środa, 11 lutego 2015

ROLADY DROBIOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM




Te rolady to alternatywa dla kotletów, klopsików itp. robionych z piersi drobiowych. Przepis podejrzałam u Mamarzyni na blogu „Moja kuchnia pachnąca barszczem”. Zrobiłam jednak wg pomysłu Bożenki ze „Smakowych kubków” dodając masę szpinakową. Zmieniłam tylko proporcje, ponieważ dla mnie z 1/2 kg piersi to troszkę za mało. Chciałam mieć również coś do chleba za jednym zamachem. Jedną roladę podałam na ciepło do obiadu, a drugą oprószyłam czerwoną słodką papryką , ostudziłam i włożyłam do lodówki.



MASA MIĘSNA :

  • 75 dkg piersi drobiowych
  • 2 średnie jajka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonej krojonej cebuli ( miałam smażoną suszoną)
  • sól i pieprz


MASA SZPINAKOWA :

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • folia spożywcza

  • Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sicie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo i przyprawy- całość wymieszać. 
  • 25 dkg piersi drobiowych drobno pokroić a resztę zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jaja, czosnek i przyprawy.
  • Obie masy podzielić na połowę.
  • Odciąć 2 spore kawałki folii spożywczej ok. 60 cm . Na każdej z nich rozłożyć połowy masy mięsnej, na nie połowy masy szpinakowej - w poprzek folii. 
  • Zwinąć rolady pomagając sobie folią. Przyciąć kolejne 2 kawałki folii i zawinąć układając rolady wzdłuż folii. Końcówki folii zrolować i zawiązać na supełek lub zawiązać nitką bawełnianą. Rolady muszą być szczelnie zawinięte, żeby nie dostała się woda.
  • Rolady umieścić w szerokim rondlu, zalać zimną wodą  i gotować na średnim ogniu ok. 40 minut od momentu zawrzenia wody.
  • Do rolad można dorobić sos np. koperkowy.

23 komentarze:

  1. Mniam, lecę do zamrażalki wyciągnąć filety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tam Basiu- smakowały roladki, oczywiście jeżeli potrawa doszła do skutku- pozdrawiam .

      Usuń
  2. Przepis ciekawy na pewno wypróbuję , wkradł się chyba mały błąd w skł. jest 75 dkg piers drobiowych a w opisie 25 dkg. Pozdrawiam Wiki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No niestety to ja powinnam się nauczyć czytać nie ma błędu wszystko jest ok. Przepraszam i życzę miłego dnia.Wiki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam nic się nie stało, to wszystko ten szybki pęd życia- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. No cudne te Twoje rolady .
    Z sosem koperkowym , albo czosnkowym będą pyszne.
    Ja tę paprykową zamroziłam i użyję do kanapek na drogę w góry.
    :) POzdrawiam Cię, pracusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już jedna poszła, a że dzisiaj mi się nie chce gotować obiadu dzisiaj będzie ta czerwona. Plastry opanieruję w płatkach kukurydzianych i będzie nowe danie .
      Dziękuję Bożenko za przepis.

      Usuń
  5. Danusiu zastanawiałam się jakim cudem wyszły takie duże rolady z małych piersi kurczaka. Przeczytałam przepis i już wiem. Pomysł jak najbardziej super i do wykorzystania.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha ja też Madziu w pierwszej chwili jak zobaczyłam ten przepis miałam takie myśli.
      Pozdrawiam i życzę smacznych pączków.

      Usuń
  6. Wiem, że pysznie smakują, robiłam kiedys podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie trochę dietetyczne, czasami trzeba dać odpocząć żołądkowi- dziękuję.

      Usuń
  7. Pychotka, też kiedyś takie robiłam i chociaż za szpinakiem rodzina nie przepada to zjedli ze smakiem. Nie mieli innego wyjścia :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak JaGuś można trochę przemycić szpinak dla tych co go nie bardzo lubią. Dziękuję Ci.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. W taki sposób jak Twoje jednak nie robiłam, muszę więc koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo się zwija. Folia jest cieniutka i dobrze się popycha palcami- ha, ha.

      Usuń
  9. "A ja rosnę i rosnę...." To takie miłe, gdy dwie wspaniałe kucharki (Kubeczek i Dania) się zainspirują moją potrawą! Oczywiście palma pierwszeństwa należy się pani Madzi, a ona też skądsik to wytrzasnęła zapewne, ale urok blogowania polega na tym, że możemy wypróbować smak różnych pyszności w tym samym mniej więcej czasie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Marzyniu zawsze mam dylemat czyj link wstawiać. Osoby, która pierwsza to wstawiła, czy osób które potrawę powieliły. Można by wszystkie linki do blogów, ale wstęp by był cały w linkach do blogów.

      Usuń
  10. Danusiu, podpowiedz jakieś inne nadzienie dla tych nieszpinakowych:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, rzeczywiście nie każdy lubi szpinak. Możesz dać pieczarki starte na tarce i przesmażone z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Tylko musisz je całkiem odparować. Żeby było bardziej kolorowo można też dodać do tych pieczarek paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kosteczkę. Możesz też zrobić brokuły tak jak szpinak, dosmaczyć je czosnkiem.....
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Zrobiłam te rolady i muszę przyznać że są smaczne. Przepis właśnie umieściłam na swoim blogu- ku pamięci.

    OdpowiedzUsuń