Polecam kotlety z piersi kurczaka lub piersi indyczej. Kotlety łatwe w wykonaniu ze smacznym farszem. Panieruję je w zmielonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z kaszką manną. Są znacznie smaczniejsze niż z panierką z bułki tartej i nie piją tak mocno tłuszczu. Płatów mięsa nie spinam wykałaczkami, złożone na połowę i opanierowane doskonale się trzymają i farsz z nich nie wycieka w czasie smażenia. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI: na 16 sztuk
- 4 duże piersi drobiowe
- sól, pieprz i czosnek
- 3 jajka
- płatki kukurydziane wymieszane z kaszką manną- 1/3 kaszki manny + 2/3 płatków kukurydzianych
- mąka do panierowania
FARSZ:
- 30 dkg papryki czerwonej
- 45 dkg pieczarek
- 10 dkg cebuli
- 1 lekko kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2- 3 łyżki oleju
- pieprz, sól
- Piersi drobiowe przekroić na 4 części w wzdłuż mięsa i rozbić przez woreczek foliowy. Delikatnie, żeby nie podziurawić mięsa. Posolić, popieprzyć , posypać posiekanym czosnkiem i ułożyć w pojemniku z pokrywką jeden na drugi. Wstawić na noc do lodówki.
- Na drugi dzień przygotować farsz. Oczyszczone papryki i pieczarki zetrzeć w malakserze na grubych oczkach lub pieczarki zetrzeć ręcznie , a paprykę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko włożyć do rondla z oliwą. Całość smażyć, aż do całkowitego wyparowania wody, a pod koniec dodać przecier i doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
- Rozłożyć przygotowane kotlety i na połowę każdego rozsmarować farsz. Kotlety złożyć na połowę i lekko dłonią uformować. Nie zwijać jak roladę. Kotlety panierować w mące.
- Płatki kukurydziane zmielić w blenderze i wymieszać z kaszką manną. Jajka roztrzepać , posolić lekko i popieprzyć. Omączone kotlety panierować w jajku i obsypywać płatkami z kaszką.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ale na średnim ogniu, żeby panierka się nie spaliła. Kotlety przełożyć do rondla z pokrywką. Obłożyć kilkoma wiórkami masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i dopiec ok. 20 minut.
MOJE UWAGI:
- Kotlety można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, a potem dopiekać w piekarniku- przed podaniem. Wydłużyć czas dopiekania o 10 minut- sprawdzić czy są mocno gorące.
- Jeżeli są osoby, które nie lubią smaku czosnku, kotlety należy obłożyć dość mocno posiekaną cebulą, a przed nadziewaniem mięso z cebuli oczyścić.
aż slinka cieknie na ich widok:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Antenko- pozdrawiam.
UsuńW takiej panierce jeszcze nie robiłam z kaszą manną. Dziękuję Danusiu , podsunęłaś mi super panierkę. Pobuszuję trochę po Twoim blogu :) Pozdrawiam - Zosia
OdpowiedzUsuńZosiu, taka panierka jest o wiele lepsza niż z bułką tartą.
UsuńPozdrawiam wieczornie.
Witam :) napisałam do Pani na maila juz jkis czas temu z zapytaniem o melase i pytam tez gdzie Pani kupuje jelita na allego chodzi mi o sprawdzonych sprzedawców będę wdzięczna za odp pozdrawiam ANIA :)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Przenosiłam wszystko na inny komputer i być może mi coś umknęło- przepraszam. Stary niestety zaczął mi się psuć i gubiły mi się różne rzeczy. Zawsze odpowiadam na korespondencję czytelników. Nie zawsze w ten sam dzień, ale zawsze jest odpowiedź. Aniu melasę i jelita kupuję na Allegro. Nie mogę tutaj podać sprzedawcy, bo reklama kosztuje, a ja nie mam reklam. Proszę coś do mnie napisać , bo nie mam adresu mailowego, wszystkie mi gdzieś wsiąkły .
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam :) dobrze napisałam dziś maila jeszcze raz dziekuję :) Ania
Usuńale smaczne kotleciki :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam już prawie świątecznie.
Usuńzrobie na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńA, ja Kasiu zapomniałam przez tą świąteczną bieganinę, że jest zaraz Sylwester- ha, ha.
UsuńDziękuję Danusiu za pyszne kotleciki chyba zrobię na święta :) Pozdrawiam serdecznie Krynia R.
OdpowiedzUsuńJa właśnie je zrobiłam na święta i na razie zamroziłam- pozdrawiam serdecznie Kryniu.
Usuń