Miałam trochę warzyw i brokuły w zamrażarce i przyszła mi do głowy zapiekanka. To świetne danie na wykorzystanie nawet resztek z lodówki, a jednocześnie bardzo dobre. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.
---50 dkg już obranych ziemniaków
---2 spore pory
---100 gram serka topionego (kto może lepiej 200)
---2 spore łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie mleka)
---paczka mrożonych brokułów lub świeżych (450 gram)
---puszka krojonych pomidorów ( 400 gram)
---2 ząbki czosnku
---1 łyżka oleju
---sól i pieprz
---1 łyżeczka bazylii suszonej
---1 łyżeczka tymianku lub oregano
---10 dkg sera żółtego
---naczynie żaroodporne i tłuszcz do smarowania
Ziemniaki ugotować prawie na miękko i pokroić w grubsze plasterki. Por pokroić w półplasterki i podsmażyć na łyżce oleju dodając serek topiony i śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem. Brokuł krótko obgotować w osolonej wodzie bez przykrycia. Pomidory przelać do rondelka , dodać zioła i przyprawić solą, pieprzem i cukrem i trochę przesmażyć. Czosnek drobniutko posiekać. Ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Ułożyć ziemniaki, na nie por i brokuły posypane posiekanym czosnkiem. Na wierzch wyłożyć przesmażone pomidory. Poszczególne warstwy lekko posolić i posypać pieprzem. Zapiekankę wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec posypać żółtym serem i zapiec bez przykrycia.
bardzo bardzo lubię takie zapiekanki:) często robię różne wersje :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię, bo to bardzo wygodna potrawa,a tego tatara z łososia co masz u siebie to uwielbiam-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWyszła taka apetyczna, że z ochotą bym się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńNawet gdybym chciała poczęstować ,to nic z tego-po prostu znikła-pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiadek ;d
OdpowiedzUsuńI to szybki obiadek -dziękuję:)
OdpowiedzUsuń