środa, 6 listopada 2019

OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ



Pyszne ciasto z masą owocową z  jabłkami, malinami i masą bezową.




CIASTO : blaszka 40 x 28 i podobne

  • 3 szklanki mąki krupczatki ( szklanka o poj. 250 ml )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka ( białka zachować )
  • 150 g masła - stopionego i letniego

  • Blaszkę całą wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać żółtka , stopione masło i zagnieść luźną kruszonkę. Wysypać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić…lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i podpiec ok. 12 minut na lekko złoty kolor.

MASA OWOCOWO BUDYNIOWA :

  • 1,20 kg jabłek 
  • 1 litr soku Multiwitamina - malina, jabłko, marchewka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 250 g malin świeżych lub mrożonych
  • Obrane i pokrojone jabłka krótko rozgotować, tak żeby pozostały kawałki owocu - bez wody i cukru.
  • Z soku odlać 3/4 szklanki i rozrobić budynie. Pozostały sok zagotować, wlać zawiesinę z budyniami i całość zagotować. Dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Posypać malinami.

MASA BEZOWA :

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • Białka ubić z cukrem dodając go stopniowo - tak jak na bezę. Wsypać suchy budyń i wymieszać dokładnie. Wyłożyć na masę owocową.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piec bez termoobiegu 45 - 50 minut na mocno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
  • Ważne - ciasto musi być całkowicie ostudzone żeby można było kroić…najlepiej po paru godzinach.

18 komentarzy:

  1. Fajny patent z tym sokiem, zrobię na sobotę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszna, piekę już drugie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo mi miło, że przepis się przydał...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Tyle owoców i beza... cudowności. Już widzę zachwyt moich wnuków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewuniu to ciasto, jest bardzo smaczne i nie słodkie...pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ale fajnie, ja też dzisiaj piekłam ciasto z jabłkami i bezą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z jabłkami i bezą uwielbiam...pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń
  5. Mniam, mniam ... ależ to musiało być pyszne!:-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było Helenko, oj było...dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta z bezą. Dzięki za przepis, już biorę się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam, smaczne, ale masa jabłkowa jest bardzo luźna, prawie wypływa. Myślę, że budynie powinny być na 3/4 l płynu bądź też użyć 3 na 0,5 l. Albo... do niczego ze mnie kucharka.
    Bardzo proszę o informację, czy użyto 2 budyni małych /na 0,5 l mleka/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dwa budynie , każdy po 40 gram to wystarczy w zupełności. Jeden budyń dajemy normalnie na 1/2 litra mleka, które jest lejące. Natomiast multiwitamina, tzn. sok jest zagęszczony, więc ta proporcja jest prawidłowa. Myślę, że ciasto nie odstało kilka godzin w chłodzie i dlatego wypływa. To główna przyczyna. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję. :)

      Usuń
    2. Coś może z moim sokiem nie tak, miałam Hortex, był rzadki ...jak sok i to przyczyna. Ale ciasto smaczniusie. A odstało długo, całą dobę. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

      Usuń
    3. Powinna być multiwitamina, ona jest gęściejsza lub ewentualnie sok z cząstkami owoców...pozdrawiam :)

      Usuń