Kiedy tylko pojawią się kurki zawsze wtedy robię pierogi ze szpinakiem z sosem kurkowym. Rzadko je robię,ponieważ nie lubię kurek mrożonych, więc potrawa jest tylko sezonowa. Polecam- pyszota.
SKŁADNIKI na ok.38-40 pierogów:
SKŁADNIKI na ok.38-40 pierogów:
Ciasto:
---40 dkg mąki wrocławskiej lub poznańskiej
---1 szklanka wrzącej wody
---1 łyżka oliwy lub oleju
---szczypta soli
Sposób wykonania jest w przepisach podstawowych-link.
Farsz do pierogów:
---45 dkg szpinaku w liściach -miałam mrożony z firmy HORTEX
---4-5 dkg drobno startego koziego lub owczego sera
---2 ząbki czosnku
---1 łyżka oliwy
Pierogi są dość czasochłonne, więc zrezygnowałam ze świeżego szpinaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko przesmażamy posiekany czosnek. Dodajemy zamrożone liście szpinaku, wlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do całkowitego odparowania. Przestudzamy , dodajemy starty ser i doprawiamy pieprzem i solą. Uważać trzeba , żeby nie przedobrzyć ponieważ ser też jest słonawy.
Na wykrojone koła nakładamy po dobrej łyżeczce farszu i sklejamy. Zagotowujemy w szerokim rondlu wodę lekko osoloną i wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Pierogi podajemy z sosem kurkowym.
Sos kurkowy:
---40-50 dkg kurek
---1 średnia cebula
---1 szklanka bulionu
---sól i pieprz
---2 łyżki oliwy lub oleju
---1/2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego (nie musi być)
---2 łyżki dobrej śmietany
---mąka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu
Ponieważ zabrakło mi farszu szpinakowego resztę zrobiłam z truskawkami.
Większe truskawki przekroić na połowę i obsypać bułką tartą. Nadziewać pierogi i gotować jak powyżej.
Pierogi i knedle z owocami podaję z bardzo smaczną polewa śmietanowo-budyniową.
ale rozpusta:)
OdpowiedzUsuńI to w biały dzień-pozdrawiam:)
UsuńO! Na dwa dni "wybyłam" do W-wy by się naładować kulturalnie ("Metro" i takie tam...) ,a tu się podziało tyle na blogu Danusiu, że od samego patrzenia i czytania przepisów można się najeść.
OdpowiedzUsuńPierożki pysznie wyglądają i smacznie, wybieram te z truskawkami i śmietaną i dziękuję i...proszę o dokładkę tych ze szpinakiem.
Pozdrawiam , dzieląc się słońcem.