wtorek, 16 grudnia 2014

KOTLETY DROBIOWE NADZIEWANE PANIEROWANE



Polecam kotlety z piersi kurczaka lub piersi indyczej. Kotlety łatwe w wykonaniu ze smacznym farszem. Panieruję je w zmielonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z kaszką manną. Są znacznie smaczniejsze niż z panierką z bułki tartej i nie piją tak mocno tłuszczu. Płatów mięsa nie spinam wykałaczkami, złożone na połowę i opanierowane doskonale się trzymają i farsz z nich nie wycieka w czasie smażenia. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI: na 16 sztuk
  • 4 duże piersi drobiowe
  • sól, pieprz i czosnek
  • 3 jajka
  • płatki kukurydziane  wymieszane z kaszką manną- 1/3 kaszki manny + 2/3 płatków kukurydzianych
  • mąka do panierowania
FARSZ:
  • 30 dkg papryki czerwonej
  • 45 dkg pieczarek
  • 10 dkg cebuli
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2- 3 łyżki oleju
  • pieprz, sól

  • Piersi drobiowe przekroić na 4 części w wzdłuż mięsa i rozbić przez woreczek foliowy. Delikatnie, żeby nie podziurawić mięsa. Posolić, popieprzyć , posypać posiekanym czosnkiem i ułożyć w pojemniku z pokrywką jeden na drugi. Wstawić na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień przygotować farsz. Oczyszczone papryki i pieczarki zetrzeć w malakserze na grubych oczkach lub pieczarki zetrzeć ręcznie , a paprykę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko włożyć do rondla z oliwą. Całość smażyć, aż do całkowitego wyparowania wody, a pod koniec dodać przecier i doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. 
  • Rozłożyć przygotowane kotlety i na połowę każdego rozsmarować farsz. Kotlety złożyć na połowę i lekko dłonią uformować. Nie zwijać jak roladę. Kotlety panierować w mące.
  • Płatki kukurydziane zmielić w blenderze i wymieszać z kaszką manną. Jajka roztrzepać , posolić lekko i popieprzyć. Omączone kotlety panierować w jajku i obsypywać płatkami z kaszką.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ale na średnim ogniu, żeby panierka się nie spaliła. Kotlety przełożyć do rondla z pokrywką. Obłożyć kilkoma wiórkami masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i dopiec ok. 20  minut.
MOJE UWAGI:
  • Kotlety można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, a potem dopiekać w piekarniku- przed podaniem. Wydłużyć czas dopiekania o 10 minut- sprawdzić  czy są mocno gorące.
  • Jeżeli są osoby, które nie lubią smaku czosnku, kotlety należy obłożyć dość mocno posiekaną cebulą, a przed nadziewaniem mięso z cebuli oczyścić.

13 komentarzy:

  1. aż slinka cieknie na ich widok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej panierce jeszcze nie robiłam z kaszą manną. Dziękuję Danusiu , podsunęłaś mi super panierkę. Pobuszuję trochę po Twoim blogu :) Pozdrawiam - Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, taka panierka jest o wiele lepsza niż z bułką tartą.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  3. Witam :) napisałam do Pani na maila juz jkis czas temu z zapytaniem o melase i pytam tez gdzie Pani kupuje jelita na allego chodzi mi o sprawdzonych sprzedawców będę wdzięczna za odp pozdrawiam ANIA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Przenosiłam wszystko na inny komputer i być może mi coś umknęło- przepraszam. Stary niestety zaczął mi się psuć i gubiły mi się różne rzeczy. Zawsze odpowiadam na korespondencję czytelników. Nie zawsze w ten sam dzień, ale zawsze jest odpowiedź. Aniu melasę i jelita kupuję na Allegro. Nie mogę tutaj podać sprzedawcy, bo reklama kosztuje, a ja nie mam reklam. Proszę coś do mnie napisać , bo nie mam adresu mailowego, wszystkie mi gdzieś wsiąkły .
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Witam :) dobrze napisałam dziś maila jeszcze raz dziekuję :) Ania

      Usuń
  4. ale smaczne kotleciki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. A, ja Kasiu zapomniałam przez tą świąteczną bieganinę, że jest zaraz Sylwester- ha, ha.

      Usuń
  6. Dziękuję Danusiu za pyszne kotleciki chyba zrobię na święta :) Pozdrawiam serdecznie Krynia R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie je zrobiłam na święta i na razie zamroziłam- pozdrawiam serdecznie Kryniu.

      Usuń