tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post1006905179015839937..comments2024-03-26T15:26:11.006+01:00Comments on CO MI W DUSZY GRA: GĘŚ Z PIEKARNIKACO MI W DUSZY GRAhttp://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-40151905252344465552019-12-18T14:33:43.730+01:002019-12-18T14:33:43.730+01:00Również pozdrawiam Elżuniu i trzymam kciuki :)Również pozdrawiam Elżuniu i trzymam kciuki :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-20622230970988899082019-12-11T20:23:31.109+01:002019-12-11T20:23:31.109+01:00Dobrze wytrybuję. Jak mówisz, ufam. Dotąd porcjowa...Dobrze wytrybuję. Jak mówisz, ufam. Dotąd porcjowałam gęś przed pieczeniem, by było szybciej. Ale to mięso zasługuje na "dopieszczenie":). Pozdrawiam Elżbieta P.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-50828329481663693752019-12-08T08:17:12.654+01:002019-12-08T08:17:12.654+01:00Witam Elżuniu. Pewnie, że można nie trybować, ale ...Witam Elżuniu. Pewnie, że można nie trybować, ale będzie Ci ciężko pokroić na porcje, żeby się nic nie rozwaliło. Poza tym jeżeli chcesz z nadzieniem to niezbyt wiele go włożysz. To nie jest trudne tylko trochę zajmuje czasu. Musisz mieć bardzo ostry nóż. Spróbuj , a na pewno Ci się uda. Tylko trzeba wyciąć sam kręgosłup , u kurczaka jest to łatwe, ale w gęsi trochę trzeba mieć cierpliwości. Pozdrawiam serdecznieCO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-44969246469269891562019-12-07T19:03:48.188+01:002019-12-07T19:03:48.188+01:00Witaj Danusiu. Czy konieczne jest trybowanie gęsi?...Witaj Danusiu. Czy konieczne jest trybowanie gęsi? Mam zrobić z nadzieniem mięsno-kaszowym. Ale nigdy nie trybowałam gęsi. Pozdrawiam Elżbieta P.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-87109344060169961812015-11-28T20:06:36.296+01:002015-11-28T20:06:36.296+01:00Ojej, to rzeczywiście cena wysoka. Mięso gęsie jes...Ojej, to rzeczywiście cena wysoka. Mięso gęsie jest bardzo zdrowe, więc może dlatego tak sobie dyktują. Pozdrawiam Ewuniu :)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-27689406991376375082015-11-26T02:31:04.024+01:002015-11-26T02:31:04.024+01:00Mialam taka nadzieje,ze ges zagosci na naszym stol...Mialam taka nadzieje,ze ges zagosci na naszym stole ale mimo zamowienia i obiecanek nie dotarla na czs odpowiedni do przydotowania u upieczenia.Proponowano mi ges upieczona ale nie mialam odwagi sie zdecydowac na taki produkt.<br />Moze jeszcze w grudniu sie uda na specjalne zamowienie zdobyc gaske.Bardzo malo dostarcza sie do sklepow bo cena jest wysoka za 1 funt $11.99 to chyba musi byc dobra?Ewa ewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-53296610586224433182015-11-24T14:38:28.713+01:002015-11-24T14:38:28.713+01:00Witam Haniu. Odpisuję z opóźnieniem, ale dopiero w...Witam Haniu. Odpisuję z opóźnieniem, ale dopiero w niedzielę wróciłam po 3 tygodniach nieobecności. Niestety z siecią tam gdzie byłam nie było wesoło. Ja zawsze piekę gęś w całości, jeżeli nie zjemy odgrzewam w piekarniku na drugi dzień i jest jeszcze smaczniejsza. Tak przygotowana gęś jest wilgotna i dobrze doprawiona. Haniu podałam czas pieczenia wg wagi którą miałam. Nie moczę jej w solance tylko pozostawiam na kilkanaście godzin jak jest w przepisie. Dziękuję bardzo za radę z kaszą i grzybami- na pewno też jest smacznie w takim połączeniu.<br />Pozdrawiam.