czwartek, 1 sierpnia 2013

MARCHEWKA Z MASŁEM






Prosty przepis,który większość zna.
Marchewka posiada dużo karotenu, witamin i składników odżywczych, jak również jest pełna przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczęście jest to warzywo, które często gości na naszych stołach. Żeby beta karoten został przez organizm przyswojony niezbędny jest dodatek tłuszczu do marchewki- najlepiej masła. Tak uduszona marchewka w maśle i odrobinie wody jest najsmaczniejsza . Nic do niej nie trzeba dodawać poza solą, a i to niekoniecznie ponieważ sama w sobie jest pyszna, a szczególnie teraz kiedy jest młoda.



Nie podam ilości składników bo chodzi tu głównie o sposób jej przygotowania.
Najlepiej jak marchewka nie jest monstrualnych rozmiarów. Obieramy ją i przekrawamy na pół (skracamy długość). Marchewkę kroimy w słupki. Do rondla wlewamy 2-3 łyżki wody, wkładamy pokrojoną marchewkę i dodajemy łyżkę masła (zależy ile mamy marchewki) oraz jeżeli chcemy to solimy. Marchewkę dusimy na wolnym ogniu do miękkości, ale raczej al dente. Marchewki nie ma potrzeby zalewania w całości wodą,ona sama puści troszkę soku. Ten sposób pozwala na zatrzymanie maksymalnej ilości składników odżywczych. W tak zrobionej marchewce mąka jest zbędna, która tylko zakłóca smak marchewki , a poza tym po co, nie ma co zagęszczać - jest tylko troszeczkę soku. Oczywiście każdy z nas robi jak uważa i lubi, ale polecam szczerze bo marchewka jest pyszna.

MARCHEWKA CZYTELNIKÓW :

Ewa Z. z S. Diego

11 komentarzy:

  1. A ja to jeszcze daję ciutkę cukru, soku z cytryny i gałki muszkatołowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pewnie smaczna,ale tak nie jadłam.
      Pozdrawiam Marzyniu:)

      Usuń
  2. A ja polewam stopionym masełkiem z bułką tartą :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też robię,ale dla odmiany kombinuję złotykolczyku.
      Pozdrawiam wieczornie:)

      Usuń
  3. To ja z kolei pochwalę się swoją wersją z sosem musztardowo-czosnkowym :) Jak widać, co dom to inna marchewka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda,ale ten sos mnie zaintrygował.U mnie czosnek jest na porzadku dziennym więc muszę tak zrobić.Dziękuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Bedzie dzisiaj w wersji z ziolami i maselkiem.Ewa

    OdpowiedzUsuń