poniedziałek, 17 grudnia 2018

CIASTO NA TORT MAKOWY



Przepis na ciasto do tortu makowego z suchego mielonego maku. Tego ciasta po przekrojeniu na 3 blaty niczym nie nasączamy. Ciasto same w sobie jest wilgotne. Te białe plamki w upieczonym cieście to piana z białek, no tak mi się wymieszało. Środek ciasta po upieczeniu i ostygnięciu bardzo leciutko opadnie, ale to bardzo leciutko.




SKŁADNIKI na tortownicę  o śr 26 cm :

  • 300 g suchego mielonego maku
  • 4 stołowe łyżki płaskie kaszki manny
  • 2 stołowe łyżki płaskie bułki tartej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 290 g cukru  minus 1 kopiasta łyżka do białek
  • 250 ml lekko ciepłego mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto lub kilka kropelek aromatu migdałowego


WYKONANIE :


  • Odpiąć obręcz tortownicy i wyścielić papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno i zapiąć obręcz. Całość łącznie z bokami wysmarować masłem i wysypać kaszką manną.
  • Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę - odjąć z cukru jedną łyżkę do białek. 
  • Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mak i miksować na wolnych obrotach - do wyczerpania. Wlać lekko ciepłe mleko , aromat i zmiksować. Odstawić na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ubić pianę ze szczyptą soli i dodać 1 łyżkę cukru - zmiksować. Wymieszać z masą makową dodając pianę partiami. Przelać do  tortownicy i wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 60 minut na drugiej półce od dołu piekarnika. Metoda patyczkowa tutaj się nie sprawdza bo ciasto jest lekko wilgotne. Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i po 15 minutach wyjąć foremkę z ciastem. Pozostawić w niej do ostudzenia i dopiero wyjąć. 
  • Pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu i dopiero przekrajać na 3 blaty.

8 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu, dziekuje za przepisy wstawiane w tej przedświątecznej gorączce! Wszystkie się przydadzą, jak co roku moje święta przygotowuje posługując się Twoimi przepisami bo są niezawodne. Czy możesz być tak uprzejma i podac przepis na krem kawowy do tego tortu. Ja mam przepis na krem ucierany na gorąco, ale chetnie skorzystam z Twego.
    Z góry bardzo dziękuje. Ewa B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Napisałam Ci w wiadomościach na FB. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł 😍
    Na pewno skorzystam 🙂
    Dziękuję 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję bardzo. Pozdrawiam porannie :)

      Usuń
  3. Cudny przepis. Lubię tort makowy ale robiłam go baaaardzo dawno temu, jak jeszcze nie było maku mielonego w sprzedaży. Teraz jest i ułatwia życie. Też robiłam z kremem kawowym ale bez czarnej porzeczki. Świetny pomysł na przełamanie smaku. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Z tą porzeczką jeszcze się waham, bo boję się żeby nie zdominowała smaku kawy. Myślę o dżemie morelowym , pomarańczowym lub wiśniach. Dziękuję bardzo ...pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dzień dobry
    Pani Danusiu czy mogłaby Pani podać przepis na masę kawową do tego tortu?
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Martusiu. Wkrótce wstawię przepis na ten tort makowy z kremem kawowym. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń