tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post2417527049650411025..comments2024-03-26T15:26:11.006+01:00Comments on CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA Z PLASTRÓW MIĘSA Z SZYNKOWARACO MI W DUSZY GRAhttp://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-9698447942360222772017-04-19T21:39:36.200+02:002017-04-19T21:39:36.200+02:00To cenna informacja. Jak ja zaczynałam ponad 10 la...To cenna informacja. Jak ja zaczynałam ponad 10 lat temu to jeszcze takiej wiedzy nie było. Ostatnio zaczęły się pojawiać informacje na temat dokładnej temperatury parzenia. Bardzo dziękuję, właśnie przymierzam się do uzupełnienia moich przepisów o dokładniejszą temperaturę parzenia . Nie kaźdy posiada termometr w szynkowarze, ale czytałam, że i bez niego można sobie poradzić. Pozdrawiam serdecznie :) dziękujė :)<br />CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-8887180975449939422017-04-19T21:09:01.984+02:002017-04-19T21:09:01.984+02:00Jeżeli komuś wychodzi wędlina za twarda i sucha to...Jeżeli komuś wychodzi wędlina za twarda i sucha to jest przekroczony czas parzenia i/lub temperatura parzenia, która w środku mięsa (termometr wbijany) ma dojść do 68 stopni a we wodzie na zewnątrz ma mieć 75 stopni. Jak tylko dojdzie do 68 stopni szynkowar wyciągamy z wody i szybko studzimy w zimnej wodzie- kilka razy ją wymieniając. Potem studzimy w temp. pokojowej a następnie dzień w lodówce.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13395345426518713257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-79093493820335243502017-04-07T21:06:26.323+02:002017-04-07T21:06:26.323+02:00Witam Agusiu. To bardzo miła dla mnie wiadomość. Z...Witam Agusiu. To bardzo miła dla mnie wiadomość. Zawsze się cieszę , kiedy przepis się sprawdza. Trzeba się tylko trzymać ściśle przepisu. Gratuluję Tobie kreatywności. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-726780613754533602017-04-07T10:06:04.157+02:002017-04-07T10:06:04.157+02:00Bardzo smaczna szynka i chociaż dopiero zaczynam s...Bardzo smaczna szynka i chociaż dopiero zaczynam swoją przygodę z własnymi wędlinami nie miałam z nią problemu. Jako pierwszą robiłam szynkę z drobiu i też była pyszna. Dziś zabieram się za schab na kanapki, bo już nie zamierzam kupować pseudo-wędlin w sklepie. Dziękuję za pyszne przepisy i pozdrawiam.<br />P.S. nawet przy trójce dzieci można samemu robić takie pysznośc, najważniejsze to planowanie a reszta robi się prawie sama :)agusiahttps://www.blogger.com/profile/04398565104951690597noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-75341828538459001432016-12-05T12:42:28.754+01:002016-12-05T12:42:28.754+01:00Witam Jurku. Nie było mnie trochę, bo ja jestem &q...Witam Jurku. Nie było mnie trochę, bo ja jestem "koniara" i byłam na Cavaliadzie. Wszystko nadrobię. Dziękuję Ci bardzo za zdjęcie- wstawię wieczorem na FB i pod wyrób. Pozdrawiam serdecznie :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-57902742003007764732016-12-02T20:05:11.185+01:002016-12-02T20:05:11.185+01:00Witam serdecznie, powróciłem tutaj po 2 latach, bo...Witam serdecznie, powróciłem tutaj po 2 latach, bo zachciało mi się szynki z plastrów mięsa, zrobiłem ją, tym razem z polędwiczek wieprzowych, wyszła znakomicie, ma tylko jedną wadę, znika w szybkim tempie, plasterek za plasterkiem, na maila wysyłam zdjęcie mojego wyrobu, pozdrawiam serdecznie pani Danusiu, JurekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-28316670498281618902016-10-30T11:57:25.113+01:002016-10-30T11:57:25.113+01:00Bardzo dziękuję Ci Stasiu za komentarz - serdeczni...Bardzo dziękuję Ci Stasiu za komentarz - serdecznie pozdrawiam .CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-29867726535216225002016-10-30T07:40:00.447+01:002016-10-30T07:40:00.447+01:00Zrobiłam z chudej łopatki.Wyszło doskonałe mięsko ...Zrobiłam z chudej łopatki.Wyszło doskonałe mięsko na kanapki.Smaczne,soczyste,pachnące.Polecam.Stanisławahttps://www.blogger.com/profile/05753483557534374822noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-75197312115343114242016-07-20T13:11:35.725+02:002016-07-20T13:11:35.725+02:00Witam Zuziu. