poniedziałek, 30 grudnia 2013

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI - DANIE JEDNOGARNKOWE


Smaczny obiad nie tylko na  piątek. Zamiast łososia możemy użyć każdą inną rybkę.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

--- 70 dkg ziemniaków
--- 2 średnie marchewki
--- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
--- 4 kawałki łososia
--- pieprz cytrynowy
--- sól
--- masło do smarowania
--- sok z cytryny




SOS DO ZAPIECZENIA:

--- ¾ szklanki śmietany
--- 2 jajka
--- 2 kopiaste łyżeczki musztardy
--- sól, pieprz
--- 1 łyżka bułki tartej
--- 2 łyżki parmezanu




1)Ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki ugotować na półmiękko. Ziemniaki też pokroić w plasterki.

2)Brokuł krótko blanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie.

3)Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym i skropić troszkę sokiem z cytryny.

4)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na całości pokrojone w plasterki ziemniaki. Na środek położyć rybę.

5)W około ryby ułożyć cząstki brokuła i miejscami powtykać plasterki marchewki.

6)Parmezan wymieszać z bułką tarta, a pozostałe składniki sosu roztrzepać, posolić i popieprzyć. Polać warzywa, omijając rybę. Całość posypać mieszanką z parmezanem.7) Wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem na rumiano ok. 30- 35 minut ustawiając temperaturę na 200 stopni C.

2 komentarze:

  1. Wygląd apetycznie , planuję wykonać jutro na obiadek.Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, lubię takie dania jednogarnkowe. Czasami się przydają kiedy mamy ograniczony czas.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń