ---sól i pieprz
       ---2 łyżki oliwy lub oleju
       ---1/2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego (nie musi być)
       ---2 łyżki dobrej śmietany
       ---mąka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu



Ponieważ zabrakło mi farszu szpinakowego resztę zrobiłam z truskawkami.



Większe truskawki przekroić na połowę i obsypać bułką tartą. Nadziewać pierogi i gotować jak powyżej.
Pierogi i knedle z owocami podaję z bardzo smaczną polewa śmietanowo-budyniową.



3 komentarze:

  1. O! Na dwa dni "wybyłam" do W-wy by się naładować kulturalnie ("Metro" i takie tam...) ,a tu się podziało tyle na blogu Danusiu, że od samego patrzenia i czytania przepisów można się najeść.
    Pierożki pysznie wyglądają i smacznie, wybieram te z truskawkami i śmietaną i dziękuję i...proszę o dokładkę tych ze szpinakiem.
    Pozdrawiam , dzieląc się słońcem.

    OdpowiedzUsuń