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytan...Witam Zuziu. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie- naprawdę. Nie wiem być może piersi kurczaka pędzone szybko i mięso jest nieodpowiedniej jakości. Ja kupuję tylko kurczaki zagrodowe lub jeżeli mam możliwość to od sprawdzonych hodowców.<br />Serdecznie pozdrawiam i dziękuję :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-42587084723871791662016-07-19T15:08:56.370+02:002016-07-19T15:08:56.370+02:00Szyneczka z piersi kurczaka w smaku pyszna ale suc...Szyneczka z piersi kurczaka w smaku pyszna ale sucha. Co robie zle,ze wychodzi taka wiurowata. Parze jak Pani podaje w przepisie. Zuzienkahttps://www.blogger.com/profile/03972928810431969897noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-81617688545809213672016-07-17T21:30:27.873+02:002016-07-17T21:30:27.873+02:00Można, ale szczegółowe przepisy na szynki drobiowe...Można, ale szczegółowe przepisy na szynki drobiowe też są na blogu :) pozdrawiam :)<br />CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-48211458721925760262016-07-16T16:53:02.877+02:002016-07-16T16:53:02.877+02:00Witam. A czy moge zrobic z piersi kurczaka taka sz...Witam. A czy moge zrobic z piersi kurczaka taka szyneczke? Wyglada przepysznie.Zuzienkahttps://www.blogger.com/profile/03972928810431969897noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-43792206830866146092016-06-18T18:09:32.597+02:002016-06-18T18:09:32.597+02:00Witam Agatko. Szynko w osłonkach mogą leżeć, to w ...Witam Agatko. Szynko w osłonkach mogą leżeć, to w niczym nie przeszkadza. Musisz pilnować temperatury parzenia i czasu parzenia. Rzadko wychodzi twardawe, ale i mnie się zdarza. Myślę, że to zależy od mięsa. Zwracam uwagę, żeby było jasnoróżowe . Wstawiamy do zimnej wody, ale czas liczymy od momentu osiągnięcia przez wodę właściwej temperatury, podanej w danym przepisie. Jeżeli chodzi o studzenie- jak jest chłodno na zewnątrz to wystawiam gorący szynkowar do ostudzenia. Jak jest ciepło, to schładzam w zimnej wodzie i do lodówki. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-44891522032118505462016-06-17T22:29:17.306+02:002016-06-17T22:29:17.306+02:00Witam. Szynkowar zakupiony. Pierwszy wyrób schab b...Witam. Szynkowar zakupiony. Pierwszy wyrób schab bez soli peklowej. Nastepnie polędwiczki. Czysty obłęd. Wczoraj szynka z kawałków a dziś nastrzykiwana.W kolejce leżą 2 szynki w osłonkach parzone.Czy dobrze zrobiłam że są w osłonkach i czekaja te 60h.? Wszystko smaczne ale wyszły mi trochę twarde. Wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy?Czy potem wstawić szynkowar do zimnej wody i studzić czy niech sam się wystudzi i do lodówki? Kurcze wpadłam w trans i nie mogę wyhamować. Chociaż moi chłopcy zachwyceni. Może ta twardość to wina mięsa? Bo postepuję zgodnie z przepisem. Smaczne są i szybko znikają. Pozdrawiam serdecznie. AgataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-61321711276595537112016-03-01T18:10:17.762+01:002016-03-01T18:10:17.762+01:00Urszulko, to bardzo się cieszę. Wiem z komentarzy,...Urszulko, to bardzo się cieszę. Wiem z komentarzy, że nie każdemu za pierwszym razem wychodzi, ale jak się dobrze trzymać przepisu, to musi być dobrze. Bardzo dziękuję.<br />Pozdrawiam :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-30036743228791157872016-02-29T16:14:51.422+01:002016-02-29T16:14:51.422+01:00Moja pierwsza szyneczka już gotowa. Świetna! Bardz...Moja pierwsza szyneczka już gotowa. Świetna! Bardzo ładnie się kroi, nic się nie rozpada. Jestem z siebie dumna. A Tobie, Danusiu, serdecznie dziękuję za prZepis.ub.ghttps://www.blogger.com/profile/16654284018991521360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-40488346005289032222015-05-04T15:13:04.113+02:002015-05-04T15:13:04.113+02:00Pani Danusiu Dużo Zdróweczka Życzę i jestem Wdzięc...Pani Danusiu Dużo Zdróweczka Życzę i jestem Wdzięczna że pomimo trudności w dostępie do sieci odpisała mi Pani :) <br />Pozdrawiam Cieplutko Bożena .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-70921024222968229962015-05-04T13:01:19.559+02:002015-05-04T13:01:19.559+02:00Witam Bożenko.
Odpisuję dzisiaj, bo w sobotę przyj...Witam Bożenko.<br />Odpisuję dzisiaj, bo w sobotę przyjechałam na rehabilitację kręgosłupa - na dwa tygodnie. Chwilowo nie mam dostępu do sieci, ale mają mi to naprawić. Bożenko, z miękkością jest różnie. Nie wiem, ale chyba czasami zależy to od mięsa. Też czasami mam tak, że raz jest mięciutka, a czasami lekko twardawa.<br />Pozdrawiam i bardzo dziękuję.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-31351578696990372642015-05-02T15:12:21.003+02:002015-05-02T15:12:21.003+02:00Witam Serdecznie Pani Danusiu :) Dzisiaj wyciągnęł...Witam Serdecznie Pani Danusiu :) Dzisiaj wyciągnęłam już szynkę z szynkowaru , jest dokładnie zbita i super się kroi .Mam tylko pytanie , czy ona ma być taka lekko twardawa ? Parzyłam według zaleceń 2,20 godziny w temperaturze pomiędzy 75 -80 stopni . Niestety będę teraz Panią męczyć swoimi pytaniami bo jestem jak na razie nowicjuszką w tym temacie ;) Do tej pory tylko wędziliśmy szyneczki , teraz gdy już mam szynkowar to chcę trochę urozmaicić asortyment wędlin .Pozdrawiam Cieplutko .<br />Bożena .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-50700801310952734622015-05-01T20:09:42.739+02:002015-05-01T20:09:42.739+02:00Bożenko bardzo Ci dziękuję i zapraszam.
Pozdrawiam...Bożenko bardzo Ci dziękuję i zapraszam.<br />Pozdrawiam serdecznie :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-19820767603478012442015-04-30T22:31:05.573+02:002015-04-30T22:31:05.573+02:00Jeszcze raz Dziękuję Pani Danusiu :) Blog Super !!...Jeszcze raz Dziękuję Pani Danusiu :) Blog Super !! Zagoszczę tutaj na dobre ;) <br /><br />Bożena .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-1878067459414576772015-04-30T21:22:36.072+02:002015-04-30T21:22:36.072+02:00Oczywiście- inaczej nie dałoby się utrzymać temper...Oczywiście- inaczej nie dałoby się utrzymać temperatury odpowiedniej .<br />Pozdrawiam :) CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-48750191723079110762015-04-30T19:24:49.590+02:002015-04-30T19:24:49.590+02:00Pięknie Dziękuję za odpowiedź :) i jeszcze jedno b...Pięknie Dziękuję za odpowiedź :) i jeszcze jedno bo zapomniałam , czy podczas parzenia garnek przykryć pokrywką ? .<br /><br />Bożena .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-4599498152316887132015-04-30T18:49:25.962+02:002015-04-30T18:49:25.962+02:00Dzień dobry Bożenko.
Można troszkę skrócić marynow...Dzień dobry Bożenko.<br />Można troszkę skrócić marynowanie- do ok. 26 godzin. Zapewniam, że nie grozi to niczym, ja szynki robię od wielu, wielu lat . Bożenko to nie jest głupie pytanie, dobrze, że pytasz- lepiej rozwiać wątpliwości. Powodzenia.<br />Pozdrawiam :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-62620828221087343012015-04-30T14:18:39.365+02:002015-04-30T14:18:39.365+02:00Witam Serdecznie :) Pani Danusiu dzisiaj zapakował...Witam Serdecznie :) Pani Danusiu dzisiaj zapakowałam do szynkowaru mięsko na te szynkę z plastrów mięsa . Mięsa wyszło mi trochę mniej niż kilogram bo tak z 80 dkg , zmniejszyłam więc ilość pozostałych składników , mam pytanie , czy przy mniejszej ilości mięsa trzymać w lodówce te 30 godzin przed parzeniem ? czy można krócej . Mam jeszcze jedno może głupie pytanie ale pierwszy raz robię mięsko w szynkowarze , czy takie długie trzymanie mięsa w zamkniętym szynkowarze nie grozi wytworzeniem się jakiś bakterii lub zepsuciem mięsa ? wiem że mięso jest z solą ale wolę się upewnić i przepraszam za głupie pytanie ;) Mam nadzieję że moja szyneczka się uda :) Pozdrawiam Bożena :)Anonymousnoreply@blogger.com