Zrobiłam dla odmiany do obłożenia chleba roladkę z uda indyka. Przyprawione mięso, nadziane pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi , zwinięte i upieczone w piekarniku. Polecam- rolada jest bardzo smaczna.
SKŁADNIKI:
---60 dkg uda indyczego
---sól
---przyprawa tandoori masala lub czerwona papryka w proszku (użyłam tandoori masala)
---2 ząbki czosnku
---2 kopiaste łyżeczki musztardy
---7-8 śliwek
Dodatkowo:
---srebrna folia
---olej do posmarowania folii
---sznurek lub grubsze nici
1)Wytrybować kość z uda indyka , zdjąć skórę, którą należy zachować, a mięso trochę rozbić.
2)Mięso posolić, posypać posiekanym czosnkiem i posmarować musztardą.
3)Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i posypać mięso.
4)Mięso zwinąć, a na miejsce złączenia przyłożyć rozłożoną skórę zdjętą z indyka- zesznurować, obsypać papryką lub tandoori masala i włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby przeszło przyprawami.
5)Po tym czasie błyszczącą stronę folii posmarować olejem i zawinąć mięso.
6)Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać do niego ok.2 cm wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) i piec ok.50 minut.
7)Roladę w folii pozostawić do ostudzenia -schłodzić w lodówce.
Witam Cię Danusiu i podziwiam tę Twoją roladę z indyka, pysznie ją przyrządziłaś. Pięknie wygląda na półmisku. Tandori masala , czy garam masala świetnie smakują z drobiem.
OdpowiedzUsuńJa też dziś po indyczemu zagulgałam na blogu trochę również "musztardowo".
Pozdrawiam
Z trudem mi to gotowanie przychodzi,bo Iwan z tęsknoty za Pusią bardzo mnie absorbuje i wiecej się nim zajmuję.Trudno,człowiek nie sznurek.Dziekuję.
UsuńPozdrawiam:)
Człowiek nie sznurek , wszystko wytrzyma, ale serce boli.
OdpowiedzUsuńIwan to jakiś facet nie z tej planety,bo jak wiesz , generalnie chłop szybko ociera łzy , a on (Iwan Kot) umiera z tęsknoty. Dość długo już Pusi nie ma, więc nadzieja co raz mniejsza, ale jednak miej nadzieję,znajdź Pusię, tego Ci życzę, bo w przeciwnym razie będziesz cały czas liczyć na jej powrót.
Dobrego wieczoru życzę i pozdrawiam.
Bożenko,Pusia się wczoraj znalazła-niestety odeszła.Ale jest mi lżej,bo nie boję się,że ją jakieś dzikie zwierzęta rozszarpią.
UsuńDziękuję i pozdrawiam-dobry wieczór to na razie marzenie.
Ojejku! Przykro mi.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńcudowny
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam Roladka pyszna.Zamiast sliwek dalam morele.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam.Elzbieta
OdpowiedzUsuńWitam Elżuniu.
UsuńOczywiście , można dodać to co mamy pod ręką lub na co mamy ochotę. Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.