wtorek, 17 czerwca 2014

ROLADKI Z SOLI Z TRUSKAWKĄ



Trochę dla urozmaicenia menu zrobiłam rybkę w nietypowym połączeniu. Dla urozmaicenia jadłospisu zrobiłam roladki nadziewane serem i truskawkami. Nam bardzo smakowało, ale jeżeli Państwo nie przepadają za takimi cudakami, to można zamiast truskawki dać śliwkę kalifornijską , kawałek pora, ogórka małosolnego itp.



SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI:


- 4 sole
- 4 truskawki
- 4 plastry sera żółtego
- pieprz cytrynowy lub przyprawa do ryb- najlepiej Podlaska
- 3 jajka
- mąka pszenna krupczatka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- wykałaczki
- olej rzepakowy
- masło klarowane




1) Sole posypać pieprzem cytrynowym lub przyprawą podlaską i solą. Na każdy płat ryby położyć plasterek sera żółtego, truskawkę i zwinąć jak roladkę- spiąć wykałaczką. Jaja roztrzepać i wsypać troszkę pieprzu i soli.
2) Zwinięte roladki panierować w mące , jajku, bułce i jeszcze raz w jajku . Kłaść na rozgrzany olej z masłem i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Z jednej strony bez przykrycia, z drugiej z przykryciem.


10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Lubię połączenia wszelkiego mięsa z owocami, gorzej z moim mężem ale jemu mogę zrobić w innej wersji z Twoich propozycji. U nas ostatnio na topie sierpik- pyszna rybka. Mam jeszcze ok 1 kg w zamrażarce więc takie roladki będą w sam raz. Miłego dnia Danuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aguś. Mój Mąż też troszkę kręcił nosem, ale zjadł. Następnym razem zrobię mu z porem lub ogórkiem, bo ja też lubię takie nietypowe połączenia. A, ja nie znam takiej rybki- sierpik. Chyba, że ona się u nas inaczej nazywa.
      Pozdrawiam Agnieszko.

      Usuń
    2. ja sierpika poznałam jakieś dwa miesiące temu, znajomi mnie namówili. Rybka bardzo smaczna, morska, chude białe mięsko, bardzo podobna w smaku i w jakości mięsa do naszego zacnego dorsza. Pycha

      Usuń
    3. Muszę i ja gościa poznać- ha, ha.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. ciekawe połączenia, wyglądają smacznie z chęcią wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Polecam, bo rybka była smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. A z chętnie bym "wszamała" Danusiu taką nietypową rybkę. Ciekawa jestem smaku ... jednak mój mąż-tradycjonalista raczej by kręcił nosem ...ale sam pomysł na roladki nie z mięsa tylko z ryby - rewelacja! Pozdrawiam, miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, też mój Helenko kręcił nosem, ale zjadł, bo nie miał wyjścia- ha, ha. Nie będę jednak go następnym razem katowała i zrobię mu z porem lub ogórkiem.
      Dziękuję Helenko i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. U mnie by nie przeszło, nie nauczyłam się ani ja, ani moje dzieci takich smaków. Ciekawe, że ja jestem bardziej otwarta na nowości niż H&C - dzieci dopóki same nie zaczną gotować, to są wielkimi tradycjonalistami "na talerzu".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też jest raczej tradycyjna kuchnia, ale od czasu do czasu próbuję czegoś innego. Ja jestem bardziej otwarta na eksperymenty kulinarne, ale mój PiW woli swojską kuchnię.
      Pozdrawiam.

      Usuń