Zawijańce naleśnikowe z farszem z rybki wędzonej, serka i cebuli. Koniecznie należy podać do nich sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem. W tym połączeniu super smakują , a jeszcze do tego ogóreczki kanapkowe z kurkumą ...pycha. Można je przygotować z wieczora wkładając do zamykanego pojemnika , a na drugi , a nawet na trzeci dzień obsmażyć na rumiano z obu stron.
CIASTO na 10 szt. naleśników o średnicy 19 - 20 cm :
- 1 szklanka mleka ( 250 ml )
- 1 szklanka wody niegazowanej ( 250 ml )
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- olej rzepakowy
- Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładką masę i odstawić na czas przygotowania farszu. Potem usmażyć cienkie naleśniki na bardzo niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Z jednej strony przyrumienić, drugą pozostawić tylko ściętą. Po odwróceniu smażyć bardzo króciutko, żeby pozostała jasna. ( użyłam łyżki wazowej )
FARSZ :
- 1 wędzona makrela - ok. 25 - 30 dkg
- 1 duża cebula + odrobina oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 2 kopiaste łyżki stołowe serka czosnkowego
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
- Rybę rozgnieść dobrze widelcem, dodać podsmażoną , lekko zrumienioną cebulę…wcześniej pokrojoną w kosteczkę, dodać śmietanę , serek czosnkowy i wymieszać.
PRZYGOTOWANIE :
- Na każdy naleśnik kłaść łyżkę stołową farszu i zawijać jak krokiety. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć zwinięte naleśniki z obu stron na mocno rumiano.
SOS POMIDOROWY :
- 250 ml soku pomidorowego
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina oleju
- sól i pieprz do smaku
- Przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła króciutko podsmażyć, żeby wydobyć aromat. Wlać sok pomidorowy i gotować parę minut doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sok jest rzadki to gotować ciut dłużej, żeby się sos zagęścił.
Ciekawy przepis nigdy nie jadłam takich naleśników
OdpowiedzUsuńNo, to ma Pani okazję spróbować :)
Usuń