Niedługo Wielkanoc i biała kiełbasa będzie na naszych stołach. Proponuję podać kiełbasę w innym wydaniu niż grzana. Można ją przygotować z wieczora, a przed śniadaniem wielkanocnym tylko wstawić do piekarnika. Zapieczona w sosie chrzanowo - śmietanowym z cebulką i lekko przypieczona jest naprawdę smaczna.
SKŁADNIKI na 6 osób (lub na 3 po dwie kiełbaski);
---6 białych kiełbas
---3 średnie białe cebule
---4 łyżki chrzanu (ja miałam ze słoiczka)
---2 spore łyżki kwaśnej śmietany
---1 łyżeczka musztardy
---sól i pieprz
---papryka w proszku
---3 łyżki oleju
---1 łyżeczka majeranku
---1 ząbek czosnku
Kiełbasę włożyć do rondla , wsypać majeranek, dodać 1 ząbek czosnku i zalać wrzątkiem tak żeby tylko przykryć kiełbasę. Wodę posolić do smaku.
Kiełbasę sparzoną gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut, natomiast surową ok.20. Wyjąć z wody i lekko ponacinać - wodę zachować.
Do rondla wlać olej , włożyć kiełbasę i posypać cebulą pokrojoną w półplasterki. Cebulę posypać lekko solą ,pieprzem , papryką i wlać 1/2 szklanki wywaru z kiełbasy. Naczynie przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok.30 minut z termoobiegiem. Po tym czasie dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i musztardą i dalej pieczemy .
Kiełbasa jest gotowa kiedy się lekko przyrumieni. Szczerze polecam na śniadanie wielkanocne.
Uwielbiam białą kiełbasę!
OdpowiedzUsuńJa też ,dlatego robię ją na różne sposoby-pozdrawiam:)
Usuńbardzo smakowicie wygląda muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńMożna przed świętami podać na obiad i do tego surówkę-pozdrawiam i dziękuję:)
Usuńale pycha
OdpowiedzUsuńMnie i mojemu Mężowi też bardzo smakują-pozdrawiam:)
UsuńPycha,bardzo fajny pomysł, ja niedawno zapiekałam cienkie białe kiełbaski(Pikok) z pieczarkami, pomidorami i serem, równie pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj,to też będę musiała spróbować-takie proste potrawy a jakie smaczne-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPani Danusiu, czy tą kiełbasę zapiekać w piekarniku pod przykryciem , czy bez ?
OdpowiedzUsuńWitam.Dziekuję za to pytanie,bo ja rzeczywiście tego nie napisałam (zaraz uzupełnię)-pieczemy pod przykryciem-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, uwielbiam Twego bloga, jesteś dla mnie GURU kulinarne. pozdrawiam, Krysia
OdpowiedzUsuńOjej, Krysiu bardzo dziękuję. Miło mi to czytać.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)