środa, 11 marca 2015

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ- MARCOWA PIEKARNIA




Na zaproszenie Ani z bloga „Kuchennymi drzwiami” piekliśmy chleb pszenno- żytni z prażoną mąką. Propozycja upieczenia tego chleba wyszła od Joli z bloga „Smak mojego domu „. 
Trzymałam się ściśle przepisu, ale upiekłam z połowy porcji. Zrezygnowałam też z pieczenia w foremce na rzecz gęsiarki żeliwnej. Po raz pierwszy odważyłam się piec w garnku i chyba z dobrym skutkiem. Bałam się odwracać wyrośnięty chleb do gęsiarki, bo wg mnie miał za daleko do dna i mógłby mi klapnąć. Upiekłam więc metodą odwrócenia. Chleb przełożyłam na pokrywę a przykryłam gęsiarką. 
To mój kolejny wspaniały chleb, który będę piekła na zmianę z innymi. Jest bardzo smaczny  pachnie prażoną mąką i  Aniu - wiosną.



Zaczyn:

  • 42 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 83 g mąki żytniej razowej
  • 113 g wody

Zasmażka:

  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 150 g zimnej wody

  • Wymieszałam  składniki zaczynu . Na suchej patelni uprażyłam mąkę żytnią - uważać trzeba żeby nie przypalić. Wsypałam uprażoną mąkę do miski i zalałam zimną wodą- dokładnie wymieszałam, żeby nie było grudek. Obydwie miski przykryłam ściereczką i wstawiłam do worka foliowego. Pozostawiłam w temperaturze pokojowej na 16 godzin.

Ciasto właściwe :

  • 165 g mąki pszennej T- 650
  • 1 płaska łyżka soli
  • 187 g letniej wody

  • Wyrośnięty zaczyn i zasmażkę przełożyłam do misy, dodałam mąkę pszenną, sól rozpuszczoną w wodzie i dobrze wyrobiłam hakiem w mikserze, można łyżką. Misę przykryłam ściereczką i wstawiłam do woreczka foliowego . Pozostawiłam w ciepłym miejscu na 3 godziny. Ciasto zaczęło pracować.

  • 300 g mąki pszennej T- 65

  • Po 3 godzinach dodałam 300 g mąki pszennej T- 650 i wyrobiłam ciasto hakiem. Blat posypałam mąką i wyłożyłam ciasto. Wyrobiłam dodatkowo ręcznie, podsypując lekko mąką. Koszyk wyłożyłam ściereczką i mocno posypałam mąką. Uformowałam podłużny bochenek składając ciasto w kopertę i zwijając w rulon. Przełożyłam do koszyka złączeniem do góry. Koszyk przykryłam ściereczką i wstawiłam do worka foliowego. Pozostawiłam do wyrośnięcia. U mnie wyrastało prawie 3 godziny.
Sposób pieczenia :

  • Do zimnego piekarnika włożyć garnek ( użyłam gęsiarki) i nagrzać razem do temperatury 250 stopni C. Wyrośnięty chleb dodatkowo posypałam mąką i odwróciłam delikatnie na pokrywkę gęsiarki. Przykryłam gęsiarką i wstawiłam do piekarnika.
  • Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 230 stopni C.
  • Po kolejnych 10 minutach ( razem 20) zdjęłam gęsiarkę i zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni C i dopiekałam na pokrywce 25 minut. Upieczony studziłam na kratce.
CHLEB CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii




Lista piekących ten chleb :


Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i wspólne pieczenie.
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia

37 komentarzy:

  1. Racja , Danusiu, chleb ten jest tak pyszny,że absolutnie będziemy go powtarzać, choć wcale nie jest taki prosty, modliłam się do niego , by mi wyrósł, bo szło mu dość opornie. Ale upiekłam w foremkach. Bardzo apetycznie i chrupiąco wygląda Twój bochenek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak u mnie Bożenko.Już miałam stracha, że nic z tego nie wyjdzie, ale uzbroiłam się w cierpliwość i warto było. Pierwszy raz piekłam w garnku i nie żałuję, bo Mąż chodził dumny jak paw, że wreszcie żonie się udało bez foremek- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Danusiu,
    przepiękny bochen!
    Ja miałam pomysł na garnek rzymski, ale ostatecznie ciasto wylądowało w foremkach.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam Aniu go naciąć, ale z wrażenia, że pierwszy raz piekłam w garnku zapomniałam i sam się naciął.
      Dziękuję bardzo.

      Usuń
  3. Danusiu, piękny jest ten chleb! To była świetna decyzja, z tym garnkiem. I jakie cudne pęknięcia... No nie mogę się napatrzeć ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam gęsiarkę, może znowu też kiedyś tak upiekę :) Danusiu - wyszedł Ci imponujący bochen!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały! piękny bochen, dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny a jak pachnie.Hi,hi.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jaki inny niż wszystkie! wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie mu się w tej gęsiarce upiekło:) .... jak cudownie popękał (kocham takie chleby) .... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Baaardzo podoba mi się ta garnkowa wersja!
    Następnym razem też tak upiekę.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały wypiek, lubię garnkowe wypieki! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny bochen, piękny i smakowity.
    Do nstepnego cudnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny kształt i miąższ. Ja wciąż jestem bezgarnkowa i zbieram się do zakupu :) Pozdrawiam Cię Danusiu i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny chleb, szkoda, że nie mam takiej gęsiarki, pewnie żeliwnej...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci się upiekł Danusiu. Cudna skórka Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. Danusia , w formie bochenka i to popękanego wygląda jak milion dolarów, wow , prześliczny

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale piękny bochenek Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  17. Danusiu ja piekłam w gęsiarce i faktycznie trochę się spłaszczył zanim sięgnął dna i też pomyślałam że następny będzie na pokrywie a zamiast w woreczkach foliowych koszyczki z chlebami trzymam przykryte ściereczką zamknięte w plastikowym pojemniku na placki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Alu już nie pierwszy raz próbowałam piec w gęsiarce i zanim go przełożyłam to mi zawsze klapął , a tym razem wyszło mi- jak ja się cieszyłam , jak małe dziecko. Fajny pomysł z tym pojemnikiem- muszę sobie taki sprawić, bo ten co mam jest za niski. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  18. Ależ piękny!! Spróbuję i ja upiec go bez foremki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Z zazdrością oglądam Twój bochenek i te wspaniałe nacięcia-pęknięcia. Następnym razem także zrobię wersję bochenkową.
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Danusiu, pięknie Ci wyrósł i te pęknięcia dodają mu uroku:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale fajne pęknięcia na chlebie, zazdrość zżera i zżera!!
    Jesli to zasługa garnka żeliwnego, to lecę taki kupić, też chcę mieć takie pęknięcia :)

    Dzięki za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie

    M.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały bochen! I te spękania... Trudno oderwać oczy a ręka sama wyciąga się po kromeczkę... Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny wyszedł chleb z tego garnka. I te malownicze pęknięcia. Aż chce się go zjeść. Pozdrawiam i do następnego spotkania piekarniczego

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  25. CUDO! Woow!!!! Wspaniały :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaki piękny bochen!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Super -jest Pani bardzo pomysłowa.Pozdrawiam. A co na święta ? Lusi-lusi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym "na święta".
      Pozdrawiam.

      Usuń
  28. Danusiu,ten chlebek wyrosl mi w ciagu dwoch godzin,upielkam go oczywiscie w foremce.Jest znakomity,my uwielbiamy chleby z maki zytniej.dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu.
      Czas wyrastania chleba zależy od temperatury . U Was Ewuniu jest ciepło, więc macie z tym lepiej.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  29. Danusiu,co sadzisz o garkach do pieczenia chleba??Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Ewuniu piekę chleb czasami w rondlu żeliwnym, do glinianych nie mam jakoś przekonania.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. [url="http://Redbubble.club"]Redbubble[/url],[url="http://Spreadshirt.club"]Spreadshirt uk[/url],[url="http://teefury.club"]teefury coupon[/url],[url="http://tshirthell.club"]t shirt hell[/url],[url="http://threadless.club"]threadless us[/url],[url="http://Teeprings.club"]Teespring coupon[/url],[url="http://Teepublic.club"]Teepublic coupon[/url],[url="http://80stees.club"]80stees coupon codes[/url]

    OdpowiedzUsuń
  31. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.