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-43869334886763728562015-11-13T11:51:40.389+01:002015-11-13T11:51:40.389+01:00No coż moja gęś jeszcze drepcze po ogrodzie,a właś...No coż moja gęś jeszcze drepcze po ogrodzie,a właściwie pilnuje dobytku(lepsza niż pies, bo tego jak śpi to można wynieść razem z posłaniem) Wracając do gęsi to ma ok 6 kg więc jak na jeden obiad to duuużo. Planowałam nawet wytrybować i część na ciepło resztę jako zimną wędlinę (odgrzewana gęś jest niesmaczna). Może jednak ekonomicznie będzie podzielić na części, ale boję się piersi, aby nie była twarda i sucha Zaintrygowało mnie to moczenie w solance.Prosze o wytłumaczenie o co chodzi i jakie stężenie soli, no i radę jak długo piec A ze swojej strony jak ktoś chce piec w całości to pysznie jest nadziać gęś kaszą gryczaną i grzybami. Najsmaczniejsze było właśnie nadzienie<br />Pozdrawiam HaniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-71168139934552526432015-10-30T19:10:54.975+01:002015-10-30T19:10:54.975+01:00Witam Jolu. Dzisiaj dopiero odpisuję, bo byłam tro...Witam Jolu. Dzisiaj dopiero odpisuję, bo byłam troszkę zaganiana. Wczoraj jechałam do Krakowa do wnusia, byłam dopiero pod wieczór, bo ruch na trasie był duży. Jutro jadę na rehabilitację, muszę troszkę odpocząć przed powrotem Mamy ze szpitala. U mnie po raz pierwszy nie będzie rogali marcińskich i gęsi. Jolu życzę cierpliwości, szczególnie do gęsi, ale warto dla jej smaku. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych wspomnień w rodzinnym gronie. Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-17382595414235059192015-10-28T19:13:19.067+01:002015-10-28T19:13:19.067+01:00...witaj Danusiu. W tym roku zamierzam upiec gęś i......witaj Danusiu. W tym roku zamierzam upiec gęś i zrobić rogale marcińskie. Takie moje postanowienie ;) Mam nadzieję, że z trybowaniem nie będę miała problemów ;) Ale muszę zrobić i już, Twoja gąska Danusiu wygląda baaardzo apetycznie :) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i gorąco.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08431111670169815787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-33161971625854489892015-03-31T20:23:17.161+02:002015-03-31T20:23:17.161+02:00Witam Beatko. Ja rzadko korzystam z rękawa , jakoś...Witam Beatko. Ja rzadko korzystam z rękawa , jakoś wolę piec w gęsiarce- brytfance. Zawsze mogę zajrzeć, spróbować sos, ewentualnie doprawić w trakcie pieczenia. Wybór należy do Ciebie, bo są też zwolennicy rękawa.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-33313845511392628372015-03-31T20:20:01.225+02:002015-03-31T20:20:01.225+02:00Witaj Danusiu. Na Święta chciałam zrobić kaczkę, t...Witaj Danusiu. Na Święta chciałam zrobić kaczkę, tylko nie wiem czy upiec ją w brytfance, czy w rękawie. Nigdy nie piekłam innego drobiu niż kurczak, więc mam dylemat!!! Proszę Cię o radę :) Pozdrawiam serdecznie. Beata.Beatahttps://www.blogger.com/profile/13817066831465726399noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-85598240506714701562015-01-14T20:31:07.494+01:002015-01-14T20:31:07.494+01:00Ja też nie lubię dzikich gęsi i kaczek, bo jak dla...Ja też nie lubię dzikich gęsi i kaczek, bo jak dla mnie są zbyt twardawe i łykowate.<br />Powiem Ci, że fajnie się szyje - ha, ha, ha.<br />Całusy. dziękuję.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-73202252253649042022015-01-14T20:29:52.664+01:002015-01-14T20:29:52.664+01:00A, ja też robiłam perliczkę, tylko przepis jeszcze...A, ja też robiłam perliczkę, tylko przepis jeszcze leży odłogiem- muszę go napisać i wstawić na bloga. <br />Pozdrawiam chyba wiosennie, bo cóż to za zima bez śniegu i mrozu.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-30369048540416706342015-01-14T06:09:58.142+01:002015-01-14T06:09:58.142+01:00Slubny zjada cala perliczke I mowi,ze jest glodny....Slubny zjada cala perliczke I mowi,ze jest glodny......ludzie trzymajcie mnie..Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-26310464721808962432015-01-14T05:46:42.600+01:002015-01-14T05:46:42.600+01:00Dzikich gesi I kaczek nie lubie bo mieso ma posmak...Dzikich gesi I kaczek nie lubie bo mieso ma posmak ryby.Hodowlanej gesi nigdy nie jadlam I mysle,ze czas to zrobic tym bardziej ze mozna tutaj ja nabyc droga kupna.Ges wyglada bardzo apetycznie!!!!a to szycie brzucha mnie bardzo intryguje!!!!!!!!Calusy.