Przepis na te bułeczki przerobiłam z przepisu na bułeczki maślane z mojego bloga. Większą część stanowi mąka orkiszowa. Przepisów na ciasto z wykorzystaniem drożdży instant trochę jest na moim blogu . Wstawiam kolejny na prośbę niektórych czytelniczek, które zwracały się do mnie o wiecej przepisów na takich drożdżach.
--- 30 dkg mąki orkiszowej
--- 20 dkg mąki pszennej luksusowej
--- 3 żółtka ze średnich jaj
--- 5 dkg masła
--- 3 dkg cukru
--- ok.1/4 l słodkiej śmietanki 12 lub 18%
--- 7 gram drożdży instant
--- szczypta soli
--- 1 jako do smarowania
--- papier do pieczenia
1)
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać suche drożdże, cukier, sól i wymieszać.Śmietankę leciutko podgrzać, wymieszać z żółtkami i dodać do suchych składników- wymieszać łyżką.
2)
Stopić masło masło, dodać i wyrobić ciasto,żeby było gładkie.Ciasto się bardzo dobrze wyrabia i nie klei się do rąk.W czasie wyrabiania ewentualnie podsypać mąką.
3)
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4)
Po tym ciasto jeszcze krótko przegnieść ,zrobić jeden lub dwa wałki i pokroić na kawałki.Uformować bułeczki.Można tępą stroną noża wycisnąć mocno dwie linie na krzyż lub użyć foremki do kajzerek.
5)
Bułeczki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Rosną szybko.Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 185-190 stopni C i piec ok.20-25 minut bez termoobiegu.Jak są ładnie rumiane to znaczy,że są upieczone.Smacznego.
Ależ one apetyczne,ślicznie rumiane,no i ten wzorek.Nigdy nie spotkałam takiego fajnego przydasia do wzorków w sklepie.Pozdrawiam Magda z Gniezna
OdpowiedzUsuńWitam Madziu. Ja ten wzornik kupiłam chyba na Allegro. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam!!!
świetnie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
UsuńZjadłbym takie bułeczki na śniadanie,smakowite.
OdpowiedzUsuńKrzysiu, na kolację też są dobre. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam śerdecznie!!!