tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post2254259260337806130..comments2024-03-26T15:26:11.006+01:00Comments on CO MI W DUSZY GRA: ŚLIMACZKI KRUCHO - DROŻDŻOWE DO BARSZCZUCO MI W DUSZY GRAhttp://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-25298790026837768462019-01-09T19:51:14.093+01:002019-01-09T19:51:14.093+01:00Witam Kasiu. No i to jest dobra dla mnie wiadomość...Witam Kasiu. No i to jest dobra dla mnie wiadomość po przerwie świątecznej. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-30160364624628699902018-12-23T21:44:22.516+01:002018-12-23T21:44:22.516+01:00Witaj Danusiu, właśnie kosztuję ślimaczków, a godz...Witaj Danusiu, właśnie kosztuję ślimaczków, a godzinę temu wyciągnęłam z pieca pierogi z tego samego ciasta. Wszystko jest PRZEPYSZNE! Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy. Jesteś po prostu najlepsza!KAsiKhttps://www.blogger.com/profile/18277978186256395402noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-59801099038413951242017-11-30T17:56:20.797+01:002017-11-30T17:56:20.797+01:00Dobry wieczór Ewuniu. Oj, tam no coś Ty Ewuniu, mn...Dobry wieczór Ewuniu. Oj, tam no coś Ty Ewuniu, mnie nawet przez myśl nie przeszło , że mogłabym się za cokolwiek na Ciebie obrażać. Oczy dalej bez zmian, ale już się przyzwyczaiłam do tego patrzenia krzywego ...dziękuję Ci Duszko i serdecznie pozdrawiam :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-14822534291577754372017-11-29T21:33:23.033+01:002017-11-29T21:33:23.033+01:00Witaj Danusiu,chce Cie przeprosic za ta smietane.P...Witaj Danusiu,chce Cie przeprosic za ta smietane.Powinnam sie domyslec. Serdeczne dzieki za dodanie wzmianki. Mam nadzieje, ze Twoje oczy sa jako tako, I po prostu juz sie przyzwyczailas do tych zmian. Zycze pogody ducha I sle same serdecznosci w Twoja strone. Ewa B. Ewahttps://www.blogger.com/profile/08951858182651988634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-65090119795505408212017-11-29T09:35:43.350+01:002017-11-29T09:35:43.350+01:00Witam Ewuniu. Ja zawsze sobie takie prace rozkłada...Witam Ewuniu. Ja zawsze sobie takie prace rozkładam na raty, wtedy nie odczuwam tak mocno zmęczenia. To ciasto uwielbiam, właśnie ze względu na przyjemną pracę z nim. Tą śmietanę zaraz uzupełnię, bo rzeczywiście jest to niewiadoma. Bardzo Ci dziękuję za cenną uwagę. Pozdrawiam serdecznie :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-16079983497472971942017-11-28T19:31:32.454+01:002017-11-28T19:31:32.454+01:00Witaj Danusiu, zrobilam te slimaczki, sa wspaniale...Witaj Danusiu, zrobilam te slimaczki, sa wspaniale, zanim zamrozilam na swieta skosztowalismy z mezem. Bardzo dobrze sie z tym ciastem pracuje. Farsz zrobilam poprzedniego dnia I potem juz wszystko poszlo bardzo szybko. Mialam tylko dylemat ze smietana, czy ma byc slodka czy kwasna. Ja uzylam kwasnej smietany. Probowalam skomentowac za pomoca iphone,ale cos mi nie wychodzi. Komputer jest niezastapiony.Bardzo serdecznie pozdrawiam i dziekuje za wspaniale przepisy. Ewa B. Ewahttps://www.blogger.com/profile/08951858182651988634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-48573778358472377092017-11-21T15:11:41.925+01:002017-11-21T15:11:41.925+01:00Ewuniu, mail dotarł, ale dopiero dzisiaj siadłam d...Ewuniu, mail dotarł, ale dopiero dzisiaj siadłam do komputera. Muszę robić małe przerwy od ekranu. Bardzo Ci dziękuję Ewuniu za troskę, to bardzo miłe...zaskoczyłaś mnie niesamowicie. Pozdrawiam serdecznie :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-65501016176124301312017-11-19T19:58:05.575+01:002017-11-19T19:58:05.575+01:00Serdecznie dziekuje Danusiu za ta porade. Zycze ab...Serdecznie dziekuje Danusiu za ta porade. Zycze aby Twoje oczy jak najszybciej wyzdrowiały.