środa, 10 kwietnia 2013

ZUPA ŻURKOWA CODZIENNA



Proponuję zupę żurkową z wkładką z białej kiełbasy. Zupa jest treściwa i pożywna  i jeszcze na koniec zimy ten przepis może się przydać. W zupełności wystarczy na obiad jednodaniowy, ewentualnie do tego jakiś deser.



   SKŁADNIKI na 4 osoby,a dla piątej też wystarczy:

       ---1,5 litra wody
       ---2-3 skrzydełek drobiowych
       ---4 większe białe kiełbasy lu 6 mniejszych
       ---2 większe marchewki
       ---kawałek selera i pietruszki
       ---1/2 pora
       ---400 ml zakwasu żurkowego domowego, kupnego połowę mniej
       ---3 liście laurowe
       ---7 ziaren ziela angielskiego
       ---ok.1/2 kg ziemniaków już obranych
       ---pieprz i sól
       ---1 łyżka majeranku lub więcej
       ---2 spore łyżki gęstej śmietany
     



Wlać do garnka wodę i włożyć skrzydełka i gotować 10  minut. Po tym czasie dołożyć kiełbasę,liście laurowe i ziele angielskie i wsypać trochę soli i pieprzu. Gotować dodatkowo 20 minut. 
Dołożyć ziemniaki i por pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o grubszych oczkach i gotować do miękkości. 
Wlać zakwas żurkowy, wsypać majeranek i jeszcze chwilę pogotować przyprawiając pieprzem i solą. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany. Kiełbasę wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki, a mięsko ze skrzydełek zjeść sobie po cichu albo dołożyć do zupy. Rozłożyć na talerze i zalać zupą. Smacznego.

3 komentarze:

  1. az chce sie ugotowac tak fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. a skrzydełka zjeść po cichu :) kocham Panią pani Danusiu :-) -jeszcze jest Pani imienniczką mojej mamy -tak, że już przepadłam dla tego bloga i dla jego przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Zawsze jest mi tak dobrze na duszy jak komuś mój blog przypadnie do gustu.To już teraz rzadkie imię a kiedyś też nie było częste.Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń