BOŻE NARODZENIE



Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Mówiąc jezykiem muzycznym to coś w rodzaju symfonii , której preludium stanowi wieczerza wigilijna.
W moim domu jak większości Państwa domów królują potrawy tradycyjne. Niektóre z nich są zawsze te same, inne czasami ulegają zmianie w sposobie przyrządzania.


                CIASTA                                     RYBY                                          RÓŻNE
ciasta ryby różne

38 komentarzy:

  1. Zainteresowały mnie te makowiki , ale nie wiem gdzie można podejrzec przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przepis będzie na blogu na początku grudnia. Ja zawsze sobie robię niektóre potrawy wcześniej i zamrażam, bo nie dałabym rady wszystkiego zrobić na ostatnią chwilę. Z powyższych przepisów większość będzie podlinkowana, żeby prowadziły do przepisu, ale to będzie stopniowo.
      Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Matko jedyna - Danusiu, a kiedy to wszystko ugotujesz ? :))
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, kiedyś robiłam wszystko na 3-4 dni przed świętami. Teraz niestety rozkładam to wczasie miesięcznym. Te potrawy, które mogę to mrożę, niektóre mięsa zawijam i też zamrażam, ale nie piekę. Na koniec zostawiam sobie tylko ryby, bo śledzie też robię wcześniej, wszystkie spody pod ciasto też zamrażam. Nie dałabym rady inaczej , bo nogi mi odmawiają posłuszeństwa. W ogóle święta to mój raj kulinarny. Ja jestem duży głodomor i w święta cały czas podjadam, podobnie jak moja rodzinka z wnusiem na czele.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Danusiu... Na zdjęciu nie wygląda, abyś dużo podjadała... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten komfort, że szybko spalam i jakoś mi się nie odkłada i boczki nie rosną. To wszystko co gotuję zjadamy z Mężem, bo jesteśmy przeważnie sami. Dziękuję.
      Pozdrawiam porannie!

      Usuń
  4. Witam serdecznie pani Danusi właśnie ustalam przy pomocy Pani bloga jakie potrawy będę robić na święta Bożego Narodzenia.Lubię kuchnię tradycyjną i Pani blog jest mi bardzo,bardzo pomocny.W tym roku będę serwować wędliny własnego wyrobu oczywiście z Pani przepisów.Pozdrawiam Basia z Legni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Basiu. Święta Bożego Narodzenia są szczególne jeżeli chodzi o potrawy. Nie wyobrażam sobie innych potraw jak tradycyjne. Pani Basiu dziekuję bardzo za wizytę.
      Pozdrawiam wieczornie!

      Usuń
  5. Witam serdecznie, bardzo mnie zainteresowały krokiety z pieczarkami i papryką, jak mogę znaleźć przepis? Wspaniałe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią. To co w jadłospisie jest na czerwono, to wystarczy kliknąć i przepis się otworzy. te, które są na niebiesko dopiero będą na blogu. Postaram się wstawić krokiety między 8 a 14 grudnia. Muszę je po prostu zrobić i sfotogafować. Tak jak pisałam, większość przepisów z powyższej listy będzie na blogu . Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. O rany, aż tyle potraw? to na całe święta czy tylko na Wigilię? ja tradycyjnie na Wigilię robię 12 potraw, tylko a może aż 12. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja celowo rozpisałam wszystko oddzielnie, żeby można było kliknąć w link i mieć gotowy przepis. W sumie to też wyjdzie 12 potraw. Barszcz z uszkami np. to jedna potrawa czy sandacz w sosie i.t.d.
      To są potrawy wigilijne, a świątecznych nie podałam.
      Dziekuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Witam ciszę się ,że trafiłam na Pani blog pozdrawiam Hanna

      Usuń
    3. Witam Pani Haniu. Bardzo mi miło przywitać Panią na moim blogu. Ja też się cieszę, że Pani do mnie zawitała. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Witam,właśnie skończyłam analizować przepis na zrazy które zamierzam zrobić po raz pierwszy w życiu.Pomyślałam że skoro te zrazy wyglądają tak smakowicie to z pewnością potrawy na wigilię też mnie nie rozczarują i nie pomyliłam się.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór. Dopiero trochę usiadłam, żeby ciut odpocząć od potraw kuchennych. Bardzo Pani dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam świątecznie!!!

      Usuń
  8. Witam świątecznie ! Z wielką przyjemnością przeglądam te wszystkie specjały. Gratuluję ! Jutro zamierzam piec sernik wiedeński,korzystając z Pani rady. Nie ubiję białek,może nie opadnie. Pozdrawiam. Battus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo dziekuję za ciepłe słowa pod adresem mojego bloga.
      Sernika w zasadzie w ogóle nie powinno się napowietrzać zbyt mocno, bo pod wpływem ciężkości sera najczęściej środek się zapada.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  9. Szkoda, że tak późno tu trafiłam. Będę częściej gościć. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Julito i zapraszam serdecznie.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Witam. Znam też takiego rapera. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Prawdziwa skarbnica kuchennych inspiracji. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt http://fantastyczny-prezent.pl/images/wesolych-swiat-bozego-narodzenia.jpg :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i wzajemnie- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. kto z was trzyma się 12 potraw, ja jakoś nie mam ochoty tyle przygotowywać, może tyle wychodzi jak policzę sernik, makowiec i snikers

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się trzymam 12 potraw, ale robię w mniejszych ilościach, liczę do tego tylko ciasto z makiem i makowiki . Reszty ciast nie liczę :)

      Usuń
  13. U mnie w domu raczej 12 potraw na stole nie ma, gdyż nie ma szas żeby ktoś to przejadł. Prym wiadą jak w wielu domostwach karp i pierogi ze wskazaniem na karpia. Nie wyobrażam sobie wigilii bez tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Piotrze jestem tradycjonalistka i jakoś tak mam zakodowane od pokoleń , że jest 12. Robię minimalistycznie , tylko tyle kawałków np. ryb ile jest osób. Pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  14. w środku lata naszły mnie wigilijne smaki i na pewno coś wykorzystam coś z Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Nie tylko Ciebie- he, he. Ostatnio jedna z moich czytelniczek Ewunia piekła strucle makowe. Do gwiazdki tak naprawdę wiele nie zostało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Właściwie to pragnę powiedzieć, że co prawda u nas wszystko zaczyna się dopiero po święcie zmarłych, o tyle np. w Belgii moja siostrzenica już dodała zdjęcie z mikołajem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniu, może tam już wcześniej wszystko się zaczyna. Ja jestem jednak przeciwna takim przyspieszonym wypiekom, czy potrawom. Wszystko musi mieć swój czas i miejsce, u nas jeszcze jesień się nie zaczęła na dobre - pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  16. Dołączam w tym roku i skorzystam obowiązkowo! SERDECZNOŚCI!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Izo. Bardzo mi miło powitać w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie- pozdrawiam i bardzo dziękuję :)

      Usuń
  17. Oj trzeba się już powoli szykowac, dobrze że nie mam bardzo dużo do zrobienia w tym roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Misiaczku, ja powoli już szykuję, bo potem nie dam rady. Minęły te czasy kiedy w 3 dni miałam wszystko pogotowane- pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Zajrzalam przypomniec sobie przepis na golaski, a wychodze z lista potraw wigilijnych ;) caly czas tylko, jak co roku mam problem ktore potrawy moge przygotowac dwa-trzy dni przed Wigilia i najczesciej w Wigilie wlasnie dostaje kociokwiku i robie piec rzeczy na raz...
    Bardzo dziekuje za te przepisy, w wiekszosci znane, a w tym roku zadebiutuja u mnie Pani sledzie z jablkiem i smazona cebulka.
    Pozdrawiam Swiatecznie :) Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olu. No, tak po części chyba wszyscy mamy. Zawsze nam się wydaje , że czegoś nie zdążymy zrobić, a potem się okazuje , że wszystko jest zapięte na ostatni guzik. Pozdrawiam i życzę powodzenia- dziękuję :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.