poniedziałek, 30 grudnia 2013

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI - DANIE JEDNOGARNKOWE


Smaczny obiad nie tylko na  piątek. Zamiast łososia możemy użyć każdą inną rybkę.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

--- 70 dkg ziemniaków
--- 2 średnie marchewki
--- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
--- 4 kawałki łososia
--- pieprz cytrynowy
--- sól
--- masło do smarowania
--- sok z cytryny




SOS DO ZAPIECZENIA:

--- ¾ szklanki śmietany
--- 2 jajka
--- 2 kopiaste łyżeczki musztardy
--- sól, pieprz
--- 1 łyżka bułki tartej
--- 2 łyżki parmezanu




1)Ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki ugotować na półmiękko. Ziemniaki też pokroić w plasterki.

2)Brokuł krótko blanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie.

3)Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym i skropić troszkę sokiem z cytryny.

4)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na całości pokrojone w plasterki ziemniaki. Na środek położyć rybę.

5)W około ryby ułożyć cząstki brokuła i miejscami powtykać plasterki marchewki.

6)Parmezan wymieszać z bułką tarta, a pozostałe składniki sosu roztrzepać, posolić i popieprzyć. Polać warzywa, omijając rybę. Całość posypać mieszanką z parmezanem.7) Wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem na rumiano ok. 30- 35 minut ustawiając temperaturę na 200 stopni C.

2 komentarze:

  1. Wygląd apetycznie , planuję wykonać jutro na obiadek.Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, lubię takie dania jednogarnkowe. Czasami się przydają kiedy mamy ograniczony czas.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...