sobota, 9 marca 2013

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM



Niedługo Wielkanoc i biała kiełbasa będzie na naszych stołach. Proponuję podać kiełbasę w innym wydaniu niż  grzana. Można ją przygotować z wieczora, a przed śniadaniem wielkanocnym tylko wstawić do piekarnika. Zapieczona w sosie chrzanowo -  śmietanowym z cebulką i lekko przypieczona jest naprawdę smaczna.



   SKŁADNIKI na 6 osób (lub na 3 po dwie kiełbaski);

         ---6 białych kiełbas
         ---3 średnie białe cebule
         ---4 łyżki chrzanu (ja miałam ze słoiczka)
         ---2 spore łyżki kwaśnej śmietany
         ---1 łyżeczka musztardy
         ---sól i pieprz
         ---papryka w proszku
         ---3 łyżki oleju
         ---1 łyżeczka majeranku
         ---1 ząbek czosnku



Kiełbasę włożyć do rondla , wsypać majeranek, dodać 1 ząbek czosnku i zalać wrzątkiem tak żeby tylko przykryć kiełbasę. Wodę posolić do smaku. 
Kiełbasę sparzoną  gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut, natomiast surową ok.20. Wyjąć z wody i lekko ponacinać - wodę zachować. 
Do rondla wlać olej , włożyć kiełbasę i posypać cebulą pokrojoną w półplasterki. Cebulę posypać lekko solą ,pieprzem , papryką  i wlać 1/2 szklanki wywaru z kiełbasy. Naczynie przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok.30 minut z termoobiegiem. Po tym czasie dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i musztardą i dalej pieczemy . 
Kiełbasa jest gotowa kiedy się lekko przyrumieni. Szczerze polecam na śniadanie wielkanocne.


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam białą kiełbasę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ,dlatego robię ją na różne sposoby-pozdrawiam:)

      Usuń
  2. bardzo smakowicie wygląda muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przed świętami podać na obiad i do tego surówkę-pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mnie i mojemu Mężowi też bardzo smakują-pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Pycha,bardzo fajny pomysł, ja niedawno zapiekałam cienkie białe kiełbaski(Pikok) z pieczarkami, pomidorami i serem, równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj,to też będę musiała spróbować-takie proste potrawy a jakie smaczne-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Danusiu, czy tą kiełbasę zapiekać w piekarniku pod przykryciem , czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Dziekuję za to pytanie,bo ja rzeczywiście tego nie napisałam (zaraz uzupełnię)-pieczemy pod przykryciem-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis, uwielbiam Twego bloga, jesteś dla mnie GURU kulinarne. pozdrawiam, Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, Krysiu bardzo dziękuję. Miło mi to czytać.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.