środa, 2 kwietnia 2014

GUACAMOLE- DIP Z AVOCADO



 To coś w rodzaju dipu, salsy pochodzącej z Meksyku. Bardzo, łatwy i szybki w przyrządzaniu, a jednocześnie wyśmienity dodatek do grzanek czosnkowych. Może być podane jako wypełnienie pikantnych ptysi, można nadziać również placki tortilli. Przy zakupie owocu avocado należy zwrócić uwagę, żeby przy nacisku palcem było miękkie.



SKŁADNIKI:

--- 2 avocado
--- 2 średnie pomidory
--- 1 łyżka posiekanej pietruszki
--- 1 czerwona cebula
--- 1-2 ząbki czosnku
--- limonka
--- zielona i czerwona pepperoni ( papryczka) zamiast czerwonej można dodać szczyptę chili
--- sól i odrobina oliwy z oliwek
--- kolendra- najlepiej świeża, ale możemy dosmaczyć również kolendrą zmieloną




1)Avocado obrać , zmiksować i natychmiast dodać sok z połowy limonki – wymieszać.

2)Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozetrzeć z odrobiną soli, sparzone i obrane pomidory drobniutko posiekać. Posiekać również drobniutko papryczki najlepiej nakładając rękawice.

3)Wszystkie składniki połączyć dodając pietruszkę i  kolendrę . Doprawić solą i odrobiną oliwy z oliwek.

Podałam z grzankami z bułki długiej.
Plastry bułki posmarować masłem czosnkowym i zrumienić na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzić i posmarować pastą z avocado. Pycha.


6 komentarzy:

  1. Nie dalej jak wczoraj wcinałam guacamole, ale nie dodaję pomidorów, muszę jednak kiedyś je dodać, bo jak widzę większość propozycji jest właśnie z takimi składnikami jakie zastosowałaś.
    Wracaj już , Danusiu, do nas, święta za pasem, trzeba już coś zacząć szykować, jakieś mięsiwa i wędlinki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Bożenko, pomidory dodają takiego fajnego smaczku.
      Już duszą jestem w domu, miałam wrócić w niedzielę, ale już nie wytrzymam. W piątek się pakuję, w sobotę jeszcze z samego rania wybiorę zabiegi i w drogę. Mięsiwa i wędlinki z chęcią będę robiła, ale najpierw czeka mnie sprzątanie i tysiące koszul męskich do prasowania. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. A u Urszulki jest masło z awokado. Ja miałam spalone podejście do guacamole, ale teraz sama sobie czasem robię, bardziej właśnie jako smarowanko.
    ŚLiczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam masełka z avocado, ale powiedz mi Mamciu, kiedy to wszystko robić:)

      Usuń
  3. Uwielbiam avocado,a jeszcze takie z drzewa....i nie ma znaczenia jak podane!Ludzie urodzeni w Meksyku jedza je z sola i lemonka.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja niestety Ewuniu nie mam z drzewa, ale uwielbiam również w sałatce w połączeniu z mango. Właśnie robiłam wczoraj i przepis wstawię na bloga, ale mam tyle zaległości, że nie wiem kiedy opracuję.
      Uściski.

      Usuń