czwartek, 23 stycznia 2014

BUŁECZKI ORKISZOWE



Przepis na te bułeczki przerobiłam z przepisu na bułeczki maślane z mojego bloga. Większą część stanowi mąka orkiszowa. Przepisów na ciasto z wykorzystaniem drożdży instant trochę jest na moim blogu . Wstawiam kolejny na prośbę niektórych czytelniczek, które zwracały się do mnie o wiecej przepisów na takich drożdżach. 



  
SKŁADNIKI: na ok.19-20 małych bułeczek

      --- 30 dkg mąki orkiszowej
      --- 20 dkg mąki pszennej  luksusowej
      --- 3 żółtka ze średnich jaj
      --- 5 dkg masła
      --- 3 dkg cukru
      --- ok.1/4 l słodkiej śmietanki 12 lub 18%
      --- 7 gram drożdży instant
      --- szczypta soli
      --- 1 jako do smarowania
      --- papier do pieczenia





1)
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać suche drożdże, cukier, sól i wymieszać.Śmietankę leciutko podgrzać, wymieszać z żółtkami i dodać do suchych składników- wymieszać łyżką.
2)
 Stopić masło masło, dodać i wyrobić ciasto,żeby było gładkie.Ciasto się bardzo dobrze wyrabia i nie klei się do rąk.W czasie wyrabiania ewentualnie podsypać mąką.
3)
 Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4)
 Po tym ciasto jeszcze krótko przegnieść ,zrobić jeden lub dwa wałki i pokroić na kawałki.Uformować bułeczki.Można tępą stroną noża wycisnąć mocno dwie linie na krzyż lub użyć foremki do kajzerek.
5)
 Bułeczki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Rosną szybko.Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 185-190 stopni C i piec ok.20-25 minut bez termoobiegu.Jak są ładnie rumiane to znaczy,że są upieczone.Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Ależ one apetyczne,ślicznie rumiane,no i ten wzorek.Nigdy nie spotkałam takiego fajnego przydasia do wzorków w sklepie.Pozdrawiam Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Ja ten wzornik kupiłam chyba na Allegro. Dziękuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Zjadłbym takie bułeczki na śniadanie,smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, na kolację też są dobre. Dziekuję.
      Pozdrawiam śerdecznie!!!

      Usuń