<br />Miałam problem podziękować na tym blogu, coś mój iPhone odmawiał posłuszeństwa i wysłałam króciótki mail. Wszystkiego dobrego i pozdrawiam cieplutko. EwaEwahttps://www.blogger.com/profile/01229787734592455031noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-79541281578427281792017-11-18T08:48:42.427+01:002017-11-18T08:48:42.427+01:00Dzień dobry Ewuniu. Miałam chwilową przerwę na blo...Dzień dobry Ewuniu. Miałam chwilową przerwę na blogu, ale oczy mi odmawiają posłuszeństwa i musiałam trochę ograniczyć bywanie w sieci. Takie jest polecenie okulisty, no cóż starość nie radość jak to mówią. Ewuniu możesz zamrozić, ja zamrażam, bo sama muszę wszystko przygotować na przyjazd rodzinki. Wkładam do woreczków foliowych i przed planowanym spożyciem wyjmuję te woreczki na noc, ale nie otwieram ich. Celowo tak robię, żeby nie wyschły. Po rozmrażaniu są lekko wilgotne, ale takie mają być ponieważ będą odgrzewane . Ewuniu to zależy czy mam wolne brytfanny żeliwne. Jeżeli tak to wkładam je do takiej brytfanny, przykrywam i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200 stopni C z termoobiegiem ( jak ktoś nie ma to będzie dłużej ). Jak piekarnik się nagrzeje i zgaśnie światełko ślimaczki są odgrzane. Drugi sposób znakomity, to zawinięcie szczelne w srebrną folię matową stroną do oczu i tak samo odgrzanie w temperaturze 200 stopni C - tutaj najlepiej zajrzeć do środka i pomacać jak kury...he, he czy są gorące. Te sposoby stosuję do wielu wyrobów pieczonych w piekarniku jak również smażonych w oleju. Pozdrawiam serdecznie :)<br />CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-70621161603715502482017-11-17T22:14:28.241+01:002017-11-17T22:14:28.241+01:00Danusiu, do Swiat jeszcze troche czasu, ale ja pod...Danusiu, do Swiat jeszcze troche czasu, ale ja podobnie jak Ty musze sobie "rozlozyc" to gotowanie. Chce juz teraz zrobic te slimaczki, mam pytanie, czy mozna je zamrozic I potem tylko odgrzac w piekarniku sposobem, ktory podajesz.Czy nalezy je najpierw odmrozic? <br />Chce jeszcze nadmienic,uwielbiam ten BLOG. Ciagle tutaj zagladam w poszukiwaniu ciekawych I sprawdzonych przepisow. Zawsze wszystko wychodzi na medal. Serdecznie pozdrawiam, Ewa. Ewahttps://www.blogger.com/profile/08951858182651988634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-57793854504317134722017-11-06T08:42:31.385+01:002017-11-06T08:42:31.385+01:00Też lubię to ciasto, fajnie się z nim pracuje. Ja ...Też lubię to ciasto, fajnie się z nim pracuje. Ja też niebawem zabiorę się za przygotowania świąteczne. Potem nie dam rady jak kiedyś wszystko w 3 dni...bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam serdecznie, psiunia też :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-46814800386869275612017-11-04T18:45:55.495+01:002017-11-04T18:45:55.495+01:00...Danusiu, to ciasto jest rewelacyjne, można zrob......Danusiu, to ciasto jest rewelacyjne, można zrobić je i na słodko i wytrawnie, tak jak robię własnie w tej chwili ślimaczki z kapustą i grzybami :) Wspaniale się z tym ciastem pracuje :) Pozdrawiam kochana bardzo serdecznie :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11986835121511010477noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-83843208988816234052014-12-30T21:20:52.938+01:002014-12-30T21:20:52.938+01:00Beatko, ja na pewno spróbuję w swoim czasie. Bardz...Beatko, ja na pewno spróbuję w swoim czasie. Bardzo lubię wszelkie nowe przepisy, zawsze mnie wtedy inspirują i ta ciekawość jak smakuje. " W staropolskiej kuchni ...... "mam już od samego początku kiedy tylko została wydana. Robię z niej kilka potraw, czasami troszkę coś ujmę, coś dodam, ale raczej pozostaję wierna przepisom w tej książce. Dziękuję Beatko.<br />Też bardzo gorąco pozdrawiam. U nas rano było - 15 sytopni, ale teraz pada śnieżek i jest tak pięknie. Moje koty szaleją w ogrodzie z radości, że można się troszkę zagłębić w coś takiego dziwnego co nie przypomina liści na jesień.<br />Bądź zdrowa.<br /> CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-12233013326143009532014-12-30T18:12:39.291+01:002014-12-30T18:12:39.291+01:00To to to!, H&C potrafi zakamuflować WSZYSTKO z...To to to!, H&C potrafi zakamuflować WSZYSTKO z tyłu lodówki! Ale potem dotąd im ciukam, aż umyją naczynia, albowiem odmawiam dalszego gotowania, a jednak wolą umyć, niż gotować (podchlebiając się judaszowsko, że Mamcia robi to bezkonkurencyjnie...). Z takiego ciasta też coś z raz piekłam, chyba nie ma na blogu, ale pamiętam, że "pracuje" się z nim wygodniej, niż z czysto drożdżowym. Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-14568110874680230302014-12-29T21:11:10.971+01:002014-12-29T21:11:10.971+01:00Danusiu, jeśli nigdy nie piekłaś makowca z ciasta ...Danusiu, jeśli nigdy nie piekłaś makowca z ciasta krucho-drożdżowego, to może warto spróbować. Ja robię albo podobne ciasto do Twoich drożdżowych strucli makowych, bo takie robiła moja Mama, albo krucho drożdżowe ze znanej Ci książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", bo mam nabożny stosunek do autorów za przepis na piernik. Nie potrafię powiedzieć, który makowiec lepszy. Oba są pyszne. Z ciasta, o którym wspomina Janina, też z pewnością wychodzą rewelacyjne makowce. Obie Panie pozdrawiam gorąco w tę mroźną noc<br />Beata z WrocławiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-62001021676124998102014-12-29T18:19:43.773+01:002014-12-29T18:19:43.773+01:00Ja to ciasto Bożenko nawet mam wstawione oddzielni...Ja to ciasto Bożenko nawet mam wstawione oddzielnie jako uniwersalne. Robię z niego podobnie jak Ty różne wypieki, ale jakoś od samego początku ten cukier miałam w przepisie, a przecież nie musi go być. Każda rada się nada.<br />U mnie resztek poświątecznych raczej nie ma, no może puste pojemniki ze śladem czegoś -jeszcze nie wyjęte z lodówki. Brak kontroli gospodyni skutkuje wstawianiem pustych do lodówki, bo to jednak trzeba umyć- ha, ha. Dziękuję.<br />Pozdrawiam cieplutko z bardzo mroźnej Piły.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-10079047051418237752014-12-29T18:13:52.402+01:002014-12-29T18:13:52.402+01:00Witam Nadiu. Widać przepis jest znany, boć on sta...Witam Nadiu. Widać przepis jest znany, boć on stareńki. Przechodził z jednej strzechy pod drugą-ha, ha. Z rozpuszczonym też pewnie dobrze, ale ja od zarania miałam taki przepis i jakoś przy nim zostałam. Następnym razem rozpuszczę, ale wierzę , że jest tak samo dobre. Dziękuję za radę, których nie jest nigdy dosyć.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-43002157533288686562014-12-29T18:11:08.988+01:002014-12-29T18:11:08.988+01:00No właśnie Beatko, ja to ciasto bardzo lubię, bo m...No właśnie Beatko, ja to ciasto bardzo lubię, bo można przygotować wcześniej, długo jest świeże, a paszteciki czy inne małe wyroby można odświeżyć.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-58424259750654299392014-12-29T18:09:38.258+01:002014-12-29T18:09:38.258+01:00Witam Jasiu. Nie próbowałam z niego robić makowców...Witam Jasiu. Nie próbowałam z niego robić makowców, ale na pewno skorzystam z Twojej rady. Zapisałam sobie- bardzo Ci dziękuję. Mogę to wykorzystać również do innych wypieków.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-74402708451445196102014-12-29T08:53:04.943+01:002014-12-29T08:53:04.943+01:00Uniwersalne ciasto i genialne , robię z niego różn...Uniwersalne ciasto i genialne , robię z niego różności, słodkie ciastka również, rurki itp. ale do ciasta nie dodaję cukru. <br />Ja wyjadam jeszcze resztki poświąteczne i obiecuję sobie z każdym następnym ciastkiem, że to już ostatnie i ani okruszynki więcej. Niestety , na obietnicy się kończy.<br />Pozdrawiam.SMAKOWE KUBKIhttps://www.blogger.com/profile/05868636172772218887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-68474065862942858352014-12-28T19:45:41.233+01:002014-12-28T19:45:41.233+01:00Witaj Danusiu. Robię podobne ciasto, tylko ja masł...Witaj Danusiu. Robię podobne ciasto, tylko ja masło dodaję rozpuszczone i gotowe ciasto wkładam do lodówki na jakąś godzinę. Jest uniwersalne i można wykorzystać do różnych wypieków, a kapuśniaczki, czy paszteciki są rewelacyjne. Pozdrawiam.Nadianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-46281601092775263392014-12-28T19:10:07.733+01:002014-12-28T19:10:07.733+01:00Robię niemal identyczne z różnymi farszami. Atrakc...Robię niemal identyczne z różnymi farszami. Atrakcyjne i bardzo wygodne danie na sylwestrowy wieczór, bo samo się odgrzewa i nie absorbuje zbytnio uwagi gospodyni, a zawsze cieszy się powodzeniem. Pozdrawiam serdecznie<br />Beata z WrocławiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-77022546763148790962014-12-28T13:25:28.500+01:002014-12-28T13:25:28.500+01:00Witam Danusiu po świetach :) A Ja Danusiu z tego p...Witam Danusiu po świetach :) A Ja Danusiu z tego przepisu co podałas na ślimaczki robię cisto na makowce , tylko dodaje do niego 3/4 szkl. cukru i do lodówki na noc , rośnie pieknie i z pół kg. maku wychodza Mi 3 makowce a mąki tyle co podajesz ciasto jest wilgotne i długo trzyma świeżosc.pozdrawiam.janinahttps://www.blogger.com/profile/05762661413881313902noreply@blogger.com