piątek, 24 maja 2013

PLACEK - WIOSENNY KWIAT




Wczoraj zobaczyłam kołacz drożdżowy na blogu "Smakowe kubki". Zainspirował mnie kształt tego ciasta. Pewnie upiekłabym od razu, ale dopiero dzisiaj zamontowali mi drzwiczki od piekarnika. I tak się cieszę, bo miały być w piątek, a "Dzień Mamy" blisko.Wracając do ciasta.Bardzo lubię takie zabawy z ciastem czy dekoracjami. Ciekawość jak wyjdzie była tak silna, że zarobiłam ciasto nie mając pewności czy będą drzwiczki. Jednak warto mieć wiarę w ludzi . Kołacz jest bardzo smaczny . Ja upiekłam go na drożdżach instant, ale w przepisie ujęłam również wersję z drożdżami świeżymi. Takie ciasto  dla mnie to fantastyczny relaks psychiczny.



       SKŁADNIKI:

          ---3,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
          ---7,5 dkg masła
          ---250 ml mleka
          ---35 dkg mąki pszennej
          ---5 dkg cukru
          ---2 żółtka

       Masa serowa:
          ---15 dkg twarogu
          ---1 żółtko
          ---1 lekko kopiasta łyżka gęstej śmietany
          ---zapach waniliowy
          ---1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu
          ---1 płaska łyżka cukru

       Inne:
          ---papier do pieczenia
          ---1 jajko do posmarowania
          ---cukier do posypania
          ---spód od tortownicy 26-27 cm
          ---duża blacha do pieczenia



Przesiać mąkę do miski. W wersji z drożdżami instant-cukier wsypujemy do kubeczka, wsypujemy drożdże, wbijamy żółtka i wlewamy trochę lekko ciepłego mleko i roztrzepujemy. Całość wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka , mieszamy łyżką i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy dobrze ciasto, żeby się napowietrzyło leciutko podsypując mąką. Wkładamy do miski i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić rozczyn z małej części podanych składników. Reszta bez zmian. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 równe części i jedną malutką. Wszystkie składniki twarogu rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę.



Przyciąć papier do wielkości koła od tortownicy (śr.26-27cm). Użyłam spodu od tortownicy, żeby ułatwić sobie pracę kładąc na nią przyciety papier..Rozwałkować każdą z trzech części na kształt koła i jedną z nich położyć na spód tortownicy. Rozsmarować połowę masy twarogowej i przykryć drugim krążkiem. Następnie drugą część masy wyłożyć na drugi krążek i przykryć trzecim. Ciasto naciąć sposobem pokazanym na fotografiach powyżej.


   Skręcać po 2 wałeczki w przeciwległych kierunkach od siebie i złączać razem górą. Z małego 4 kawałka po rozwałkowaniu wycięłam 10 małych kółek. Założyłam po 5 jedno na drugie i przecięłam w połowie zwijając takie różyczki. Położyłam na środku lekko wywijając płatki. Ciasto postawiłam na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyciągnęłam spód od tortownicy. Pozostawiłam do wyrośnięcia na ok.20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni C posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec ok.25 minut do tzw suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Zamiast twarogu można posmarować nutellą,kajmakiem czy masą makową itp. Wszystko zależy na co mamy ochotę. Polecam.

CIASTO CZYTELNIKÓW :


25 komentarzy:

  1. Brak komentarzy, a więc będę pierwsza, piękny jest ten kwiat, a do tego apetycznie wygląda. Myślałam że to naprawdę wyższa szkoła jazdy ale z użyciem tak dokładnej instrukcji myślę że każdy sobie poradzi. Zatem do dzieła, nic nie stoi na przeszkodzie by 26 maja podarować Mamie takie smaczne kwiaty oprócz tych pachnących :-)
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Wygląda apetycznie,ale w smaku jest bardzo dobry,a pomysł z Dniem Mamy jest trafiony-starsi ludzie chyba wolą drożdżowe ciasta.Starałam się w miarę pokazać sposób robienia i cieszę się,że wyszło to w miarę zrozumiale-dziekuję i pozdrawiam:

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia, piękny kołacz, niezwykle starannie pokazana kolejność czynności, czegóż chcieć więcej ? , chyba tylko możliwości skosztowania tego wypieku.
    Danusiu, cieszę się,że jesteś zadowolona z przepisu. Twierdzisz,że kołacz niższy niż u mnie? Może zrobiłaś większej średnicy niż ja, ale ma piękne dziury z rośnięcia i jest na pewno przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak bardzo jestem zadowolona i ten przepis wchodzi na stałe do mojego menu "drożdżowego".W technice zdjęć nie jestem wyszkolona,ale robię jak potrafię.Grunt to się nie przejmować.Jest naprawdę pyszny.Dzisiaj zjadłam go na śniadanie ale dodatkowo posmarowałam sobie masłem po wierzchu,chociaż nie ma takiej potrzeby bo i tak jest wilgotny.Dziękuję bardzo i miłego dnia zyczę:)

      Usuń
  3. Bardzo ładny! Pewnie smaczny! Pracochłonny a efekt pracy widać!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Jest bardzo smaczny .To tylko na fotografiach tak wygląda,ale nie jest taki pracochłonny,a robi się go z przyjemnością-pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  4. pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, prezentuje się po prostu pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani ma złote ręce!Wygląda to pięknie.Ja wlasnie mysle co tu dobrego na weekend zrobic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Ja miałam piec skubańca z rabarbarem,ale mam Mamę w niedzielę na obiedzie, więc piekę na Dzień Mamy tort zielony-pozdrawiam ciepło i dziekuję:)

      Usuń
  7. Danusiu ? zrobilam wiosenny Kwiat Mamie bo bardzo lubi drozdzowe - lal wyszedl mi taki jak Tobie dziekuje Ci za inspiacje na DZIEN MATKI jest piekny i jak fajnie sie go robi - pozdrawiam cieplo - Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Jakże się cieszę,że tak szybko ktoś powielił ten przepis.Zdolna jesteś Basiu i przyznaję,że pieczenie takiego ciasta to czysta przyjemność-pozdrawiam ciepło i bardzo,bardzo dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  8. Troche sie balam czy mi wyjdzie - ale mysle co tam - masz racje sama przyjemnosc w jego robieniu - ciekawe co Matula powie .czekam wlasnie na nia - ona uwielbia drozdzowe a jeszcze w formie kwiatu co tu gadac jestes super. Pa Danusiu i zycze Tobie i Twojej Mamusi duzo zdrowka Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Mama będzie zauroczona,bo nasze Mamy smacznie gotowały i piekły,ale chyba takiej fantazji nie miały.Cieszę się,że Ci wyszło ,dziekuję za życzenia i wzajemnie Tobie i Mamie wszystkiego dobrego-pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Hi there are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my
    own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
    Any help would be greatly appreciated!

    My webpage; wordpress theme developer

    OdpowiedzUsuń
  10. taki podobny widzialam niedawno tu http://aleksandraseghi.com/2013/11/06/chleb-kwiatek/
    jest tam podana rowniez pikantna wersja z pesto...
    i ktos w komentarzach skojarzyl go z gwiazda-wiec na swieta np. z makiem? i mamy cos oryginalnego...
    mariah.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A , wie Pani, że to doskonały pomysł. Kiedyś pewnie wykorzystam, bo na ten rok już zaplanowałam ciasta i nie chcę już tego zmieniać. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Danusiu,smakuje super!Ja bardzo lubie drozdzowe ciasto a jeszcze z serem-YUMMY.Nastepny raz nusze zrobić z cacao,bwiem ten smak w drozdzowym uwielbiam.Jak bym mogla to chętnie bym jadla tort z ciasta drożdżowego!Hihi.Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu po przerwie. Ja też uwielbiam ciasta drożdżowe, a szczególnie lubię z nimi pracować. Lubię zagłębiać dłonie w tym cieście i formować jak się chce. U mnie jest na blogu przepis na tort drożdżowy w dziale Torty-TORCIK DROŻDŻOWY Z KREMEM CHANTILLY I OWOCAMI. Polecam Ci jest bardzo smaczny. Bardzo dziękuję - ukłony dla Ciebie.

      Usuń
  12. Hehe, Danusiu ja myślałam, ze Ameryke odkryłam a tu prosze, drożdżowe kwiaty u Ciebie kwitną juz od dawna. Ja troszke inaczej uformowalam platki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. usunęłam ponieważ dodały mi się dwa takie same :)

      Usuń
    2. Effo, ja kocham drożdżowe ciasto. Mogłabym z nim pracować każdego dnia. Po prostu odpoczywam przy tym cieście.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń