Te rolady to alternatywa dla kotletów, klopsików itp. robionych z piersi drobiowych. Przepis podejrzałam u Mamarzyni na blogu „Moja kuchnia pachnąca barszczem”. Zrobiłam jednak wg pomysłu Bożenki ze „Smakowych kubków” dodając masę szpinakową. Zmieniłam tylko proporcje, ponieważ dla mnie z 1/2 kg piersi to troszkę za mało. Chciałam mieć również coś do chleba za jednym zamachem. Jedną roladę podałam na ciepło do obiadu, a drugą oprószyłam czerwoną słodką papryką , ostudziłam i włożyłam do lodówki.
MASA MIĘSNA :
- 75 dkg piersi drobiowych
- 2 średnie jajka
- 2 większe ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonej krojonej cebuli ( miałam smażoną suszoną)
- sól i pieprz
MASA SZPINAKOWA :
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- folia spożywcza
- Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sicie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo i przyprawy- całość wymieszać.
- 25 dkg piersi drobiowych drobno pokroić a resztę zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jaja, czosnek i przyprawy.
- Obie masy podzielić na połowę.
- Odciąć 2 spore kawałki folii spożywczej ok. 60 cm . Na każdej z nich rozłożyć połowy masy mięsnej, na nie połowy masy szpinakowej - w poprzek folii.
- Zwinąć rolady pomagając sobie folią. Przyciąć kolejne 2 kawałki folii i zawinąć układając rolady wzdłuż folii. Końcówki folii zrolować i zawiązać na supełek lub zawiązać nitką bawełnianą. Rolady muszą być szczelnie zawinięte, żeby nie dostała się woda.
- Rolady umieścić w szerokim rondlu, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu ok. 40 minut od momentu zawrzenia wody.
- Do rolad można dorobić sos np. koperkowy.
Mniam, lecę do zamrażalki wyciągnąć filety :)
OdpowiedzUsuńJak tam Basiu- smakowały roladki, oczywiście jeżeli potrawa doszła do skutku- pozdrawiam .
UsuńPrzepis ciekawy na pewno wypróbuję , wkradł się chyba mały błąd w skł. jest 75 dkg piers drobiowych a w opisie 25 dkg. Pozdrawiam Wiki :)
OdpowiedzUsuńNo niestety to ja powinnam się nauczyć czytać nie ma błędu wszystko jest ok. Przepraszam i życzę miłego dnia.Wiki;)
OdpowiedzUsuńOj, tam nic się nie stało, to wszystko ten szybki pęd życia- pozdrawiam serdecznie.
UsuńNo cudne te Twoje rolady .
OdpowiedzUsuńZ sosem koperkowym , albo czosnkowym będą pyszne.
Ja tę paprykową zamroziłam i użyję do kanapek na drogę w góry.
:) POzdrawiam Cię, pracusiu.
U mnie już jedna poszła, a że dzisiaj mi się nie chce gotować obiadu dzisiaj będzie ta czerwona. Plastry opanieruję w płatkach kukurydzianych i będzie nowe danie .
UsuńDziękuję Bożenko za przepis.
Danusiu zastanawiałam się jakim cudem wyszły takie duże rolady z małych piersi kurczaka. Przeczytałam przepis i już wiem. Pomysł jak najbardziej super i do wykorzystania.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHa, ha ja też Madziu w pierwszej chwili jak zobaczyłam ten przepis miałam takie myśli.
UsuńPozdrawiam i życzę smacznych pączków.
fantastyczna roladka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Antenko - dziękuję.
UsuńWiem, że pysznie smakują, robiłam kiedys podobne :)
OdpowiedzUsuńTakie trochę dietetyczne, czasami trzeba dać odpocząć żołądkowi- dziękuję.
UsuńPychotka, też kiedyś takie robiłam i chociaż za szpinakiem rodzina nie przepada to zjedli ze smakiem. Nie mieli innego wyjścia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
No, tak JaGuś można trochę przemycić szpinak dla tych co go nie bardzo lubią. Dziękuję Ci.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
W taki sposób jak Twoje jednak nie robiłam, muszę więc koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńŁatwo się zwija. Folia jest cieniutka i dobrze się popycha palcami- ha, ha.
Usuń"A ja rosnę i rosnę...." To takie miłe, gdy dwie wspaniałe kucharki (Kubeczek i Dania) się zainspirują moją potrawą! Oczywiście palma pierwszeństwa należy się pani Madzi, a ona też skądsik to wytrzasnęła zapewne, ale urok blogowania polega na tym, że możemy wypróbować smak różnych pyszności w tym samym mniej więcej czasie :-)
OdpowiedzUsuńJa Marzyniu zawsze mam dylemat czyj link wstawiać. Osoby, która pierwsza to wstawiła, czy osób które potrawę powieliły. Można by wszystkie linki do blogów, ale wstęp by był cały w linkach do blogów.
UsuńDanusiu, podpowiedz jakieś inne nadzienie dla tych nieszpinakowych:)
OdpowiedzUsuńJoanna
Joasiu, rzeczywiście nie każdy lubi szpinak. Możesz dać pieczarki starte na tarce i przesmażone z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Tylko musisz je całkiem odparować. Żeby było bardziej kolorowo można też dodać do tych pieczarek paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kosteczkę. Możesz też zrobić brokuły tak jak szpinak, dosmaczyć je czosnkiem.....
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam te rolady i muszę przyznać że są smaczne. Przepis właśnie umieściłam na swoim blogu- ku pamięci.
OdpowiedzUsuńBardzo Madziu dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.