Smaczny obiad nie tylko na piątek. Zamiast łososia możemy użyć każdą inną rybkę.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
--- 70 dkg ziemniaków
--- 2 średnie marchewki
--- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
--- 4 kawałki łososia
--- pieprz cytrynowy
--- sól
--- masło do smarowania
--- sok z cytryny
SOS DO ZAPIECZENIA:
--- ¾ szklanki śmietany
--- 2 jajka
--- 2 kopiaste łyżeczki musztardy
--- sól, pieprz
--- 1 łyżka bułki tartej
--- 2 łyżki parmezanu
1)Ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki ugotować na półmiękko. Ziemniaki też pokroić w plasterki.
2)Brokuł krótko blanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie.
3)Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym i skropić troszkę sokiem z cytryny.
4)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na całości pokrojone w plasterki ziemniaki. Na środek położyć rybę.
5)W około ryby ułożyć cząstki brokuła i miejscami powtykać plasterki marchewki.
6)Parmezan wymieszać z bułką tarta, a pozostałe składniki sosu roztrzepać, posolić i popieprzyć. Polać warzywa, omijając rybę. Całość posypać mieszanką z parmezanem. 7) Wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem na rumiano ok. 30- 35 minut ustawiając temperaturę na 200 stopni C.
Wygląd apetycznie , planuję wykonać jutro na obiadek.Pozdrawiam Basia
OdpowiedzUsuńBasiu, lubię takie dania jednogarnkowe. Czasami się przydają kiedy mamy ograniczony czas.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!