piątek, 4 marca 2016

TWAROŻEK DOMOWY Z DODATKIEM KEFIRU I SODY



Łatwy i szybki twarożek domowy. Do twarożku dodaję sodę, która powoduje, że twarożek jest słodki. Jej dodatek  wychodzi nam na zdrowie, ponieważ ma ona właściwości odkwaszające organizm. Śmietana jest właściwie zbędna, bo sam w sobie jest pyszny . Z podanej niżej proporcji wychodzi ok. 660- 670 g twarożku.


  • 2 litry mleka 3,2 % pasteryzowanego w niskiej temperaturze - plus , minus 74 stopnie C
  • 740 g kefiru naturalnego ( skład- tylko bakterie i mleko - bez dodatków )
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1, 5 płaskiej łyżeczki sody
  • gaza potrójnie złożona lub chusta serowarska
  • sito


  • Kefir wymieszać ze śmietaną, przygotować sodę, na jakieś naczynie położyć sito, na sito chustę serowarską lub gazę.
  • Mleko zagotować w wysokim garnku,  do gotującego się wlać kefir ze śmietaną, zamieszać energicznie i zdjąć z palnika. Wsypać sodę i zamieszać- garnek musi być wysoki, bo po dodaniu sody dość mocno się podnosi. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na 40 minut.
  • Po tym czasie przy pomocy kubeczka przelewać na sito wyłożone gazą. Pozostawić do całkowitego odcieknięcia - w tym czasie nic nie mieszać na sicie- musi samoistnie odcieknąć.
  • Skręcić gazę czy chustę serowarską i położyć na to deseczkę, a na nią coś ciężkiego np. kamień, garnek z wodą itp.
  • Jeżeli chcemy mieć twarożek całkowicie miękki, to nie przyciskamy, tylko dokładnie osączamy. Natomiast jeżeli chcemy mieć twarożek  uformowany to należy go docisnąć , ale niezbyt długo bo będzie suchy. Ja przełożyłam w specjalne ażurowe pojemniczki i nic nie dociskałam. Kiedy przestała się wydzielać woda wstawiłam do lodówki.

16 komentarzy:

  1. serki jak malowane.Pozdrawiam serdecznie i milego dnia Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Danusiu narobiłaś mi smaku na domowy serek... Już wiem co będę robiła dziś wieczorem😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, mam nadzieję, ze wyszedł serek - pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Danusiu, serek był pyszny! Wyszło go jednak zdecydowanie mniej niż w przepisie. Najprawdopodobniej przez mleko, bo nie było na nim informacji w jakiej temperaturze było pasteryzowane.Nie bardzo chciał się z niego skrzep zrobić. W weekend spróbuję zrobić ten serek ponownie, tym razem z mlekiem "prosto od krowy"😉

      Usuń
    3. Witam Dorotko. Bardzo się ciesze, że twarożek Ci smakował.Mnie wyszły 4 takie kubeczki, ale jednego nie ma na fotografii bo zjadłam. Mleko musi być pasteryzowane w niskiej temperaturze, bo inaczej jest ciężko... Poza tym on nie ma takiego grubego skrzepu, bo zauważ , że jak dodasz sody to ten twarożek zaczyna się robić drobniejszy. Trzeba po prostu delikatnie przelać na sito z gazą i pozostawić w spokoju, żeby odciekał, bo jak zaczniemy mieszać to przejdzie część przez sito- dziękuję Dorotko :)

      Usuń
    4. Danusiu, zrobiłam drugie podejście do tego serka. Tym razem wykorzystałam do niego mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze. Serka wyszło zdecydowanie więcej niż poprzednim razem. W smaku jest super! Zostaje zdecydowanie moim numerem jeden;) Jeśli przetrwa do jutra wykorzystam go do naleśników, ale żeby tak się stało muszę chyba zamknąć lodówkę przed mężem na kłódkę;)Serdecznie dziękuję za przepis!

      Usuń
    5. He, he - skąd ja to znam. Mój Mąż jest łasuch, a szczególnie na serki domowe. Bardzo lubi właśnie taki serek i do tego miód, ale nie pitny- nie nie. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam,
    czy można użyć tego twarożku do np. sernika? Będę wdzięczna za odpowiedź. Robiłam już z Pani przepisu różne wędliny, wszystkie wychodzą super!! Bardzo dziękuję.
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Renatko. Przykro mi bardzo, ale nie robiłam nigdy z takiego serka sernika pieczonego, więc nie wiem. Wiem tylko, że nadaje się do sernika na zimno i jest pyszny. Nie chcę Ciebie wprowadzać w błąd- pozdrawiam serdecznie- dziękuję :)

      Usuń
  4. Witam Danusiu. Zrobiłam ten serek i jest poprostu pyszny.Robiłam go z mleka biedronkowego w butelce i wyszło go nawet dość dużo.Często korzystam z twoich przepisów i jeszcze na niczym się nie zawiodłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Haniu. Ja wczoraj też zrobiłam, ale tym razem w innej formie. Po prostu w tradycyjnym kształcie serka trójkątnego. Robię go często, bo jest słodziutki i nie sprawia żadnych kłopotów. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Witam Danusiu chcialabym zapyta jaka role tu odgrywa soda- pozdrawiam ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarożek zostaje pozbawiony kwasu, po prostu ma smak podobny do mascarpone, lekko słodkawy- pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Witaj Danusiu zrobiłam serek z Twojego przepisu jest bardzo smaczny a jutro piekę naleśniki tez z Twojego przepisu pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu , że twarożek przypadł do smaku - dziękuję :)

      Usuń