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-39328333560102825922014-12-08T20:13:29.190+01:002014-12-08T20:13:29.190+01:00Witam Janie. Ja podaję z kopytkami lub kluseczkami...Witam Janie. Ja podaję z kopytkami lub kluseczkami farfelkami- kluseczki żydowskie- też są na moim blogu.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-75231522429355609092014-12-08T19:47:33.576+01:002014-12-08T19:47:33.576+01:00Co wypada podać do tak przyrządzonej gęsi ? Ziemni...Co wypada podać do tak przyrządzonej gęsi ? Ziemniaki,kluski,kopytka czy coś innego ?<br />Jan Bez ZiemiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-79333838665795869762014-11-06T19:26:44.324+01:002014-11-06T19:26:44.324+01:00Pozdrawiam serdecznie Alu. Całuski też ślę.Pozdrawiam serdecznie Alu. Całuski też ślę.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-42935248495478602762014-11-05T21:56:24.867+01:002014-11-05T21:56:24.867+01:00Dziekuje bardzo Danusiu. Duza buzka.Dziekuje bardzo Danusiu. Duza buzka.Aleksadra Dusanovic-Pietkiewicznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-25270100543514367442014-11-05T08:04:38.786+01:002014-11-05T08:04:38.786+01:00Witam Alu. U nas bażanty ciężko dostać, trzeba jec...Witam Alu. U nas bażanty ciężko dostać, trzeba jechać do Poznania, także u mnie rzadko bywają. Co do perliczki- przepisu jeszcze nie ma, dopiero będzie po 11 listopada. Ja perliczkę też zawijam w boczek, bo inaczej by była sucha. Dziekuję Alu.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-856460589104458802014-11-04T19:15:07.385+01:002014-11-04T19:15:07.385+01:00Ja dodaje wolowine do kurczaka, bo bez wolowiny, r...Ja dodaje wolowine do kurczaka, bo bez wolowiny, rosol jest dla mnie za malo intesywny w smaku. Dalas mi jeszcze jeden dobry pomysl Danusiu. Ty moczysz perliczki, a ja sprobuje bazanty. Do tej pory gotowalam z nich rosol ( wspanialy w smaku) i pozniej tylko podpiekalam owiniete w boczek ale jak mi maz wiecej ulowi to musze tez sprobowac z moczeniem i bez gotowania. Musze poszukac jak przyzadzasz perliczki. Dziekuje Danus i milego wieczoruAleksadra Dusanovic-Pietkiewicznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-24241625729929960192014-11-03T21:39:53.650+01:002014-11-03T21:39:53.650+01:00Witam Alu. U mnie na święta też jest gęś, więc zaw...Witam Alu. U mnie na święta też jest gęś, więc zawsze o tej porze kupuję dwie sztuki. Alu , wiem , że gęś można moczyć w solance, ale ja nie moczę , bo ją pozostawiam na 48 godzin zamarynowaną. Wcześniej oczywiście zamrażam. Moczę natomiast perliczki przed pieczeniem, bo one są chude i wtedy mięsko z nich jest też soczyste. U mnie sos pomarańczowy nie przejdzie, bo moja rodzinka woli taki "gęsiowy"- ha, ha. W tym roku będę nadziewała inaczej, ale jeszcze nie wiem- mam dwa pomysły. Rosołek też gotuję, ale dodaję jeszcze wołowinę. Pozdrawiam Alu serdecznie i dziękuję za rady.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-88594768841801448802014-11-03T19:34:21.756+01:002014-11-03T19:34:21.756+01:00Witaj Danusiu! Uwielbiam pieczona ges, z tym , ze...Witaj Danusiu! Uwielbiam pieczona ges, z tym , ze u nas gosci na stole w pierwszy dzien Bozego Narodzenia. W jeden rok ges, nastepny rok indyk, to kaczki i tak na zmiane. Ja mocze oczyszczona ges 12-15 godzin w zimnej, dobrze posolonej wodzie ( mieso jest po upieczeniu bardzo soczyste) i nadziewam jablkami i kasztanami i do tego sos pomaranczowy. Pycha! Z kosci i tluszczu wychodzi pyszny rosol. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)Aleksadra Dusanovic-Pietkiewicznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3887457242543278077.post-61316571728558727692013-11-11T17:29:32.137+01:002013-11-11T17:29:32.137+01:00Reniu gęś się dosyć ciężko pozbawia korpusu,ja mam...Reniu gęś się dosyć ciężko pozbawia korpusu,ja mam zawsze całe palce pokaleczone,bo zawsze mi gdzieś nóż zjedzie-dokładnie jak przy filetowaniu karpi na święta.<br />Pozdrawiam serdecznie:)CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.com