środa, 16 października 2013

PIERŚ DROBIOWA Z PORAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI



Podpatrzyłam u Ani na blogu smaczny szybki obiad. Troszkę przepis zmieniłam dodając suszone pomidory  ,które bardzo fajnie dosmaczyły sos. Danie podałam z zielonym kalafiorem z wody i ryżem z pomidorami.



           
SKŁADNIKI:

                     ---2 piersi z kurczaka
                     ---300 ml wody
                     ---1 duży por
                     ---1 cebula
                     ---6-7 połówek suszonych pomidorów z zalewy
                     ---sól i pieprz
                     ---liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego
                     ---2-3 łyżki śmietany
                     ---mąka do zagęszczenia
                     ---olej do smażenia




1)Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę, troszkę solimy i pieprzymy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na lekki rumiany kolor.

2)Pora kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidory w paseczki.

3)Wszystko dodajemy do obsmażonego mięsa i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości-ok.15 minut.

4)Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy.


DANIE CZYTELNIKÓW :

13 komentarzy:

  1. Dziękuję za podpowiedź z suszonymi pomidorami. Też kiedyś wypróbuję w tej wersji!
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,dziekuję Ci za przepis.Lubię do Ciebie zaglądać bo masz takie ciepło na blogu,jesteś kreatywna.Nie raz jeszcze skorzystam z Twoich podpowiedzi.
      Pozdrawiam jesiennie:)

      Usuń
  2. Swietny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów , warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!!! Mam pytanie czy pomidory suszone muszą być takie z zalewy? Z południa Włoch w tym roku przywiozłam sobie takie suszone pomidory ale prasowane to jak myślisz nadadzą się do tej potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Lenko.Tak,jak najbardziej ,ja miałam takie w zalewie,ale takie jak Ty przywiozłaś oczywiście się nadają.Tylko,że ja nigdy takich nie miałam i nie wiem czy trzeba je moczyć wcześniej,czy bezpośrednio do potrawy.
      Robiłam Lenko dzisiaj matiasy w zalewie ze składników Twojego sosu słodko-kwaśnego-po prostu pycha.Nie wiem czy zdążę,ale może jutro wstawię na bloga,albo w sobotę.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. o! to fantastyczny pomysł muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę zmieniłam przepis,bo do śledzi musiałam tak zrobić,więc z niektórych składników zrezygnowałam,ale wyszło pysznie:)

      Usuń
  5. Ania znad morza :)4 czerwca 2016 13:32

    Witaj Danusiu. Jedzonko pyszne, zdrowe i bardzo szybkie do przygotowania. W sam raz dla zapracowanych. Bardzo fajne połączenie pora, cebuli i suszonych pomidorów. Śmietana na koniec jak kropka nad i :) Podałam, podobnie jak u Ciebie z ryżem i kalafiorem. A brzuszek niestety rośnie jak u Kubusia Puchatka ;)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kubusia Puchatka- he, he. Bardzo mi miło, że Tobie też to danie zasmakowało. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :)

      Usuń
    2. Ania znad morza :)5 czerwca 2016 13:35

      Dziękuję i wzajemnie :)
      Udało mi się kupić mięsko ze wsi, więc wczoraj były piersi, a dziś próbuję zrobić udka z marchewką. Zaglądam do Ciebie Danusiu bardzo często, tylko zazwyczaj brakuje czasu, żeby coś napisać. Papryki faszerowane z sosem sojowym zrobiły u mnie furorę (dziecko - niejadek domaga się ich regularnie). Podobnie sernik z rosą - pieczony już 3-krotnie. I za każdym razem sukces! Jesteś moją skarbnicą i kopalnią, tylko w niewielkim stopniu na razie odkrytą. Dziękuję :)

      Usuń
  6. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    smacznieualis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń