czwartek, 5 czerwca 2014

LODY Z KIWI I MELISĄ CYTRYNOWĄ



 Lody z kiwi , melisą i kajmakiem. Same lody nie są mocno słodkie, z nutką melisy cytrynowej. Słodyczy lodom dodaje mały dodatek kajmaku, który nie dominuje nad smakiem  kiwi.



SKŁADNIKI:


- 550 gram miękkich dojrzałych owoców kiwi – 5 dużych sztuk
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- 4- 5 listków melisy – nie więcej , jak ktoś nie lubi to można  nie dodawać




DODATKOWO:


- 2 jędrne owoce kiwi
- 2 płaskie łyżki kajmaku
- ½ płaskiej łyżeczki kakao





1) Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Miksujemy owoce biorąc je na 3 razy i to bardzo króciutko. Dzielimy dlatego, żeby nie przedłużać czasu miksowania. W czasie dłuższego miksowania ziarenka puszczają goryczkę. Posiekaną drobno melisę dodać do ostatniej partii kiwi i też zmiksować.
Moja rada- najlepiej jest dojrzałe kiwi rozgnieść dobrze widelcem  a melisę bardzo drobniutko posiekać.
2) Zmiksować śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać trzepaczką do piany na gładką masę- wymieszać z mascarpone.
3) Masę z kiwi i serowo- śmietankową wymieszać na gładką masę, przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki. Co godzinę przemieszać celem nie dopuszczenia do utworzenia się kryształków lodu- tak kilka razy- do uzyskania konsystencji lodowej.
4) Dwa obrane owoce kiwi posiekać drobno nożem, kajmak rozmieszać widelcem dodając ½ łyżeczki kakao.
5) Do prawie zamrożonej  masy lodowej wmieszać posiekane kiwi. Część masy przełożyć do drugiego pojemnika, na wierzch wyłożyć połowę kajmaku i lekko przemieszać widelcem. Wyłożyć resztę masy lodowej i resztę kajmaku- też przemieszać widelcem. Wstawić do zamrażarki.
6) Kto posiada sorbetierę , należy postępować wg instrukcji. Lody  dobrze jest wyjąć z zamrażarki wcześniej na ok. 10- 15 minut wcześniej, żeby trochę zmiękły.

Uwaga- kajmak można wstawiać do zamrażarki i używać go w miarę potrzeby. Nie zamarza, tylko robi się trochę gęściejszy.


4 komentarze:

  1. muszą być pyszne, nie ma jak domowe lody:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bynajmniej wiemy co jemy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Danusiu, te lody profesjonalne bardzo, nawet "grycanki" mogą pozazdrościć Twojej inwencji lodziarskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha- moja waga do nich to raczej piórkowa. Dziękuję Bożenko.
      Miłego wieczoru w wannie, wypocznij troszkę przed jutrem.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...