czwartek, 7 marca 2013

SAŁATKA WARSTWOWA NUMER II



Tęsknimy już za wiosną i takie sałatki swoim wyglądem , można rzec "słonecznym" mogą upiększyć wiosennie stół wielkanocny.



   SKŁADNIKI:

         ---puszka groszku (400 gram)
         ---4 średnie ogórki  (korniszony)
         ---1 por
         ---seler konserwowy o smaku łagodnym (350 gram)
         ---duże jabłko
         ---5 dkg orzechów włoskich
         ---4 jajka
         ---10 dkg sera żółtego
         ---posiekana natka pietruszki
         ---majonez
         ---jogurt naturalny mały
         ---1,5 łyżeczki musztardy
         ---sól i pieprz

Odcedzić groszek i seler przepłukując go na sicie zimną wodą. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Jabłko zetrzeć na tarce o grubszych oczkach ogórki i ugotowane jajka pokroić w kosteczkę orzechy posiekać, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do szklanej miski wsypać groszek , na niego starte jabłko i na jabłko pokrojony por. W kubeczku wymieszać 2 łyżki jogurtu z 3 łyżkami majonezu i 1/2 łyżeczki musztardy i wyłożyć na por. Na majonez wyłożyć seler, następnie pokrojone ogórki, na to posiekane orzechy , na orzechy jajka. Posypać troszkę solą i pieprzem. W kubeczku rozmieszać 4 łyżki jogurtu, 4 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy i wyłożyć na jajka. Posypać posiekaną pietruszką wokół miski i posypać startym żółtym serem i schłodzić. Jeżeli ktoś woli bardziej majonezową może nie dawać jogurtu lub dać w mniejszej ilości i dać jeszcze warstwę majonezu między orzechy i jajka.


SAŁATKA CZYTELNIKÓW :


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz