Pyszne ciasto z masą owocową z jabłkami, malinami i masą bezową.
CIASTO : blaszka 40 x 28 i podobne
- 3 szklanki mąki krupczatki ( szklanka o poj. 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka ( białka zachować )
- 150 g masła - stopionego i letniego
- Blaszkę całą wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać żółtka , stopione masło i zagnieść luźną kruszonkę. Wysypać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić…lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i podpiec ok. 12 minut na lekko złoty kolor.
MASA OWOCOWO BUDYNIOWA :
- 1,20 kg jabłek
- 1 litr soku Multiwitamina - malina, jabłko, marchewka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- Obrane i pokrojone jabłka krótko rozgotować, tak żeby pozostały kawałki owocu - bez wody i cukru.
- Z soku odlać 3/4 szklanki i rozrobić budynie. Pozostały sok zagotować, wlać zawiesinę z budyniami i całość zagotować. Dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Posypać malinami.
MASA BEZOWA :
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- Białka ubić z cukrem dodając go stopniowo - tak jak na bezę. Wsypać suchy budyń i wymieszać dokładnie. Wyłożyć na masę owocową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piec bez termoobiegu 45 - 50 minut na mocno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
- Ważne - ciasto musi być całkowicie ostudzone żeby można było kroić…najlepiej po paru godzinach.
Fajny patent z tym sokiem, zrobię na sobotę
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu...pozdrawiam :)
Usuńciekawy przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę...pozdrawiam :)
UsuńCiasto przepyszna, piekę już drugie, polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi miło, że przepis się przydał...pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTyle owoców i beza... cudowności. Już widzę zachwyt moich wnuków.
OdpowiedzUsuńPolecam Ewuniu to ciasto, jest bardzo smaczne i nie słodkie...pozdrawiam :)
UsuńAle fajnie, ja też dzisiaj piekłam ciasto z jabłkami i bezą!
OdpowiedzUsuńO, z jabłkami i bezą uwielbiam...pozdrawiam Marzyniu :)
UsuńMniam, mniam ... ależ to musiało być pyszne!:-) :-)
OdpowiedzUsuńByło Helenko, oj było...dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUwielbiam ciasta z bezą. Dzięki za przepis, już biorę się za pieczenie.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńUpiekłam, smaczne, ale masa jabłkowa jest bardzo luźna, prawie wypływa. Myślę, że budynie powinny być na 3/4 l płynu bądź też użyć 3 na 0,5 l. Albo... do niczego ze mnie kucharka.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o informację, czy użyto 2 budyni małych /na 0,5 l mleka/?
Witam. Dwa budynie , każdy po 40 gram to wystarczy w zupełności. Jeden budyń dajemy normalnie na 1/2 litra mleka, które jest lejące. Natomiast multiwitamina, tzn. sok jest zagęszczony, więc ta proporcja jest prawidłowa. Myślę, że ciasto nie odstało kilka godzin w chłodzie i dlatego wypływa. To główna przyczyna. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję. :)
UsuńCoś może z moim sokiem nie tak, miałam Hortex, był rzadki ...jak sok i to przyczyna. Ale ciasto smaczniusie. A odstało długo, całą dobę. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
UsuńPowinna być multiwitamina, ona jest gęściejsza lub ewentualnie sok z cząstkami owoców...pozdrawiam :)
Usuń