czwartek, 25 kwietnia 2013

PIEROGI LENIWE SZYBKIE





To jest przepis na pierogi leniwe szybkie. Można je jeść jak każde pierogi leniwe na słodko jak również jako dodatek do mięsa w sosie- idealnie pasują. Są pulchniutkie i mięciutkie i znacznie szybciej  się  robi niż klasyczne leniwe. Jak ktoś ma ochotę na szybkie leniwe, a chciałby zjeść coś dobrego to polecam ten przepis.



       SKŁADNIKI na 4 osoby: ( ja zrobiłam z połowy na 2)

         ---50 dkg twarogu (ja miałam z Piątnicy)
         ---1 szklanka mąki wrocławskiej lub poznańskiej
         ---2 jajka
         ---sól
       



Ser rozkruszyć i zmielić w maszynce lub rozdrobnić blenderem.  Do zmielonego twarogu dodać jajka, mąkę i łyżką wyrobić gęste ciasto. W szerokim rondlu zagotować wodę lekko osoloną. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje ciasta w kształcie owalnych kluseczek i wkładając łyżkę do wrzącej wody strącać ciasto. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką i gotować ok. 1 minuty od zagotowania -  odcedzić. Kluski można zrobić wcześniej i włożyć do naczynia z pokrywką. Przed podaniem wystarczy przełożyć do rondelka , zalać wrzątkiem i tylko zagotować. To jest wygodne w przypadku kiedy domownicy przychodzą o różnej porze. Polecam.

4 komentarze:

  1. Moje ukochańce kochają wszystko z kluchami

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Moja Rodzina też jest "kluskowo-pierogowa"-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to mój ulubiony przepis na leniwe. Moja córeczka za nimi przepada.Próbowałam wielu przepisów na leniwe i z tego w wersji szybkiej wychodzą mi najlepsze. Siła w prostocie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matko jak ja dawno nie robiłam tych kluseczek...Aniu dziękuję, że mi przypomniałaś- serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.