czwartek, 17 października 2019

NALEŚNIKI Z FARSZEM Z MAKRELI WĘDZONEJ Z SOSEM POMIDOROWYM



Zawijańce naleśnikowe z farszem z rybki wędzonej, serka i cebuli. Koniecznie należy podać do nich sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem. W tym połączeniu super smakują , a jeszcze do tego ogóreczki kanapkowe z kurkumą ...pycha. Można je przygotować z wieczora wkładając do zamykanego pojemnika , a na drugi , a nawet na trzeci  dzień obsmażyć na rumiano z obu stron.



CIASTO na 10 szt. naleśników o średnicy 19 - 20 cm :

  • 1 szklanka mleka ( 250 ml )
  • 1 szklanka wody niegazowanej ( 250 ml )
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • olej rzepakowy
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładką masę  i odstawić na czas przygotowania farszu. Potem usmażyć cienkie naleśniki na bardzo niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Z jednej strony przyrumienić, drugą pozostawić tylko ściętą. Po odwróceniu smażyć bardzo króciutko, żeby pozostała jasna. ( użyłam łyżki wazowej )

FARSZ :

  • 1 wędzona makrela - ok. 25 - 30 dkg
  • 1 duża cebula + odrobina oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 kopiaste łyżki stołowe serka czosnkowego
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
  • Rybę rozgnieść dobrze widelcem, dodać podsmażoną , lekko zrumienioną cebulę…wcześniej pokrojoną w kosteczkę, dodać śmietanę , serek czosnkowy i wymieszać.

PRZYGOTOWANIE :
  • Na każdy naleśnik kłaść łyżkę stołową farszu i zawijać jak krokiety. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć zwinięte naleśniki z obu stron na mocno rumiano.


SOS POMIDOROWY :

  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
  • odrobina oleju 
  • sól i pieprz do smaku

  • Przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła króciutko podsmażyć, żeby wydobyć aromat. Wlać sok pomidorowy i gotować parę minut doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sok jest rzadki to gotować ciut dłużej, żeby się sos zagęścił.


2 komentarze: